- Gündem
- 21.04.2025 11:28
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin en büyük ekonomilerinden biri olmanın İzmire yetmemesi gerektiğini belirterek, İzmir'in, yapabileceklerinden daha azını yaptığını düşünüyorum" dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere İzmir'e gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü sanayicilerin konuğu oldu.
EBSO Sanayiciler Kulübü'nde işadamlarının konuğu olan Bakan Özlü'ye, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ile EBSO Meclis üyeleri katıldı.
İzmirli sanayici ve iş adamlarına seslenen Bakan Faruk Özlü, Türkiye ekonomisinin en önemli şehirlerinden birinin İzmir olduğunu söyledi. İzmir'in kendileri için son derece önemli bir şehir olduğunu, Başbakan Binali Yıldırım'ın da bu kentten seçilmiş olmasının kente ayrı bir önem kattığını söyledi.
ÖNEMLİ KENT OLMALI
İzmir'in yüksek teknolojiye geçiş sürecinde en başta gelen kentin İzmir olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, Türkiye'nin ihracatında ilk sıralarda yer almasının İzmir için bir başarı sayılmaması gerektiğini de vurguladı.Bakan Özlü, "İzmir'in Türkiye'deki diğer şehirlerle değil; Milano, Rotterdam, Liverpool ve Hamburg ile yarışmalı. İzmir, kadim zamanlarda olduğu gibi, yeniden Akdeniz'in en önemli ticaret merkezi haline dönüşmeli. Ama bunun için yüksek teknolojili üretime yönelmelisiniz" dedi.
FAZLASI YAPILABİLİR
Ekonominin nabzının İzmir'de attığını kaydeden Bakan Özlü, "Halen 376 olan Ar-Ge merkezini bu yıl 1000'e çıkarmak istiyoruz. İzmir'deki 31 olan Ar-Ge sayısını arttırmalıyız. İzmir, bugün ekonomideki, üretim ve ticaretteki ağırlığını koruyor. Ancak İzmir'in, yapabileceklerinden daha azını yaptığını düşünüyorum. Türkiye'nin en büyük ekonomilerinden biri olmak İzmir'e yetmez, yetmemeli" dedi.
İzmirli sanayicilerin, Ar-Ge, tasarım, patent, markalaşma gibi konularda Türkiye'ye öncülük, rehberlik ve liderlik etmesi gerektiğini belirten Bakan Özlü, "Mesele sadece daha fazla üretmek değildir. 10 liraya aldığımızı 11 liraya satıyorsak, bunu artık 15 liraya, 20 liraya satabilmektir. Bu nedenle, Bakanlığımızın temel meselesi üretimde katma değeri artırmak ve bunu sağlayacak alanlara yönelmektir. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform paketi bu açıdan önemli bir dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı.
REFORMLARI SÜRDÜRECEĞİZ
Yine bu yılın başında hayata geçen Sınai Mülkiyet Kanunu ile çok uzun yıllardır talep edilen büyük bir ihtiyacı karşıladıklarını kaydeden Özlü konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada durmayacağız, reformlarımızı sürdüreceğiz. Mesela TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracağız. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıp yerine Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu getireceğiz. Bütçenin içinde Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuracağız. Böylece bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalara, daha fazla ve daha doğru kaynak aktarabileceğiz. Yine üretim maliyetlerini düşürmek adına sanayimizi 4'üncü sanayi devrimine hazırlamak en büyük amaçlarımızdan birisidir."
Kamudan ve özel sektörden temsilcilerin olduğu Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu'nu kurduklarını aktaran Bakan Özlü, Bu platform, sanayinin dijital dönüşümüyle ilgili yol haritamızı belirleyecek. Yine üzerinde çalıştığımız Üretim Reform Paketi de yatırımcıların daha ucuz ve daha uygun yatırım yeri bulmalarını sağlayacak düzenlemeler içerecek. Reform niteliğindeki bu çalışmaların yanı sıra, bugünün ihtiyaçlarına göre adımlar atmayı da sürdürüyoruz" diye konuştu.
15 BİN KOBİ YARARLANDI
KOSGEB aracılığıyla 50 bin lira faizsiz kredi desteğine başladıklarını hatırlatan Bakan Özlü, İlk etapta 15 bin KOBİ'ye bu krediyi kullandırabildik. Ancak bu yıl içinde, başvuru yapan ve gerekli şartları taşıyan tüm KOBİ'lerin bu destekten yararlanmasını sağlayacağız. Böylece 10 milyar lirayı geçen bir kredi hacmi oluşturacağız" dedi.
İHTİSAS GÜMRÜĞÜ
Bakandan sonra konuşan EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, bakanın proaktif şekilde konulara yaklaştığını ve bunun da sanayiciye güç verdiğini söyledi. TÜBİTAK reformunun son derece sevindirici olduğunu kaydeden Gökçüoğlu, "Fakat TÜBİTAKta incelemeler uzun sürüyor bu işlemler hızlanmalı. Uzun ve zorluklarla dolu OSB kamulaştırmalarında işlemler yapılaşmanın önünde engel oluyor. Bu nedenle kamulaştırma yetkisi tekrar OSB'lere verilmeli. Böylece daha hızlı hareket edilir. Kullanılmış makine ithalatında ise İhtisas Gümrüğü kurulsun. İzmir Sasalı'da bu İhtisas Gümrüğü'nün alt yapısı mevcut. Burada kurulması konusunda desteğinizi istiyoruz" şeklinde konuştu.
DOĞRU AYRILMALI
Gökçüoğlu, teknolojik dönüşüm için daha hızlı adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Dünya gündeminden kopmadan Sanayi 4.0 için çalışmalıyız. Bu kapsamda Araştırma Geliştirme Fonu kurulduğunu da mutlulukla öğrendik. Fakat Sanayi 4.0 sürecinde Ar-Ge ile ÜRGE doğru ayrılmalı ve belirlenecek kriterlere göre destekler verilmeli. Ayrıca Ar-Ge standartları da dünya standartlarına yükseltilmeli. Temel Bilimler Fakültesi mezunları Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesini de çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
VAZGEÇMEDİK
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin altını oymak isteyenlerin bir hayli fazla olduğunu açıkladı. Bu durumu tersine çevirmenin yolunun üretim ve yatırım yapmaktan geçtiğini açıklayan Başkan Esen, "Bunun için bölge sanayicileri olarak şartlar ne olursa olsun üretim ve yatırım inadından vazgeçmedik. Bölgemizdeki organize sanayi bölgelerinin doluluğu da bunun en güzel ispatı. Örneğin benim başkanlığını yaptığım Menemen Plastik OSB'de tüm parseller sanayiciler tarafından alındı. Bu da ülkemiz sanayicisinin yatırımdan vazgeçmediğini gösteriyor. Dövizin istikrar kazanmasıyla sanayinin büyümesi hız kazanacak. Bu noktada sizin vereceğiniz müjdelere de ihtiyacımız var" diye konuştu.