İTB’den meme kanseri farkındalığı: “Türkiye’de vaka sayısı artıyor”

Dünyada meme kanseri tanısı konulan 7 milyon kadının yaşamına devam ettiğini belirten Başkan Kestelli, “Türkiye'de son 20 yılda vaka sayısının 2 katına, hastalığa yakalanma oranının da 100 binde 25'lerden 50'lere çıktığı belirtiliyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.10.2022 12:18
  • Güncelleme Tarihi : 27.10.2022 12:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İTB’den meme kanseri farkındalığı: “Türkiye’de vaka sayısı artıyor”

NURETTİN BAKİ

Kurulduğu1891 yılından bu yana, toplum nezdinde önem arz eden her konuda üzerine düşeni yapmayı kendine misyon edinen İzmir Ticaret Borsası (İTB) her yıl, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konunun önem ve hassasiyetine dikkatleri çekmek üzere çeşitli farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyor. İTB, Meme Kanseri Farkındalık Ayı çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün destekleriyle meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla İzQ Girişimcilik Merkezi’nde bilinçlendirme etkinliği düzenledi.

YAPILACAK HER ŞEY ÇOK NET!

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, meme kanserinde yapılacak her şeyin çok net olduğunun altını çizerek, “Kişisel olarak ne kadar korunsak da toplum olarak hareket edilmesi gereken ve nasıl bulaştığına tam emin olamadığımız, kime nasıl etkisi olacağının bilinmediği, belirsizliklerle ve endişe dolu bir dönemden geçtik. Ancak, meme kanserinde yapılacak her şey çok net. Tüm kanser tipleri arasında kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan meme kanserinden risk faktörlerinden kaçınarak kendimizi koruyabilir, bu hastalığın farkında olarak kanseri erken yakalayabilir, böylece hastalıktan kolayca kurtulabiliriz” ifadelerine yer verdi.

ANNEM KANSERİ YENDİ PROJESİ

Dünyada meme kanseri tanısı konulan 7 milyon kadının yaşamına devam ettiğini, bu kadınlardan birisinin kendisi olduğunu belirten Başkan Kestelli, “Dünyada meme kanseri tanısı konulan 7 milyon kadın yaşamına devam ediyor.Bunlardan biri de benim. 2011 yılında hastalığın teşhisi konulduktan sonra bendeki sarsıntı ailem ve dostlarımın desteğiyle çok kısa sürdü. Onlar, sağlığıma kavuşmamda en büyük şansım oldular.O günden sonra insanların hayatına dokunmanın değeri daha da arttı benim için.Özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını öğrendim.Araştırmalarımız sonucunda karşılaştığımız;‘kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının oldukça sınırlı olduğu gerçeğinden ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’doğdu.TOBB’un da destekleriyle aldığımız bir seyyar tarama TIR’ını 2012 yılının ağustos ayında Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik.Yapılan taramalar sonucunda hastalığın erken teşhis edilmesiyle hayatları kurtulan kadınlarımız oldu. ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’ hepimiz için bir başlangıç oldu ve devamı da geldi” diye konuştu.

VAKA SAYISI 20 YILDA 2 KAT ARTTI

Türkiye’de son 20 yılda vaka sayısının 2 katına çıktığını ifade eden Başkan Kestelli, “Son iki yılda, pandemi nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmesi ve Kovid-19 korkusuyla doktora, sağlık kuruluşlarına başvurulmaması erken tanıyı azaltırken, özellikle de ileri evre kanser vakalarında artışa neden oldu. Sağlığımızın önemini daha çok anladığımız bu günlerde, böylesine riskli bir hastalık için kontroller asla ertelenmemeli. Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konuluyor. 11 dakikada bir, bir kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık her yıl yüzde 1-2 aralığında seyreden oranda artış gösteriyor ve yine her yıl 1 milyon yeni meme kanseri tanısı konuyor. Özellikle Türkiye'de son 20 yılda vaka sayısının 2 katına, hastalığa yakalanma oranının da 100 binde 25'lerden 50'lere çıktığı belirtiliyor. Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu hastalıktan kurtulmak ne kadar mümkünse, ileri evrelerde kanserin tedavisi bir o kadar zorlaşıyor” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÇOK KRİTİK!

Ülkemizin genç bir nüfusa sahip olması sebebiyle genç meme kanseri oranının Avrupa’dan 3 kat fazla olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kestelli, “Her türlü hastalıkta erken teşhis çok kritik. Ama memenin yüzeysel bir organ olması hastalığı erken belirtilerle daha kolay yakalanabilir yapıyor. Bizde genç nüfus fazla; genç meme kanseri de Avrupa'dan 3 kat fazla; dolayısıyla daha erken duyarlılığa başlamamız gerekiyor. Hatta aile hikâyesinde meme kanseri olanlar daha büyük risk grubunda olduğu için daha erken kontrole başlanmalı. 20 yaşından itibaren kendi kendimizi muayene etmek, 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi yaptırmak çok hayati. Şu söz gerçekten her şeyi özetliyor: Meme taraması bir saatimizi, kanser yaşamımızı alıyor…” dedi.

Etkinlikte ayrıca; Kanser Şube’den Uz. Dr. Gökben Yaslı ve La-Med Görüntüleme Merkezi’nden Dr. Feray Saraçoğlu; hastalığın tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri üzerine sunum gerçekleştirdiler.Etkinliğin sonunda ise Çağlar Çakır Tunçve Zeynep Akçasızda hastalıkla geçen hikâyelerini paylaştı…

Haber Merkezi