- Gündem
- 10.05.2025 01:17
Ege Bölgesi’nin tek araştırma üniversitesi olan İYTE’nin Rektörü Prof.Dr. Yusuf Baran, ülke ve İzmir gündeminde olan ‘Teknoloji Üssü’nün temellerinin 2021 yılında atılacağının müjdesini verdi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof.Dr. Yusuf Baran genel bir bilgilendirme yapmak, yılı değerlendirmek, İYTE’nin gelecek vizyonunu açıklamak adına ‘İYTE Genel Değerlendirme Toplantısı’ başlığı altında basın toplantısı gerçekleştirdi. İYTE Rektör yardımcıları ve öğretim görevlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Prof.Dr. Baran basına bir sunum yaptı. Prof.Dr. Baran İYTE’nin yoluna büyük hedeflerle devam ettiğini belirterek, “38 bin 500 dönümlük kampüs alanımız ve kuruluşumuzdan bu yana sadece 28 yıl geçmişi olmasına rağmen büyük hedeflerle yolumuza devam ediyoruz. Devlet üniversitesi olarak eğitimimizi yüzde 100 İngilizce olarak sürdürüyoruz. İYTE bünyesinde 206 öğretim üyesi ve 14 araştırma-uygulama merkezimiz mevcuttur. Odaklanarak büyüyen bir üniversiteyiz. Devlet üniversiteleri arasında 3 bölümümüz Türkiye birincisi ve kontenjan doluluk oranımız ise yüzde 100’dür. Türkiye genelinde yapılan 14 Kovid-19 tanı kiti projesinden biri İYTE tarafından gerçekleştirilmektedir. Ege Bölgesi’nin tek araştırma üniversiteyiz. 2019 yılında ise en başarılı ilk 3 araştırma üniversite unvanını ODTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri ile paylaşıyoruz” dedi.
YÜZDE 25 BÜYÜYECEĞİZ
2020 yılında sanayi doktora programında proje sayısının iki katına çıktığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “2020 yılında pandemi dolayısıyla mart nisan ve mayıs aylarını çok iyi geçirmemize rağmen haziran ayından sonra yaşanan kıpırdanma ile 2020 yılında 2019 rakamlarını yakaladık. Teknoparkta 1,5 yıl içinde firma sayısında yüzde 40’tan, yüzde 63’e bir yükseliş var. Proje sayılarımız 2 bin 308, ihracatımız 2018 sonunda 85 milyon dolarlardayken, şu an 115 milyon dolara gelmiş durumda. Ciromuz 1 milyar 560 milyon TL’yi aşmış durumda. Diğer taraftan Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar noktasında da başvurularımızda ve kabullerimizde ciddi artışlar var. Yine İzmir ve Ege Bölgesi’nin uluslararasılaşma ve markalaşma, girişim ve inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi adına AB’den bir proje var. Bu proje kapsamında İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde girişimcilerin eğitilmesi, uluslarasılaştırılması ve şirketlerin, KOBİ’lerin markalaşması üzerinde çalışmalarımız çok yakında başlayacak. Şu an Türkiye’nin en yüksek doluluk oranına sahip Teknopark’ıyız. Mevcut Teknopark şirketlerimizden bir ön talep formuyla büyüme taleplerini metrekare ihtiyaçlarını sorduk. Şu an sahip olduğumuz kadar alana sahip olsak, ihtiyacı karşılayamayacağımız bir taleple karşı karşıyayız. Ama 2021 içerisinde yeni kuracağımız biri savunma sanayicilerine özel bir tanesi de çok farklı perspektifte girişimci firmalara hizmet sunabilecek iki tane binanın onayları Bakanlık’ta ve gelir gelmez bu binaların inşasına başlayacağız. Aslında bu iki bina ile Teknopark’ımızın yaklaşık 25’lik bir büyümesini hedefliyoruz.”
TEKNOLOJİ ÜSSÜNÜN TEMELİ ATILACAK
Ülke ve İzmir gündeminde olan Teknoloji Üssü projesi hakkında da bilgiler veren Prof.Dr. Baran, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Teknoloji üssü projemizle ilgili şu an saha çalışmaları yapılmakta, proje ve etüt çalışmaları devam etmektedir. En nihayetinde oluşturduğumuz iş planı ile bir aksilik yaşamamamız durumunda 2021 Mayıs-Haziran ayında buradaki ilk binamızın temellerini atmayı hedefliyoruz. Dolaysıyla sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin ekonomisine çok büyük katkı sunacak ve kuruluşunda 40 bin nitelikli Ar-Ge personelinin istihdam edilebileceği, 25 milyar dolarlık bir değer yaratacak teknoloji üssünü, bir proje vadisinin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yerleşke alanı içerisinde kurulması ile ilgili faaliyetlerimiz hali hazırda devam ediyor.