İşyeri Hekimliği tahrip ediliyor: “Hakları gasp edilemez!”

İşyeri hekimlerinin emeğinin değersizleştirilemeyeceğini, haklarının gasp edilemeyeceğini vurgulayan İzmir Tabip Odası, ‘özlük hakları’ konusunda yaptığı anketin sonuçlarını içeren raporu açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 23.09.2021 11:37
  • Güncelleme Tarihi : 23.09.2021 11:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İşyeri Hekimliği tahrip ediliyor:  “Hakları gasp edilemez!” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

İzmir Tabip Odası, konferans salonunda yaptığı basın açıklaması ile ‘İşyeri Hekimleri Özlük Hakları’ kapsamında yaptığı anketin sonuçlarını içeren raporu kamuoyuna duyurdu. Raporu basın mensuplarıyla paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “İşyeri hekimlerinin emeği değersizleştirilemez, hakları gasp edilemez!” vurgusu yaptı.

Çamlı, açıklamasına şöyle başladı: “Pandemi süreci işyeri hekimlerinin iş yükünü ve sorumluluklarını artırmış, önceden de var olan bazı sorunlar katlanarak çoğalmıştır. Çalışan başına yönetmeliklerle belirlenen işyeri hekimi hizmeti sürelerinin azaltılması işyeri hekiminin çok sayıda firmaya gitmesi zorunluluğu doğurmuştur. İşyeri hekimi artık elinde bilgisayarı ile bir işyerinden, diğerine yetişmeye çalışarak hizmet verir hale gelmiştir. Üstelik yolda geçen süreler çalışma saatlerine katılmadığından, çalışma şartları da zorlaşmıştır.”

ÖZLÜK HAKLARINDAN MOBBİNGE…

Bunun yanı sıra işyeri hekimliği alanında taşeronlaşmanın, birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini aktaran Başkan Çamlı, “Özlük haklarından, hizmet verilen binanın fiziki şartlarının yetersizliğine, mobbingden, emekliliğe yansımayacak ödemelere, özellikle emekli maaşlarının yetersizliği nedeni ile çalışmak zorunda kalan hekimlerin, ilden ile hatta aynı ilde değişen ücretlerle işyeri hekimliği yapma zorunluluğuna, hatta sözleşmesiz çalışmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur. İzmir Tabip Odası İşçi sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu olarak gerçekleştirdiğimiz anket çalışmamızda, özlük hakları açısından bir durum tespiti yapmayı hedefledik” dedi. Ankete 52 ilden 421 işyeri hekiminin katıldığını ve katılanların sadece yüzde 40’ının İzmir’de çalıştığını hatırlatan Çamlı, şunları ekledi: “Ankete katılan hekimlerin yüzde 63’ü 50 yaş üstü, yüzde 52’si emeklidir. Bu durum ankete katılanların yüzde 70’i tarafından emekli maaşlarının geçinmelerine yetmemesi olarak belirtilmiştir. Ankete katılanların sadece yüzde 2’si 30 yaş altındadır. Genç hekimler tarafından işçi sağlığı alanının tercih edilmemesi, ücretlerin düşüklüğü, çalışma şartlarının ağırlığı ve sosyal güvencesizlik, maaş ödeme düzensizliklerinin alanda çok fazla yaşanmasıyla açıklanabilir. Genç hekimlerin eksiksiz sigorta ödemesi gibi özlük hakkı beklentileri sebebiyle, OSGB’lere maliyetleri yüksek olacağından OSGB’ler tarafından tercih edilmemesi de söz konusu olmaktadır.”

HİÇBİR GİDER ÖDEMESİ ALAMIYORLAR!

Ankete katılanların yüzde 26’sının maaş dışında iş ile ilgili harcamaları için hiçbir gider ödemesi alamadığını kaydeden Başkan Çamlı, “Zorunlu gider karşılığı destek alanların en belirgin olanları yüzde 41 ile yakıt, yüzde 39 ile bilgisayar, yüzde 28 ile KKD (Kişisel Koruyucu Donanım)’dır. İşyeri hekimlerinin azalmış aylık ücretlerinin yansıra, işlerini gerçekleştirmek için kullanmaları gereken, araç, benzin, bilgisayar, internet ve diğer konularda düşük düzeyde destek aldıkları bunları kendi imkanlarıyla sağlamaya çalıştıkları tespit edilmiştir. İşveren ile işyeri hekimi arasında tanımlanmış eleman sağlayıcı taşeron şirket olan OSGB’ler tarafından karşılanması gereken, işin yapılması için zorunlu giderlerin çoğunluğu, İşyeri hekimlerinin kendi ceplerinden karşılanmaktadır. Bu maliyetler zaten düşük olan ücretlerinden ellerinde geçinebilmek için çok daha da azının kalmasına sebep olmaktadır” bilgisini paylaştı.

SADECE YÜZDE 30’U İZİN KULLANABİLİYOR

Ankete katılanların yüzde 30’unun yıllık izin kullanırken sorun yaşamadığını ifade eden Çamlı, “Yüzde 23,3’ü izine çıkarken yerine başka hekim bulma baskısı altına girmektedir… İşyeri Hekimliği hizmet tanımında poliklinik hizmetleri, işyerlerindeki koruyucu hekimliğinin çok az bir süresini oluşturması gerekirken, çoğu vaktini poliklinik hizmeti vererek harcamak zorunda kalan işyeri hekimleri, gün içinde ara vermeksizin hasta bakmaya zorlanmakta, her işyerine girer girmez hemen hasta bakmak zorunda kalmaktadır. Dinlenme araları hatta öğle yemek mola hakları bile yok sayılmaktadır. Ankete katılan İşyeri hekimlerinin yüzde 50’si öğle tatili ve dinlenme saatlerinde her zaman/sıklıkla çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdir. İşyeri hekimi hem OSGB’yi, hem İşvereni, hem de çalışanı memnun, mutlu etmek adına tükenmektedirler. OSGB’lerde çalışan işyeri hekimlerine tabi oldukları İş yasasında belirlendiği gibi yemek ve dinlenme molalarının verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

İŞYERİ HEKİMLİĞİ ALANI TAHRİP EDİLMİŞ!

Çamlı, son olarak, şunları ekledi: “6331 sayılı yasa ile işçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanı tahrip etmiş, hekimlerin çalışma koşullarını olumsuzlaştırılmıştır. Bu yasa ile İşyeri hekimliği alanı piyasaya açılmış ve ‘Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’ aracılığıyla taşeronlaştırılmıştır. İşyeri hekimlerinin büyük çoğunluğu OSGB’lerde çalışmaya zorlanarak piyasanın acımasız koşullarına bırakılmıştır. Meslek örgütü olarak İşyeri hekimlerinin her türlü hakları için mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.”