Sayfa Yükleniyor...
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, yaklaşan bayram tatili öncesinde artan otel doluluk oranlarından dolayı tatile çıkmak isteyen vatandaşların acele etmeleri gerektiğini ifade etti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, yaklaşan bayram tatili öncesinde tatile çıkacak olanları uyardı. Turizm sezonun kötü başladığını ifade eden Mehmet İşler, özellikle iç bölgelerde yaşayan vatandaşların, Yunanistanda yaşanan ekonomik kriz yüzünden tatil için rotayı Yunanistana çevirdiğini belirtti. İşler, bu duruma rağmen yine de Ege kıyısında yer alan otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 90 a ulaştığını söyleyerek, İç kısımlarda yaşayan bazı vatandaşlarımız da maalesef krizde olan ve fiyatları dibe vuran Yunanistanı tercih ediyor. Bu, iç pazardaki beklentimizi bir nebze aşağıya çekiyor gibi görünmektedir. Ancak buna rağmen Antalya, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Kuşadası, Gümüldür, Seferihisar, Foça, Çeşme; yani Egenin kıyı bantlarında yer alan otellerimizde Şeker ve Kurban bayramı arasında doluluklar yüzde 100e; yani tam kapasiteye yaklaşmış durumdadır. Bu artış, bizler için son derece mutluluk vericidir şeklinde konuştu.
FİYATLARLA FAZLA OYNAMADIK
İşler, iç pazarda yaşanan sevindirici doluluk oranının, dış pazarda meydana gelen düşüşleri karşılamasının ümit verici bir gelişme olduğunu kaydederek, Ayrıca Ege ülkemizin güney kısmına göre daha çok tercih ediliyor. Bu yıl geçen yıla göre büyük oranda artan maliyetlere rağmen oda fiyatları geçen yılla neredeyse eş değer olarak satılmaya devam ediyor. Bu arada ümit verici bir gelişme de iç pazarın, dış pazarın yarattığı boşlukları dolduruyor olmasıdır. Özellikle, Temmuz ve Ağustos aylarında iç pazarda şeker ve kurban bayramı arası oldukça umutlu görünüyor. Türkiyenin güneyine göre daha şirin ve daha rüzgarlı olan Ege kıyıları, bu sıcaklarda daha çok tercih nedeni olarak görülüyor. Oda fiyatları da geçen yılki değerlere göre neredeyse eş değer satılmaktadır. Maliyetlerimiz geçen yıla göre enflasyonun çok üstünde ve yüzde 20lere varan bir rakamla artmış olmasına rağmen biz turizmciler fiyatlarla fazla oynamadık diye konuştu.
REZERVASYON İÇİN ACELE EDİLMELİ
İşler, yaşanan büyük doluluk oranından ötürü tatile çıkmak isteyen vatandaşların acele etmeleri gerektiğinin altını çizerek, Stresli ve yoğun geçen 2015in ilk 6 ayında Ukrayna krizi, seçim hazırlıkları, üniversite, TEOG Sınavları ve mezuniyetler vardı. Ramazan ayının da Hazirana denk gelmesi mevcuttu. Vatandaşlarımız bu yoğun geçen 6 ayın stresini atabilmek ve sıcağın yüzünü gösterdiği tam bu aylarda Ege sahillerine koşa koşa gelebilirler. Temmuz ve Ağustosun çok sıcak olacağını öngörecek olursak, son kalan yerler içerisinde vatandaşlarımız, Ege kıyısının serin ve el değmemiş doğasıyla buluşmak için acele etsinler şeklinde konuştu.
YILSONUNDA 5 MİLYAR DOLAR KAYIP
Sektör olarak bu yıl ilk etapta turist sayısında yaşanabilecek düşüşü engellemeyi amaçladıklarını ifade etse de, 2015 yılı sonunda ülke turizminin yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağını belirten İşler, İlk 6 ayda her ne kadar turist rakamlarında çok ciddi düşüşler görünmese de kötü başlayan turizm sezonunda sektörümüz, turist sayısını düşürmemeye gayret etmekteydi. Ancak 6ıncı aydan sonra turist sayılarında düşüşler göze çarpacaktır. Bu anlamda yılsonu itibariyle ülke turizmi gelirlerimizde 5 milyar dolara yakın bir kaybımız olacağını düşünüyoruz. Bunun da sebebi geceleme sayılarındaki yaşanacak düşüşler ve bizim de fiyatları Türk lirası bazında indirmemizden kaynaklanacaktır diye konuştu.
2016 İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLAMALIYIZ
Ülke turizminin yakın geleceği hakkında da konuşan İşler, turizm açısından olumsuz geçen 2015 yılından sonra özellikle 2016 yılı için hemen çalışmalara başlanmasının gerektiğinin altını çizerek, Yapılacak planlamayla 2016 ve 2017 yılları için önlem alınması gerekir. Turizm sektörü için 2015 yılı her ne kadar kayıp yılı olarak görülse de 2016 yılı için ümidimizi kesmemek üzere şimdiden çalışmalara başlanılması gerekmektedir. Aksi takdirde, 2016 ve 2017 yıllarında bu bağlamda bazı risklere girilecektir. Çevremizde yaşanan problemler, ekonomi anlamında yaşanan sorunlar, Yunanistanda yaşanan ekonomik kriz ve hava koşullarındaki değişiklikler, hemen bugünden yarına çözülebilecek problemler olmadığından, uzun süreli bir planlamayla 2016 ve 2017 yılları kurtarılmaya çalışılmalıdır ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi