- Gündem
- 22.04.2025 00:45
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği ile A Artı Ortak Sağlık Güvenlik Biriminin ortaklaşa düzenlediği İzmir 3üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı Bayraklı Tepekule Kongre Merkezinde düzenlendi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ile A Artı Ortak Sağlık Güvenlik Biriminin (OSGB) ortaklaşa düzenlediği İzmir 3üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı Bayraklı Tepekule Kongre Merkezinde yapıldı.
Zirveye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çetin Budak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, Türk Girişim ve İşdünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Şuayip Er, İŞKUR İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak, CHP İzmir eski milletvekili bir önceki CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİFED) Başkanı Levent Akgerman, Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırımın yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile şirket yöneticileri katıldı.
10 YILDA 15 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Açılışta konuşan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Türkiyenin iş sağlığı ve güvenliği noktasında içler acısı bir durumda olduğunu söyledi. Kurumsal firmalarda koruyucu ve önleyici önlemlerin büyük oranda alındığını ama küçük işletmelerde alınması gereken çok yol olduğunu aktardı. Küçükkurt, Biz burada kral çıplak diyoruz. Çünkü ülkemiz iş kazalarında dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi konumunda. Son 10 yılda 15 bin kişi kazalarda yaşamını yitirdi. Ayrıca kaza geçiren her 4 kişiden biri de sakat kaldı. Fakat bu iş kazalarının sadece 10da biri iş kazası olarak SGK kayıtlarına geçiyor. Evlatları babasız eşlerini kocasız bırakan bu canlar, yasalara yönetmeliklere rağmen firmaların yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaybediliyor. Yasal zorunluluğa rağmen 700 bin şirketten 500 bininde hala İSG uzmanı bulunmuyor diye konuştu.
EĞİTİM ÖNEMLİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise eğitimin iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunu aktararak, Eğer işçiyi eğitmezseniz siz istediğiniz kadar koruyucu önlemi alın ama işçi kullanmaz. İşveren de bu kişiyi uyarır yapmaması halinde işten çıkarınca da haksızlığa uğrayabiliyor. Zira bir dönem işveren düşmanlığı ciddi şekilde pompalanmıştı. Ama şunu unutmayın ki, işveren yoksa işçi de olmaz. Bu iş bu kadar basit. Onun için el ele verip kaliteli ürün ve katma değerli üretimi birlikte yapmalıyız.
12 YILLIK HAYALİMİ HALA HAYATA GEÇİREMEDİM
Kocaoğlu, 12 yıldır belediye başkanlığını yaptığını hatırlatarak, Bu 12 yıllık görev süremde hep bir hayalim vardı ama hala onu hayata geçiremedim. O hayalim de çalışanların performans ölçümüydü. Yani her işçinin performansını ölçeceksin ve ücretinden terfisine kadar buna göre değerlendireceksin. İşte böyle bir sistem olursa o zaman koruyucu tedbirlerin uygulatılması daha kolaylaşır diye konuştu.
İNSAN HAYATININ MALİYETİ OLAMAZ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Salih Esen ise yasal düzenlemelere rağmen iş kazalarının halen Türkiyenin en önemli gündem maddesi olduğunu ve bu açıdan kara listenin en başında yer aldığını kaydetti. Esen, İş kazalarının yüzde 98i önlenebilir iken hala kara listedeysek bir yerlerde hata yapıyoruz demektir. Bu yıl ilk 9 ayda iş kazaları azalması gerekirken yüzde 8 oranında arttı. İş kazalarında hala üst sıralarda olmamız, ya teoride ya da uygulamada hatalar yapıldığını gösteriyor. Bu noktayı çözmeliyiz. Bu artışlarda işçi de işveren de hatalıdır. Devletimiz denetimleri yapsa da istenen sonuçları alamıyoruz. Bazı işverenler, İSG önlemlerini maliyet olarak görmekte. Ama insan hayatının kesinlikle maliyeti olamaz. İşveren tüm yasal sorumluluklarını yerine getirdikten sonra kişisel koruyucularını kullanmayan işçiye karşı da sorumlu olmalıdır. Bareti, kemeri takmayan ve bu nedenle bir kazaya kurban giden işçinin cezasının işverene kesilmesi çok da adil değil. İş kazalarında inşaat, tarım ve lojistik ön planda. Oysaki iş kazalarının sanayide olduğuna dair bir algı yaratılmaktadır; bu çok yanlıştır. İşçi ve işveren et ile tırnak gibidir. Sanayide 4.0a hazırlandığımız ve ülke ekonomisinin bir anlamda çıkışının da olduğu bu dönemde iki tarafın da birbirine inanması, güvenmesi gerek. Birbirimizi anlayıp birbirimizin hakkına tecavüz etmeyelim. İşvereni, işçi düşmanı gibi görmek hiçbir sorunu çözmez dedi.
ONUR KONUĞU ÜMMİYE KOÇAK
Ardından mikrofonu alan Onur Konuğu Yönetmen Ümmiye Koçak, Anadolunun bağrından çıkış öyküsünü anlattı, İmkansız diye bir şeş yoktur. İnsan isterse her şeyi başarabilir mesajı verdi. Zirve açılışı sonrası İSG Fuarı da protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından gezildi. Organizasyona davet edilen çeşitli okullardan öğrenciler de fuar kapsamında hazırlanan eğitim alanında itfaiye ve polis teşkilatını tanıdı, olası acil durumlarda yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgilendirildi.