Sayfa Yükleniyor...
İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, 2020-2022 yıllarında ‘Yeşil Büyüme’ ve ‘Mavi Büyüme’ yaklaşımları ile 90 milyon TL’lik kaynağın İzmir için ayrıldığını belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı(İZKA) 2020-2022 yeni dönem çalışma programını düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı. İZKA Genel Sekreteri Dr.Mehmet Yavuz, toplantı öncesinde İzmir Kalkınma Ajansının yeni logosunun lansmanı yaparken; kurumsal kimlik uygulamaları, yeni kurumsal web sayfası, yatırımcılara yönelik bilgi platformu investinizmir portalının yenilenen yüzleri hakkında da bilgiler verdi.
90 MİLYON TL’LİK KAYNAK
Genel Sekreter Dr.Mehmet Yavuz, gerçekleştirdiği sunumda önümüzdeki üç yıllık dönemde ‘Yeşil Büyüme’ ve ‘Mavi Büyüme’ odağında yürütülecek çalışmalara yoğunlaşacak olan İzmir Kalkınma Ajansının, sürdürülebilir ve kaliteli kalkınma hedefine ilerlerken yenilik ve girişimcilik konusundaki çalışmaları da her iki ekseni besleyecek biçimde konumlandıracağını belirtti. 2020-2022 döneminde ivme kazandırılacak olan projelere yaklaşık olarak 90 milyon TL’lik kaynağın ayrıldığına dikkat çeken Dr.Yavuz, yapılacak olan çalışmalarda İZKA’nın en önemli enstrümanının koordinasyon olduğunu belirtti. Dr.Yavuz ayrıca 2020’nin kasım ayında İzmir’in ilk defa Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne de ev sahipliği yapacağını sözlerine ekledi.
YEŞİL VE MAVİ BÜYÜME
İzmir’in çevresel baskı altında olduğunu ve önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde şiddetli kuraklık riski ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Dr.Yavuz, “2020-2022 dönemi Çalışma Programının da bu tespitten hareketle sürdürülebilir ve kaliteli kalkınma hedefini hayata geçirmek üzere ‘yeşil büyüme’ ve ‘mavi büyüme’ yaklaşımları üzerine inşa ettik. Mavi Büyüme yaklaşımı kapsamında İzmir Bölgesi limanları odağında, bölgenin kıyı ekonomisi potansiyelinin tüm boyutlarıyla harekete geçirilmesi amaçlanıyor. Bu eksende yaratıcı endüstrilerde atılım yapılması, kadim üretim havzalarında yüksek katma değerli üretim gerçekleştirilmesiyle kırsal ekonominin güçlendirilmesi ve turizmin daha sürdürülebilir ve bölge ekonomisi için daha fazla katkı sunacak şekilde geliştirilmesi hedeflerine katkıda bulunması hedefleniyor. Yeşil büyüme yaklaşımı kapsamında ise, sanayi ve tarım sektörlerinde, temiz üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması ana hedefiyle çalışmalar gerçekleştirilirken bu amaçla kurulacak olan Bölgesel Sürdürülebilir Üretim Merkezi, bölge kaynaklarının çevreye duyarlı şekilde kullanılabilmesi için gereken destek ve bilgi birikimini, üreticilere ve sanayicilere aktarılması amaçlanıyor. Özellikle rüzgar enerjisi ve rüzgar santrali parça ve aksamlarının üretimde İzmir’in yakalamış olduğu başarı ve ivmeyi güçlendirecek şekilde önümüzdeki dönemde yurtiçi ve yurtdışı bağlantıların geliştirileceği, İzmir’in yenilenebilir enerji alanında konumunu daha da güçlendirecek araştırma, tanıtım ve yatırım çalışmaların artarak sürdürülecektir” dedi.
İVME VE GELİŞME YAKALANACAK
Mavi ve yeşil büyüme eksenlerini besleyecek şekilde konumlandırılan yenilik ve girişimcilik çalışmalarının ise girişim, teknoloji ve tasarım kavramlarına odaklanacağına vurgu yapan Dr.Yavuz, “İzmir’in yenilik kapasitesi yüksek, teknoloji üreten ve ihraç eden bir bölge haline getirmeyi amaçlayan akıllı uzmanlaşma, bölge firmalarının dijital dönüşüm olgunluk düzeylerinin tespiti ve dijital dönüşüm süreçlerinin desteklenmesini amaçlayan dijital dönüşüm, öncelikle teknoloji tabanlı girişimler için alternatif ve büyümeye açık yeni bir finansman kanalı olacak bölgesel girişim sermayesi ve bunun yanı sıra yönetim danışmanlığı gibi kapsamlı faaliyetlerle bu amaçların gerçekleştirilmesine çalışılacak. İzmir’in üç yıllık dönem sonunda tüm bu alanlarda önemli bir ivme ve gelişme yakalamasının hedeflenmektedir” diye konuştu.
Haber Merkezi