- Gündem
- 19.05.2025 08:35
İTB'nin Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısına konuk olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, meclis üyelerine lisanslı depoculuk ve sebze meyve ticaretinde yaptıkları çalışmaları ve gelinen son noktayı anlattı
ONURHAN ALPAGUT
İzmir Ticaret Borsası (İTB) şubat ayı olağan meclisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal'ın katılımıyla gerçekleşti. Yücel, meclis üyelerine lisanslı depoculuk ve sebze meyve ticaretinde yaptıkları çalışmaları ve gelinen noktaları anlattı.
GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Olağan meclis toplantısında konuşan Yücel, Türkiye'de kayıtlı 18 lisanslı depo bulunduğu bilgisini vererek, "Son 1 yılda lisanslı depo kapasitesinde ve elektronik ürün senedi hacminde yüzde 150 gibi bir gelişme oldu. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Bunun amacı kalitesi belirlenmiş ürünlerin depolarda elektronik olarak kayıt altında alınıp, satılması" dedi.
YENİ TEŞVİKLER
Lisanslı depoculukta devlet eliyle verilen ve verilecek teşviklere değinen Yücel, "Lisanslı depoculukta yeni teşvikler sağlayacağız. Bunlardan birisi nakliye ücretlerinde destek. Yani ürünü depoya getiren üreticiye ton başına 25 lira destek vereceğiz. Ayrıca üreticinin yetkili sınıflandırıcıya verdiği analiz ücreti ile depo kira ücreti tamamen devlet tarafından ödenecek. Ayrıca rehin karşılığı kullanılan kredi faizlerin belli oranı, yüzde 50'ye yakını tarafımızdan ödenecek" diye konuştu.
PİYASALAR DÜZEN KAZANACAK
Türkiye Ürün Borsası A.Ş'nin kurulması ile daha hızlı bir yol kat edeceklerini söyleyen Yücel, "Tarım ürünlerinde lisanslı depoculuk hedeflerine bundan sonra koşacağız, Hedeflere tam ulaşıldığında tarım ürünleri kalitesi rekabet anlamında daha iyi, kayıtlı ve değerli olacak. Piyasalarda daha düzenli işlem olacak" diye konuştu.
7 YILLIK BİR RÜYA GERÇEK OLDU
Bakan Bülent Tüfenkci'nin desteğiyle 7 yıllık bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü kaydeden Yücel, "Bu tür borsaların kurulması için 7 farklı Borsa ile uzun süredir çalışıyorduk. Bu borsalar içinde İTB her zaman öncü olup, başı çekti. Şimdi hem kurucu ortak hem de ürün platformuyla bu yapının temel unsuru olarak hareket edecek. Kurulan yeni Borsa sayesinde hem ürünler tüm süreçlerinde kontrol altına alınacak, hem çiftçinin ürünü daha fazla değerlenecek. Lİsanslı depolarla entegre şekilde çalışacak olan Ürün Borsası, bu depodaki ürünlerin de depoda dururken alınıp satılmasını sağlayacak" dedi.
SESSİZ DEVRİM
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hal kanunu ile bir devrim gerçekleştirdiklerini dile getiren Yücel,"Kanundan önce 100 milyar liralık sebze meyvenin 25 milyar lirası zayi oluyordu, bunu kurtardık. Bir de kayıt dışılık yüzde 48-49 seviyesine düştü. Yaklaşık 20 milyar lira civarındaki bir ekonomik büyüklüğü kayıt altına aldık. Kayıt dışılığı önleme hedefine emin adımlarla yürüyoruz. İnşallah yüzde 20 ve 30'ları görürüz. Ürün künyesi getirdik. Bununla tüketiciye 'Ürün nerede, ne zaman üretilmiş, hangi fiyatla alınmış görebilirsiniz' diyerek etkin bir izleme sistemi sağlıyoruz. Yavaş yavaş vatandaş ve tüketici de bu farkındalık artıyor. Pazarda markette artık herkes ürün künyesini sorguluyor ve kayıt altına alınmasına katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.
MESAFE KISALACAK
Bakanlık olarak, en büyük hedeflerinin tarla ile sofra arasındaki mesafeyi kısaltmak olduğunu söyleyen Yücel, "Bugün üreticilerimiz bu pazarda istenilen paya ulaşamadı. Üreticinin pazar payı AB ortalaması yüzde 47. Türkiyede ise binde 4. Biz de üreticiyi cesaretlendirip, eğitimler verip, bunu çıkardığımız kadar yukarı çıkarıp, tarla sofra arasındaki mesafeyi kısaltacağız. Üreticiyi bilinçlendirip, hasat kültürünü değiştireceğiz, doğru hasat yapılmadığı için yüzde 25 civarında zayi oranlarını görüyoruz" dedi.