İYTE söz sahibi olacak

Türkiye’de on araştırma üniversitesi arasında yer almayı başaran İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden, “20 tematik alan belirledik, 15 tanesi biyo ve nanoteknoloji. Amacımız 20 alanda yükselebilmek ve dünyada söz sahibi olabilmek” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.09.2017 10:10
  • Güncelleme Tarihi : 28.09.2017 10:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İYTE söz sahibi olacak haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, araştırma üniversite olarak belirlenen 10 üniversiteyi açıkladı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) listede yer almayı başaran üniversiteler arasında yer aldı. İYTE Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden, üniversite bünyesindeki çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenlendi. Tepekule İş Merkezi’nde bulunan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sürekli Araştırma Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Güden, üniversite bünyesinde yapılacak akademik çalışmalar için 20 tematik alan belirlediklerini ve bunların 15 tanesinin biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanları olduğunu açıkladı. Güden, “20 tematik alan belirledik. Grupladığımızda bu alanların 15 tanesi biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanı. Amacımız 20 alanda yükselebilmek ve dünyada söz sahibi olabilmek” diye konuştu.

EGE BÖLGESİ’NDE TEK ÜNİVERSİTE

4 ay önce YÖK tarafından on araştırma üniversitesi seçmek için bir program başlatıldığını söyleyen Güden, Türkiye’nin on araştırma üniversitesi arasına girme süreçlerini şöyle anlatı: “YÖK, üniversitelere bir yazı gönderdi. 20 yılını doldurmuş üniversitelerin programa katılıp katılmayacaklarını sordu. İlk etapta 40 üniversite katılmak istediğini belirtti. Bu sayı YÖK’ün eleme yapmasının ardından 20’ye indi. Biz her türlüm performans bilgilerimizin yer aldığı bir öz değerlendirme raporu hazırladık. 10 yıl içinde neleri hedeflediğimiz yönelik bilgiler verdik. YÖK’te bir komite bu raporları değerlendirdi ve rektörleri mülakata aldılar. Bu sadece bize verilen bir etiket değil asıl çalışma bundan sonra başlıyor. Bizim koyduğumuz birtakım hedefler var bunu bütün üniversitelerin tutturması lazım. Tutturamayanlar elenecek. İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Ege Bölgesi’nde ilk ona girmeyi başaran tek üniversite. Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz.”

TOPLAMDA 306 PROJE

Toplam bütçenin yüzde 15’i kadar her yıl dışarıdan proje fonu aldıklarını söyleyen Güden, “Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde 2012 yılından bu yana ilk 10’dayız. Üni-Ar tarafından yapılan Türkiye üniversite memnuniyet araştırmalarında vakıf üniversitelerinin de dahil edildiği sıralamada 2016 ve 2017 yılında devlet üniversitelerinde birinci sırada yer aldık. 185 öğretim üyemiz var 928 makale yapmışız. 3 bin 851 atıf. 3 bin 311 lisans öğrencimiz 971 doktora öğrencimiz var. Eksik yanlarımızdan biri ise, çok proje alan bir üniversiteyiz hem TÜBİTAK hem AB’den… Fakat bunu yayına dönüştürmede sorunlarımız var. Temel nedeni çok kaliteli lisansüstü öğrenci çekemiyoruz. Bu noktadan sonra buna önem vermemiz gerekiyor. Öğretim üyelerimizin yarıdan fazlası proje alıyor. 80 farklı öğretim üyesi, 118’i devam eden toplamda 306 proje sayımız var. Toplam bütçemizin yüzde 15’i kadar dışarıdan proje fonu sağlıyoruz” dedi.

20 TEMATİK ALAN

Üniversite bünyesinde yapılacak akademik çalışmalar için 20 tematik alan belirlediklerini ve bunların 15 tanesinin biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanları olduğunu açıklayan Güden, “20 tematik alan belirledik. Grupladığımızda bu alanların 15 tanesi biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanı. Bu alanlarda öğretim üyesi istihdam etmeye ve bu alanlara ayrı önem vermeye başlayacağız. Nanoteknoloji ve biyoteknoloji dışında diğer alanlar nesnelerin interneti büyük veri, enerji sistemleri, robotik ve akıllı sistemler, mimarlık, ısı ve akışkan bilimleri de temel alanlar arasında. Bu alanlar seçilirken diğer kurumlar tarafından da destelenen bazı programlarla uyumlu. İYTE olarak bundan sonra tüm alanlara girmeyeceğiz bazı alanlarda öğretim üyesi ihtiyacımız olacaktır ama bizim amacımız 20 alanda yükselebilmek ve dünyada söz sahibi olabilmek” diye konuştu.

“ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

Araştırma üniversitesi listesine girmeyi başaran on üniversiteye her yıl YÖK tarafından puan verileceğini ve düşük puanlı üniversitenin liste dışı kalacağını dile getiren Güden, “Her yıl YÖK tarafından araştırma üniversiteleri puan alacak, düşük puanlılar listeden çıkarılacak yedekler sokulacak. Tematik alanlarda öğretim üyesi kadrosu istediğimiz zaman bize öncelik tanınacak. Bu bize bir çeki düzen veriyor. Üniversiteler her alanda iyi olamaz. Belirli alanlara yatırım yaparak bu alanlarda yükselmemizi sağlayacak. Her bölüm farklı gerekçelerle kadro istiyor ama şimdi benim üniversitenin temel alanları bunlar deyip ona bakacaklar. Bu alanlar dünyada gelişen alanlar, bunu göz önünde bulundurarak 20 tematik alanı belirledik. Biz şu an bu etiketi aldık ama asıl bundan sonra çok çalışmamız lazım. En çok istediğim İzmir’den başka bir üniversitenin de bu listeye girebilmesiydi birlikte işbirliği yapabilirdik. İnşallah Ege Üniversitesi yedek listeden girerse İzmir için çok iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.