“İstikrar sağlanamadı!”

İzmir Ticaret Borsası meclis toplantısında konuşan Başkan Işınsu Kestelli, hayvancılık sektöründe yeterli yatırımların yapıldığını fakat istenen sonuçların elde edilemediğini istikrarın sağlanamadığını ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.08.2018 08:29
  • Güncelleme Tarihi : 02.08.2018 08:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“İstikrar sağlanamadı!” haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN
İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, önceki gün gerçekleştirildi. Meclis toplantısında konuşma yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, önemli açıklamalarda bulundu. Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların ve bu sorunların neden olduğu sonuçların son dönemde çokça gündeme geldiğini ifade eden Kestelli, sektörde önemli yatırımlar olmasına rağmen hem üretim hem de arz zincirinde kalıcı bir istikrarı sağlanamadığını belirtti. Kestelli, “Sektörde yaşanan sorunların bir sonucu olarak 2017 yılında toplam 1 milyar 160 milyon dolar değerinde 896 bin adet canlı büyükbaş, 37 milyon dolar değerinde 281 bin adet canlı küçükbaş hayvan ithalatı gerçekleştirdik. Bu veriler ile dünyada 2017 yılında ABD ve İtalya’nın ardından en çok canlı hayvan ithalatı yapan üçüncü ülke olduk” ifadelerini kullandı.
“İZMİR MODELİ”
Konuşmasının devamında hayvancılık sektörü ile ilgili önemli bilgiler aktaran Işınsu Kestelli, küçükbaş hayvancılıkla ilgili yeni oluşturdukları projeyi açıkladı: “Yem hammaddesi temin ve maliyetinin yarattığı sorunlar başta olmak üzere, hayvan sağlığında yaşanan sıkıntılar sektörün en önemli sorunları arasında. Sektörle ilgili yapılan değerlendirmelerin büyük bir bölümünün büyükbaş hayvancılık üzerinden yapıldığını, küçükbaş hayvancılığın yeterince gündeme gelmediğini belirtmek isterim. 1990 ve 2017 yıllarında ülkemiz nüfusu 54 milyondan 81 milyona yükselirken, aynı dönemde küçükbaş hayvan sayısı 60 milyondan 44 milyona gerilemiştir. Nitekim geçen dönem meclis üyelerimizden Sayın İbrahim Çaçan’ın meclis toplantımızda, kesim için küçükbaş hayvan bulamadığına, talebi karşılayamadığına ilişkin serzenişini çok net hatırlıyorum. Oysa ülkemizin doğal bitki örtüsü büyükbaştan ziyade küçükbaş hayvancılığa daha uygun yapıdadır. Küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı beslenmenin verdiği avantajla yem giderlerinin düşük, üreme yeteneğinin yüksek, verime geçiş süresinin kısa ve işletme yatırım giderlerinin çok daha düşük olması nedeniyle teşvik edilmesi ve canlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla, koyunculuk faaliyetinin yeniden canlandırılmasına ışık tutacak sonuçlar elde edilmesi amacıyla ‘Türkiye’de koyunculuğun geleceği ve sürdürülebilir üretimi; İzmir modeli’ isimli bir proje hazırladık. Altı ay sürecek bu araştırma projemizin sonucunda koyunculuk özelinde küçükbaş hayvancılığın ilimizdeki durumu, sorunları ve sürdürülebilir bir üretime imkan sağlanması amacıyla politika önerilerimiz olacak. Proje sonucunda ortaya çıkacak bulgulara göre ilimizden seçilecek bir bölgede örnek bir uygulama projesini hayata geçirmek de hedeflerimiz arasında” diye konuştu.
“MEMNUNİYETLE KARŞILADIK”
OHAL’in kaldırılmasını da değerlendiren Işınsu Kestelli, yeni hükümetten beklentilerini de şu sözlerle özetledi: “Yeni hükümetin ilk icraat olarak olağanüstü hali kaldırması, bizler için hayli sevindirici bir gelişme oldu. Tarım ve Orman Bakanı’nın İzmir’den çıkmış olması ve sektörü tüm yönleriyle bilen bir isim, Sayın Bekir Pakdemirli’nin bu görev için tercih edilmiş olmasını da memnuniyetle karşıladık” dedi.
“SIKINTIYA DÜŞERİZ”
Mecliste söz alarak ay çekirdeğinin ithalatı ile ilgili yaşanan sorunlara değinen İTB Meclis Üyesi Abdülhamit Sevim, “Çin’den ay çekirdeği ithal edildi. 7 ay içerisinde 60 bin tona ulaştı. Eğer bu böyle devam ederse Türkiye’deki ay çekirdeği ekimi ciddi sıkıntıya düşer. Ben bunları denemek için ekim yaptım çıktıktan sonra anladım ki kısırlaştırılmış. Bu nedenle ithal edilecek malların il tarım müdürlüklerinin laboratuvarında tahlil edilmesini istiyorum. Yurt dışından gelen tarım ilaçlarının kullanımından dolayı tarım arazileri iyice verimsizleşti. Türkiye’de hava ve toprak tahlili yapılarak ürünlerin ekimi yapılmalı” değerlendirmelerinde bulundu.