Sayfa Yükleniyor...
Düğün salonları için ön tarih verilmesi gerektiğini söyleyen İZDÜDER Başkanı Dokak, “Bizleri kapatmaktan beter ettiler. Haziran ayında düğünler başlamazsa biteriz” dedi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği (İZDÜDER) tarafından 5 Mayıs Çarşamba günü Twitter üzerinden başlatılan #düğünsektörüyokoluyor ve #düğünümetarihver hashtagli boykot, sosyal medyada viral oldu. Yaşanan gelişme üzerine İZDÜDER Başkanı Vahyettin Murat Dokak ile konuştuk. Başka çareleri olmadığını, seslerini duyurabilmek için böyle bir yola başvurduklarını kaydeden Dokak, “Haziran ayında düğünler başlamazsa inanın biteriz” dedi. Düğün salonlarının açılması noktasında işletmecilere artık bir ön tarih verilmesi gerektiğini vurgulayan Dokak, “Ağzımıza bir bal sürülmüş, ‘siz düğün yapmayın’ diyorlar. Çiçekçisi, mobilyacısı, beyaz eşyacısı, gelinlikçisi vs. Arkanızı dönüp baktığınızda bizimle beraber hareket eden iş kolu anlamında 15 bine yakın esnaf var” çıkışında bulundu. Öte yandan, pandemi sürecinde iflas eden ve salonlarını devreden işletmecilerin olduğunu da belirten Dokak, “Belirsizlik bugünü değil bir sonraki yılımızı da olumsuz etkiliyor. Şimdi biz bu sezonu kaçırırsak umudumuzu kaybedeceğiz” dedi.
KAPATMAKTAN BETER ETTİLER!
Aynı zamanda Tüm Düğün Davet Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu (TÜDİFED) Başkan Yardımcısı da olan Vahyettin Murat Dokak, “Mart ayından temmuz ayına kadar kapalı tuttular. 1 Temmuz itibariyle belirli kısıtlamalar aracılığıyla düğün yerlerini açtılar. Eylül ayında ise hem yeme-içme, ikram konusunda kısıtlama getirdiler hem de saat konusunda. Bir de kişi sayısına kısıtlama geldi. Böylece bizleri kapatmaktan beter ettiler. İşletmeler açık gibi görünüyor ancak 17 aydır kapalıyız. ‘30 kişi ile düğün yapın’ dediler. Ardından yükseltip ‘50 kişi ile yapabilirsiniz’ dediler. 50-30 kişi ile kimse düğün yapmak istemiyor… Devletin hiçbir olanaklarından faydalanamıyoruz. Mücbir sebep kapsamına alınmıyoruz” bilgisini paylaştı.
ARKANIZI DÖNÜP BAKTIĞINIZDA…
Türkiye’de yaklaşık 10 bin 300 düğün salonunun bulunduğunu kaydeden Başkan Dokak, “Her yıl 600-650 bin düğün yapılıyor. Sadece İzmir’de yılda 27-30 bin düğün yapılıyor. Bu da bizlere bağlı bütün paydaşları etkiliyor. Şu an bizim paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyonu buluyor. Arkanızı dönüp baktığınızda bizimle beraber hareket eden iş kolu anlamında 15 bine yakın esnaf var. Bunun çiçekçisi, mobilyacısı, beyaz eşyacısı, gelinlikçisi vs. var… Ağzımıza bir bal sürülmüş, ‘siz düğün yapmayın’ diyorlar. Bizlerde sosyal medyadaki duyurularımızla, oradaki hareketlilikle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi. Sadece 4 ay iş yapan sektör olduklarını aktaran Dokak, “Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül… Diğer 8 ayda dükkanlar kapalı. Çünkü kışın düğün yapan yok. Böyle bir mekan sistemi var İzmir’de. Şimdi biz bu sezonu kaçırırsak umudumuzu kaybedeceğiz” yorumunda bulundu.
BİR ÖN TARİH VERİLMELİ
Sektörün rezervasyonla çalışan bir alan olduğunu söyleyen Başkan Dokak, şunları da ekledi: “Bize en az 1 ay önce tarih verilecek ki ona göre kendimizi ayarlayalım. Ancak pandemi sürecinde bu da mümkün görünmüyor. O yüzden diyoruz ki ‘düğünüme tarih ver’. Bize bir ön tarih verilmeli. Bir planlama yapılsın ki bizler de kaporalarımızla kendimizi idame ettirelim, bu senemizi atlatalım, devletin de parasına muhtaç olmayalım… Haziran ayında düğünler başlamazsa inanın bizi bitirirler… Abiyeci arkadaşlarla konuştuk, ‘satışlarımız çok iyi’ diyorlar. Hatta şehirlerarası satışlar yaptıklarını söylediler. Şaşkınlığımı dile getirince neden böyle olduğunu anlattılar. Meğer alışverişe çıkanların hiçbirinin tarihi belli değilmiş. İnsanlar hazırlığını yapıyor, tedbirli davranıyor ancak ne zaman olacağını bilmiyor. Tahminime göre devlet 17 Mayıs’tan hemen sonra bir açıklama yapıp normalleşme takvimini açıklayacak. Çünkü artık bu takvimi sunmak zorunda. O takvim içerisinde düğün salonlarına da makul bir yerin verileceğini düşünüyorum. Haziran’ın 15’inden sonra düğünlerin artık yapılabileceğini öngörüyorum.”
SALONLAR TALEP GÖRMÜYOR
Düğün salonu fiyatlarının ise geçtiğimiz yıla oranlara ucuzladığını aktaran Dokak, “Kullandığımız tüm araç gereçlerden, ikram malzemelerine kadar her şeye zam geldi. Zamlara rağmen geçen yıldan daha uygun fiyat sunuyoruz ancak tutan olmuyor. Çünkü 50 kişiyle kimse düğün yapmak istemiyor” dedi. Düğünlerin ertelenmesiyle ilgili ek sözleşme yaptıklarını ifade eden Dokak, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin ertelenmesi ihtimaline karşı salonlarımızın sözleşmesine ek sözleşme yaptık. Bu ekte düğün salonu tutanların haklarını koruyacak şekilde maddeler var. Erteleme olduğunda birkaç ay sonrasına, hatta bir sene sonrasına ertelenebiliyor. Yine de salonlar talep görmüyor. Yetkili ne zaman açıklama yaparsa o zamana bulurum bir salon diye düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
İFLAS EDEN PAYDAŞLAR VAR!
Pandemi sürecinde iflas eden ve salonlarını devreden işletmecilerin olduğunu belirten Dokak, “Sadece bizler değil, düğün davet salonlarına ürün ve hizmet veren, düğün sektöründen büyük pay alan paydaşlarımız da kısıtlamalar nedeniyle büyük maddi kayıplar yaşayarak iflas etme noktasına geldi. Devlet tarafından tüm bu esnaf gruplarına kredi, kira ve asgari geçim tutarı desteği verilmeli. Yasaklar nedeniyle iptaller oldu. Bu nedenle kira stopajlarımızın yılsonuna kadar yüzde 0 olmasını ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi istiyoruz. Pandemi sürecinde para kazanamadığımız halde vergi ödemeye devam ettik. Belediyeler tarafından tahsil edilen çevre, temizlik, katı atık, ilan ve reklam vergilerinin düğün davet salonlarından yıl sonuna kadar alınmamasını talep ediyoruz” talebinde bulundu.
Haber Merkezi