- Gündem
- 11.05.2025 17:41
Tokat’taki Komana Pontika Antik Kenti’nde 10 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı
Bu yıl Hamamtepe’nin üst kısmında Bizans dönemi yapılarının altında yürütülen kazılarda, antik kentin bilinen tarihinden bin 300 yıl öncesine ait Helenistik dönem yerleşimine dair izlere rastlandı. Buluntular arasındaki en çarpıcı olanlar Ege Denizi’nde bulunan Girit Adası üzerindeki Knossos Kenti’ne ait MÖ 3. yüzyıl sikkesi, adak terrakottaları (pişmiş toprak), siyah firnisli (vernik) Attika seramikleri ve olası 5. yüzyıl Efes seramiği. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, yaptığı açıklamada, antik kentteki çalışmaların gelecek yıllarda da süreceğini söyledi.
Bugüne kadar sürdürülen çalışmaların Komana’nın özellikle Ortaçağ’daki merkezi rolünü ortaya koyduğunu belirten Erciyas, buna göre antik kentin 12. ve 14. yüzyıllar arasında Danişmend ile Selçuklu Devleti idaresinde önemli bir üretim, ticaret, tarım merkezi olduğunu anlattı.
Bu yüzyıllarda Komana’nın zengin tarım topraklarında bugün olduğu gibi çeşitli meyve ve sebzeler, tahıl ile yemişler üretildiğini aktaran Erciyas, zengin bir mutfağa sahip yerleşimde hem gıda hem de seramik, cam, metal ve kemik obje üretimi yapıldığını, uzak bölgelerle ticaretin gerçekleştirildiğini dile getirdi. AA