Sayfa Yükleniyor...
Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, enerji olmak üzere sanayide yoğunlaştığını kaydeden İSİG Meclisi, “Şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri artıyor” dedi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, kitlesel işçileşmeyi gündemine alarak artan genç işçi ölümlerine dikkat çekti.
Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, enerji olmak üzere sanayide yoğunlaştığını kaydeden İSİG Meclisi, “Yine şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri artıyor” sözlerine yer verdi.
Yapılan açıklamada İSİG Meclisi, “Genç işçi ölümlerinin pandemide kısmen düşüş eğilimi gösterse de özellikle 2021 yılı Eylül ayı ile beraber derinleşen yoksullaştırma politikaları sonucu arttı… İstihdam dağılımına baktığımızda genç işçi ölümlerinin yüzde 93’ünü ücretliler oluşturuyor. (Tüm iş cinayetlerinde ise bu oran yüzde 86. Son yıllarda giderek iş cinayetlerinde ücretlilerin oranının yükselmesinin nedeni de genç işçi ölümlerindeki bu tablo) Bu durum geçmiş yıllara göre bugün gençlerin ücret dışında bir gelir sahibi olmadığını ve yaşamak için çalışmak (İSİG tabiriyle çalışmak için yaşamak) zorunda olduklarını gösteriyor” bilgisini paylaştı.
Devamında ise, “Sektörel dağılıma baktığımızda genç işçi ölümlerinin yüzde 34’ünü sanayi, yüzde 27’sini inşaat, yüzde 22’sini hizmetler ve yüzde 17’sini tarım oluşturuyor. Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, enerji olmak üzere sanayide yoğunlaştığını görüyoruz. Yine şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri artıyor. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasını oluşturan tarımdaki ölümler ise bu yaş grubunda giderek düşüş eğilimi gösteriyor… İşkolları açısından baktığımızda ise son yıllarda dikkat çekilmesi gereken işkolu ‘konaklama’. Son beş yıldır (özel olarak moto-kurye mesleğinin artışının yanı sıra) bu işkolunda güvencesizlik temelinde yaşanan kitlesel işçileşmenin bir sonucu bu” sözlerine dikkat çekti.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA