İzmir’ 3 yıllığına 3 milyonluk proje

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yazılım Sanayicileri Derneği katılımı ile hayata geçirilen İzmir Ticarileşme Ağı ve İnovasyon Merkezi projesinin, 3 milyon Euro’luk bütçeyle 3 yılda tamamlanması planlanıyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 26.10.2021 10:46
  • Güncelleme Tarihi : 26.10.2021 10:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’ 3 yıllığına 3 milyonluk proje haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknopark İzmir tarafından yürütülen İzmir Ticarileşme Ağı ve İnovasyon Merkezi (İzmir NIC) açılış etkinliği Balçova Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi. Ekonomik kalkınmanın öncüleri arasında yer alan Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Yenilenebilir Enerji sektörlerine odaklanan proje, İzmir’deki inovasyon ekosistemi aktörlerinin (KOBİ, Startup, TTO, TGB, Ar-Ge Merkezleri vb.) kapasitelerini eğitimlerle, hızlandırma ve mentorluk desteği ve ağ oluşturma faaliyetleri ile geliştirmeyi hedefliyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) katılımı ile hayata geçirilen projenin 3 milyon Euro’luk bütçeyle 3 yılda tamamlanması planlanıyor.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ

İYTE olarak 5 bin lisans bin 500 civarı master ve doktora öğrencisine en iyi ekositemi yaratarak geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını aktaran İYTE Rektörü, Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yusuf Baran, “Teknopark alanında yaptığımız çalışmalarla bir fikrin ürüne, ürünün ticarileşmesine, markalaşmasına ve uluslararasılaşma yolculuğuna her türlü desteği sağlıyoruz. Teknoparkta gerçekleştirdiğimiz kuluçka merkezlerimizde emekleme ve yürüme olarak nitelendirdiğimiz 2 faz, sonrasında ihracat yapan istihdam yaratan bir kurguyla ilerliyoruz. Bu kurgunun da işe yaradığını görüyoruz. Bugün mezunlarımızın yüzde 66’sının özel sektörde çalıştığını, yüzde 6’sının kendi girişimci olduğunu, yüzde 28’inin kamuda çalıştığını görmek bizi mutlu ediyor. Biz yüzde 6 girişimci sayısını nasıl yukarı çıkarabilirizin endişesi, kaygısı, motivasyonuyla hareket ediyoruz” diye konuştu.

BİR YOLCULUĞUN ADIMLARINI ATIYORUZ

Bilginin çağının kapandığını belirten Prof. Dr. Baran, yeni çağın kodlarını ve gereklerini anlamamız, bu sistemi bu topluma taşımamız ve entegre etmemiz gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Baran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik büyümesini sağlamak, toplumun sürdürülebilir kaliteli eğitim almasını sağlamak her birimizin hayal ettiği hedeflediği toplumun yapı taşlarını birlikte inşa etmek zorundayız. AB destekli 2,9 milyon Euro’luk projeyle İzmir ve bölgesinde bin 500 fikrin, fikirden ürüne, üründen ticarileşmeye, markalaşmaya ve uluslararasılaşmaya oradan da dünya markası Türk şirketlerinin markalarının oluşmasını sağlamaya bir yolculuğun adımlarını atıyoruz.”

36 AY BOYUNCA SÜRECEK

Teknopark İzmir Genel Müdürü Prof. Dr. Metin Tanoğlu, “İzmir NIC Projesinde; yararlanıcılar, KOBİ’ler, startuplar, girişimciler ve araştırmacılar olacak. Proje 2,9 Milyon Euro bütçeyle 36 ay boyunca sürecek. Startup iş birliklerinin kurgulanması, startup ve girişimcilerin yenilikçi teknolojilerinin nihai ürüne dönüşmesi ve uluslararasılaşmaya ana hedefindedir. Seçilmiş 2 odak sektör var. Biri, bilgi ve iletişim teknolojileri, diğeri de yenilenebilir enerjidir. Projede 50 startup ve KOBİ proje eklenecek. Kasım ayının başından beri proje çağrıları yayınlanmış olacak. Projeye entegre olabilecek girişimcilerin başvurularını yapmalarını talep ediyoruz. NIC Projesi kapsamında bin 400 faydalanıcıyı projeye eklemiş olacağız. NIC gibi Projeler sadece İzmir için değil Türkiye için de çok önemli” diye konuştu. Yeni Ar-Ge alanı imalat projesinden bahseden Prof. Dr. Metin Tanoğlu, “İmalat projemize ait binamız tamamlanmaya doğru ilerliyor. 6 bin metrekarelik alana ait ikinci binamızı yakın zamanda sizlerin kullanımına sunmuş olacağız. Projesi tamamlanmak üzere olan 3 binamızı tamamlayarak İzmir’in hizmetine sağlamak hedefimiz” ifadelerini kullandı.

İZMİR’E VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Projenin önemli bir boşluğu dolduracağını ifade eden KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent Arslan, “KOSGEB olarak TUBİTAK olarak farklı destek programlarıyla birçok girişimciyi destekliyoruz ama ortaya çıkan projelerin en önemli ayağı ticarileşme boyutu. 3 yıllık uzun dönemi göz önüne aldığımızda bu projeye dahil olan 50 KOBİ ve 50 girişimci Türkiye’nin potansiyel unicorn adayları olarak görüyorum. KOSGEB olarak girişimcilik destek programı, inovasyon destek programı kapsamında desteklediğimiz katma değer yaratan teknoloji üreten girişimci yaratanları bu proje kapsamında yatırımcılarla buluşturma ve küreselleşme konusunda yönlendirme yapacağız. Bu çalışmaların İzmir’e ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

İZMİR’DE OFİS AÇIYORUZ

İzmir’e ticarileşme ve inovasyon merkezi kurmanın gurunu duyduklarını belirten Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, “YASAD 400’ün üzerinde üyesiyle 40 civarı şirketini İzmir’de barındırıyor. İstanbul merkezli ofisimizin ilk şubesini İzmir’de açma haberini bu projeyle birleştirmek üzerine geldik. Ekositemin gücü, teknolojinin gücü gelecek nesillerin ülkemizin huzuru ve refahı için çok önemli. Biz bu yolda ilerlemeyi inovasyon merkezinde geleceğin teknolojilerini üretmeye ve ticarileşmeye bugünden başlıyoruz” dedi.