Izgara zeytin ile fark yarattı

Türkiye’nin önemli zeytin üretim noktalarından biri olan Akhisar’da zeytin üretimi yapan Yerden Zeytincilik Sahibi Mesut Yıldırım, zeytine katma değer katarak ızgara zeytin ile büyük beğeni topladı


  • Oluşturulma Tarihi : 31.08.2018 11:05
  • Güncelleme Tarihi : 31.08.2018 11:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Izgara zeytin ile fark yarattı haberinin görseli

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
Zeytin üretiminde Türkiye’nin önde gelen noktalarından biri olan Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde zeytin ve zeytinyağı üreticileri, ürünlerinde farklılıklara yer veriyor ve katma değerli hale getiriyor. Zeytin üreticisi Yerden Zeytincilik Sahibi Mesut Yıldırım, Akhisar’ın tescilli ürünü olan ‘Domat Zeytin’in çekirdeği çıkartılarak yapılan ızgara zeytin, presleme yapılarak üretiliyor. Aynı zamanda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Denetim Kurulu Üyesi olan Mesut Yıldırım, özel olarak imal edilen yeşil ızgara zeytini Avrupa ve dünya pazarına sunmak için Ar-Ge ve tanıtım çalışmaları yaptıklarını söyledi. Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde Organize Sanayi Bölgesinde 17 bin metrekare açık alan 5 bin metrekare kapalı alanı ve 2 bin tonluk zeytin işleme kuyuları ile 2005 yılında faaliyete başlayan Yerden Zeytincilik, ulusal bazda tüm Türkiye’ye yayıldıkları gibi dünya çapında da satış ağını sürekli olarak genişletiyor. Yıllık kapasitesi siyah zeytinde 2 bin 500 ton olan şirketin, yeşil zeytinde 500 bin ton yıllık kapasiteye sahip. Her sezon rekolteye göre stok artıran firma, 2018 yılı içerisinde zeytinyağı markasını oluşturdu ve üretimine başladı. Zeytincilik konusunda yaklaşık 15 yıldır sektörün içinde olduklarını dile getiren Mesut Yıldırım, “Ağırlıklı olarak siyah salamura zeytin, sele zeytin dediğimiz ürünleri imalatını yapıyoruz. Bunun yanı sıra yeni ürünümüz olan yeşil ızgara zeytinimiz var” dedi.



KATMA DEĞERLİ ÜRÜN
Katma değerli ürün olan yeşil ızgara zeytinin üretimini bir yıldır yaptıklarını aktaran Yıldırım, ürün hakkında bilgiler verdi. Izgara zeytini Akhisar bölgesinde yetişen ve Akhisar’ın tescilli ürünü olan ‘Domat Zeytin’in çekirdeği çıkartılarak elde edildiğini dikkat çeken Yıldırım, “Bölgemizin zeytini olan ‘Domat Zeytin’in çekirdeğini çıkartıp ızgara dediğimiz tabirde ya da tost makinesi sisteminde presleme yaparak bu görünümü alıyor. Hafif isli kokusuyla birlikte, içinde mısır özü, çıkarılan çekirdeğin yerine kuru domates konularak, isteğe bağlı olarak sarımsak kullanarak elde ettiğimiz işlenmiş, katma değerli bir üründür. Ürünümüzü ambalaj haline getirerek raflara sunuyoruz. Çekirdeği çıkmış olduğu için birçok kişi salatalarda, salatanın üzerinde gerek meze tarzı soğuk olarak yenebilen zeytinyağının içinde bekletilmiş çeşnili güzel bir üründür” diye konuştu.
IZGARA ZEYTİN BEĞENİLDİ
Pazara sundukları yeni ürünleri yeşil ızgara zeytininden olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Yıldırım, “Tanıtım için pazara sunduğumuz ürünümüz için şu anda gayet olumlu cevaplar aldık. Akabinde üretimiyle ilgili daha çok makine konusunda daha iyi şartlarda üretilmesi için yeşil ızgara zeytinimiz için Ar-Ge çalışmamız devam ediyor. Hali hazırda Avrupa piyasası ve ihracatta için ızgara zeytinin Ar-Ge çalışmasını yapıyoruz. Tanıtım olarak da firmalara numune bazında tanıtım yapıyoruz. Aynı şekilde fuarlarda tanıtımlarımızı yapıyoruz” dedi. Yeşil ızgara zeytinin yeni olduğu için günlük üretim kapasitelerinin 500 ile bin ton arasında değiştiğinin bilgisini veren Mesut Yıldırım, şöyle devam etti: “Yıllık üretimimiz arz ve talebe dayalı. Arz ve talebe dayalı olduğu için tüketim olduğu sürece üretime devam edeceğiz. Yeşil ızgara zeytin işlenmiş, katma değerli bir ürün. Fiyat çalışmalarımızı yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar milimize edip sofralara sunacağız. Şu anda tanıtım aşamasında. Ama tanıtım yaptığımız yerlerde yeşil ızgara zeytinimiz için gayet olumlu cevaplar aldık. Bunun için Ar-Ge çalışmalarını, raftaki duruşunu, raf ömür uzunluğu için ambalaj Ar-Ge çalışmasını yapıyoruz. İstanbul TÜYAP’da Gıda Fuarı var. Yeşil ızgara zeytinimizi de orada tanıtacağız. Gerekli yerlere numuneleri göndereceğiz.”



İHRACATA YÖNELİK
Siyah zeytinde ise Avrupa’ya ihracat yaptıklarını belirten Yıldırım, “Şu anda çok ciddi anlamda Avrupa pazarına ürünümüz gidiyor. Avrupa pazarında bir markamızla beraber yaklaşık 3 bin 500 noktada siyah zeytinimizle hitap ediyoruz. Yıllık kapasitemiz siyah zeytinde 2 bin 500 ton. Yeşil zeytinde ise 500 bin ton. Üretimimizin yüzde 70’ini iç piyasaya sunuyoruz. Yüzde 30 da ihracata yönelik çalışıyoruz. Ülkemize döviz kazandırmak adına son dönemde daha çok ihracata yönelik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
ÜRÜN PORTFÖYÜ GELİŞİYOR
Önümüzdeki yılların planlamalarını da yaptıklarını belirten Yıldırım, “Yenilikler muhakkak olacak. Ar-Ge çalışmalarımız, yeni ürünlerimiz, yeni portföylerimiz gelişiyor. Bununla ilgili Avrupa ve dünya pazarında raflara nasıl girebiliriz, hangi çeşit ürünlerimizle girebiliriz diye araştırıyoruz. Genellikle Avrupa’da dünya pazarında light zeytin dediğimiz tuzsuz zeytin çok tüketiliyor. Bunun için çalışmalarımızı gıda mühendislerimizle birlikte yapıyoruz. Her yıl stokumuzun artışını sağlıyoruz. Sezonun rekoltesine göre yüzde 25’lere kadar artış sağlıyoruz” şeklinde konuştu.