Sayfa Yükleniyor...
Ellerinde bulunan ürünleri stoklayarak yüksek kar yapmak isteyen satıcılara karşı alınabilinecek en güzel önlemin, Türkiyenin kendi ürünlerini kendisinin üretmesi olduğunu söyleyen İzmir Elektronikçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Üstün, yöneticileri iç üretim yapmaya davet etti
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Dolardaki artışın ardından ithal edilen elektronik ürünleri satmayarak stoklarda bekleten esnaflar bu ay zamlı olarak satmayı planladıkları ürünleri piyasaya sürmemekte kararlı davranıyor.
Yılbaşı öncesi daha fazla kazanmak isteyen stokçular ürünlerini kur yükselişinden önce almalarına rağmen depolarında tutarak yüzde 10-30 oranında zamlı olarak satmayı planlamıştı.
Stokçuluğun önüne geçebilecek en güzel çözümün ithal edilen ürünlerin Türkiyede üretilmesi olduğunu söyleyen İzmir Elektronikçiler Odası (İZELKO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Üstün, yıllardır bu konuyu gündeme getirmelerine rağmen bugüne kadar hiçbir girişimde bulunulmadığını söyledi. Üstün, İthal ürünlerin tamamına zam yapılacak ve bugün itibariyle bir kısmına yapıldığı da açıklandı. Ekonomik koşulların dolar ve euroya bağlı olması nedeniyle elektronik başta olmak üzere birçok ithal ürün zamlı satılmak istenildiği için depolara kaldırıldı. Bu normal bir süreç değil. Üretime değil daima tüketime doğru giden bir devinim içerisindeyiz dedi.
İÇ ÜRETİME DESTEK VERİLMELİ
Yıllardır dış tüketim yerine iç üretime geçilmesi gerektiğini ve dışarıya bağımlı kalmaktan ancak mevcut iç kaynakların iyi kullanılması ile kurtulabilineceğini ifade eden Üstün, Senelerdir ithalata fon konulması ve zorlaştırılması gerektiğini dillendirip duruyoruz ancak bugüne kadar bu konu ile ilgili bir girişimde bulunulmadı. Ülkemizdeki maliyet girdilerinin yüksek olması nedeni ile müteşebbis fabrikalarını kapatıp Çin başta olmak üzere daha ucuz üretim yapan ülkelerden ürün getirmeyi tercih ediyor. Bu daha kolay ve ekonomik görünmesine rağmen ülkemiz için doğru olan yol bu değil. Acilen maliyet girdilerinin süspansiye edilerek maliyet girdilerinin azaltılması gerek. İç üretici desteklenmediği sürece bu kısır döngü devam etmesi kaçınılmaz açıklamasını yaptı.
KAYNAKLAR İYİ DEĞERLENDİRİLMİYOR
Üretimde dışarıya bağımlı kalındığı sürece vatandaşların sürekli olarak cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi ürünlerde dünya standartlarının üzerinde ücret ödeyerek ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalacağını ifade eden Üstün, Televizyon kanalları yolu ile sesimizi duyarmaya çalışsakta söylemden başka eylemsel olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Bu anlamda yetki yöneticilerin elinde olduğu için biz sadece fikirlerimizi dile getirebiliyoruz. Düşüncelerimizde zaten dikkate alınmıyor. Bizim önerimiz iç üretime önem verilmesi yönünde. Devletin maliyet giderlerini azaltarak kendi içimizde üretilebilecek ürünlerin Türkiyede üretilmeye başlamasını sağlamak hem yatırımcı sayısını artıracak hem de vatandaşların ürünleri daha ucuza almalarını sağlayacaktır. Ülkemizdeki var olan beyinler kendi ülkelerinde yer bulamadıkları için yurt dışına gitmek zorunda kalıyor ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi