- Gündem
- 11.05.2025 14:43
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısırlaştırılan sokak köpeklerinin sayısını artırmak için İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliği yaptı. Kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi içeren protokol sayesinde sokak hayvanı popülasyonu azalacak
SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Veteriner Hekimleri Odası işbirliği ile Türkiye’de ilk kez çevre ve halk sağlığını korumak, sokak hayvanlarının refahını sağlamak için kısırlaştırma konusunda önemli bir adım atıldı. ‘Sahipsiz Sokak Köpekleri Rehabilitasyon Hizmeti Projesi’nin açılış töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla Kültürpark Lozan kapısında düzenlendi.
Törende konuşma yapan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Geniş kapsamlı bu proje Türkiye'de tek. Bireysel bir iki uygulama var ancak bu kadar büyük ve kapsamlı değil. Tüm veteriner hekimler katkı koyacak. Birçok kentten meslektaşlarım beni arayarak çalışmanın nasıl yapıldığı konusunda bilgi alıyor. Ben de kendilerine öncelikle yerel yönetimin desteğinin çok önemli olduğunu söylüyorum” dedi.
İZMİR BU KONUDA BİR ÖNCÜ
“Sokak hayvanı popülasyonu azalacak” diyen Özkan, “İzmir'de 400 bine yakın sokak hayvanı olduğunu tahmin ediyoruz. Bir çift kedi ve köpekten 12 bin tane hayvan ürüyor. 5 yıl sonra bu rakam 12 milyona çıkacak. Bu hayvanların kısırlaştırılması için de çok büyük bütçe gerekecek ve yaşanan sıkıntılar da artacak. O yüzden şimdiden bu konuda önlemler almak açısından hayata geçirdiğimiz bu proje çok önemli… Başkanımızın desteğiyle binden fazla köpeğimizi kısırlaştırdık. Bu hayvanların sokağa salınmasını engelledik. İnsanlara saldırmalarını, aç kalmalarını, doğada yaralanmalarını, ölmelerini, yok olmalarını engelledik. Bu çalışma tüm Türkiye’ye örnektir. Emeği geçen meslektaşlarımıza ve Büyükşehirde çalışan ekiplere ayriyeten teşekkür ediyoruz. Şimdi bu protokol çerçevesinde biz ne yapıyoruz? Sokak köpeklerini yeni geliştirdiğimiz araçlarla, sistemle ve bir de özel yazılımla bulunduğu ortamlardan alıyoruz. Bunları Belediyenin barınaklarından, bakımevlerinden topluyoruz. Orada çipleniyor, kuduz aşısı yapılıyor. İç-dış bakımları yapılıyor, genel sağlık kontrolünden geçiliyor. Sonra araçlarla getirilen kliniklere sevkleri yapılıyor. Kısırlaştırma işlemi bittikten sonra küpelenecekler, ardından alındıkları barınaklara geri götürülecekler. Orada da yapılan operasyon sonrası daha da sağlıklı hale gelmelerinin ardından alındıkları yere, doğaya bırakılacaklar. Biz insanlar olarak bu doğanın bir parçasıyız. Doğayla beraberiz. Onların, yaşam alanlarında özgürce dolaşmalarını sağlıyoruz… İzmir bu konuda bir öncü. Gurur duyuyoruz” bilgisini paylaştı.
400’E YAKIN KLİNİKTE BU UYGULAMA OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise projenin çok önemli olduğunu belirtti. Bu çalışmayı uzun süredir hayata geçirmek istediklerini ifade eden Başkan Soyer, “İyi ki siz Oda olarak bu hassasiyeti gösterdiniz. 400'e yakın klinikte bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Bu adımlar Türkiye'ye örnek olacak. Bizim başlattığımız bu çalışmanın 1-2 yıl içerisinde bambaşka bir yere geleceğine inanıyorum. Asıl o zaman bu hikayenin ne kadar anlamlı olduğu anlaşılacak. Yürek ferahlatan bir çalışma… 13 ve 14 Ocak'ta yani iki günde sahipli 973 yasak ırk köpeği kısırlaştırdık. Yani 973 yasaklı ırk evinde kaldı. Bunlar sokağa bırakılmış olsaydı açlıktan saldırılar, ölümler ve bunun gibi sıkıntılar ciddi şekilde yaşanacaktı. Bu çok kıymetli ve özel bir iş. Zaten İzmir’i diğer kentlerden ayıran özelliklerden biri de can dostlarımıza sahip çıkma vicdanımızdır. Öncelikle bu toprağın bu güzel insanlarına, can dostlara sahip çıkan güzel insanlara teşekkür ediyorum. Türkiye’de örneği olmayan bir çalışmaya imza atıyoruz. Hayvanlarımız anlık takibe alınacak… Adil ve barış içinde bir dünya istiyorsak sadece insanlar için değil, doğamız ve tüm canlar için talep etmeliyiz. Biz insanlar doğadaki canlılara merhamet değil, adalet borçluyuz. İnanıyorum ki can dostlarımız için hayata geçirdiğimiz tüm bu çalışmalar böylesine bir kültürün gelişmesine katkı verecektir. Projemizin ortağı İzmir Veteriner Hekimleri Odasına ve emek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına, tüm gönüllü kardeşlerime çok teşekkür ediyorum” cümlelerini kullandı.
KAYIT ALTINA ALINACAKLAR
İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile yapılan çalışma sayesinde odaya üye poliklinik ve hayvan hastaneleri aracılığıyla kısırlaştırılan sokak hayvanı sayısının artırılması hedefleniyor. Kısırlaştırmanın yanı sıra parazit ilacı uygulaması ve kuduz aşısı işlemlerini içeren çalışmalar önümüzdeki günlerde başlayacak. Protokol kapsamında sokak hayvanlarına kulak küpesi ve mikroçip takılarak işaretlenmesi ve kayıt altına alınması sağlanacak. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kent genelinde hayata geçecek uygulama sokak köpeği popülasyonunun yoğun olduğu ilçelerden başlayacak.
HEDEF AYDA 500 KÖPEĞİN KISIRLAŞTIRILMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ‘koordinasyon merkezi’ aracılığıyla işlemler yürütülecek. İzmir Veteriner Hekimleri Odası tarafından veteriner hekim kontrolünde barınaklara getirilen sokak köpeklerinin muayenesi, aşısı, iç ve dış parazit ilacı uygulaması İzmir Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından yapılacak. Mikroçip uygulamasının ardından sokak köpekleri operasyon için hastane veya polikliniklere nakledilecek. Operasyon sonrası küpe takılan, kısırlaştırılan köpekler İzmir Büyükşehir Belediyesi barınaklarında bakımı yapıldıktan sonra İzmir Veteriner Hekimleri Odası görevlileri tarafından alındıkları yere bırakılacak. Bu protokol kapsamında ayda 500 köpeğin kısırlaştırılması hedefleniyor.