- Gündem
- 11.05.2025 23:35
İTB, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, bu sağlık sorununa ilişkin etkinlik düzenleyerek, tanı, risk faktörleri, korunma, tedavi yöntemleri ve erken teşhisin önemini vurguladı
SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kurulduğu tarihten bu yana toplumsal açıdan önem arz eden konularda üzerine düşeni yapmayı misyon edinen İzmir Ticaret Borsası (İTB), tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kabul edilen Ekim ayında, bu ciddi sağlık sorununun önemine vurgu yapan çalışmalara imza atıyor.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da konunun uzmanı sağlık çalışanları destekleriyle meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, korunma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla bir bilinçlendirme etkinliği düzenlendi. İTB binasında gerçekleşen etkinlikte, İzmir Ticaret Borsası Youtube Kanalı’ndan da canlı yayın yapıldı.
Öte yandan, Borsa binasına meme kanserine ilişkin dev pankart asılırken, kurumun sosyal medya hesaplarından da tanı, risk faktörleri, korunma, tedavi yöntemleri ve erken teşhisin önemine ilişkin paylaşımlar gerçekleştirildi.
HER 8 KADINDAN BİRİ RİSK ALTINDA
Açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,Borsa olarak birçok sosyal sorumluluk projesi ve farkındalık çalışmasına imza attıklarını belirterek, her sekiz kadından birinin risk altında olduğu böylesine önemli bir konuda da farkındalığı arttırmayı ve yaptıkları çalışmalarla her yıl daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçladıklarını vurguladı. İzmir Ticaret Borsası olarak hem faaliyet alanlarında yürüttükleri çalışmalar hem de sosyal projelerle bütüncül bir anlayışla hareket ettiklerini vurgulayan Kestelli, “Bir yandan nitelikli üretim için eğitime ağırlık verirken, diğer yandan ticaretin etik kurallar dâhilinde sürmesini sağlıyoruz. Tüm bunları yaparken, üyelerimizin özverisi ve desteğiyle toplumsal sorunlar karşısında da aktif bir tutum sergiliyoruz” diye konuştu.
HAYATIMI KURTARAN BU OLDU
“Her şey ilk önce bizim elimizde. Benim de hayatımı kurtaran bu oldu” diyen Kestelli, “2011 yılı başında meme kanseri olduğumu öğrendim. Böyle bir haber, pek çok insan için hayatın kötüye gittiği bir dönemin miladıdır. Bendeki sarsıntısı bir gün sürdü. Şanslı bir insanım. Ailem, beni seven ve önemseyen dostlarım beni sarmaladılar. Başıma gelen bu zor olayı başkalarına iyilik yapabilmek adına bir ışık, bir fırsat olarak gördüm. O günden sonra insanların hayatına dokunmanın değeri daha da arttı benim için. Bu süreçte, her sekiz kadından biri risk altındayken özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını fark ettim. Bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da oldukça sınırlı olduğunu öğrendim. ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’ fikri, bu şekilde ortaya çıktı. Sağlığıma kavuştuktan sonra, TOBB’un da destekleriyle aldığımız bir seyyar tarama TIR’ını 2012 yılının ağustos ayında Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik. Gezici mamografi aracımız şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elâzığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir’de 20 bini aşkın kanser taraması gerçekleştirdi” bilgisini paylaştı.
KENDİMİ ÇOK ŞANSLI SAYIYORUM
Yapılan taramalar neticesinde hastalığın erken teşhis edilmesiyle bazı kadınların hayatının kurtulduğunu vurgulayan Kestelli, “Ben, başıma gelen bu musibet böylesine hayırlı bir işe vesile olduğu için kendimi çok şanslı sayıyorum. ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’ hepimiz için bir başlangıç oldu ve devamı da geldi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Borsamızın bir araya gelerek aldığı ikinci mamografi TIR’ını da İl Sağlık Müdürlüğü’nün hizmetine verdik. Kadınlara meme ve rahim kanseri taraması yapmak üzere bu mobil klinik iki yıl önce yola çıktı, çok sayıda şüpheli vaka tespit etti. Pek çok kadına erken tanı koymuş oldu. Kadınların sağlığına, ailelerin sağlığına, ülke sağlığına katkı vermiş oldu. Ülkemizin bilmediğim bir yerinde, tanışmadığım bir kadının hayatına dokunmak, fayda sağladığımızı bilmek, böylesine bir mutluluğu hissetmek inanın beni hayata biraz daha bağlıyor” cümlelerini kullandı. Başkan Kestelli, son olarak, “Ülkemizdeki meme kanseri vaka sayısı yakın bir geçmişe kadar yıllık 10-15 binlerdeyken, artık bu sayılar 25 binlere çıktı ve Dünya Sağlık Örgütü 2030-2035'li yıllarda bunun 40-50 bin bandına ulaşacağını söylüyor” açıklamasını yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Uzm. Dr. Feray Saraçoğlu ‘Meme Kanseri Erken Tanısında Görüntüleme Yöntemleri’ hakkında bir sunum yaparken, Ayşegül Sarıoğlu Güler ise ‘Meme Kanserini nasıl yendim?’ konulu gerçek yaşam öyküsünü / deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.