İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan: Yeni yaptırımlar bizleri bunaltıyor

Ülkemizde enflasyonun yüksek seyrettiği son yıllara bakıldığında, birçok kesimde olduğu gibi ilaç-eczacılık hizmetlerinde de oldukça ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Başkan Sayılkan, “Yeni yaptırımlar bizleri bunaltıyor” dedi 


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2025 14:13
  • Güncelleme Tarihi : 14.05.2025 14:13
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan: Yeni yaptırımlar bizleri bunaltıyor haberinin görseli

Yaşamın temelinin sağlık olduğunu ve sağlıktan tasarruf olmayacağını aktaran İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, 14 Mayıs Eczacılık Günü kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. 
Ülkemizde enflasyonun yüksek seyrettiği son yıllara bakıldığında, birçok kesimde olduğu gibi ilaç-eczacılık hizmetlerinde de oldukça ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Başkan Sayılkan, “Olumlu sayılabilecek bazı değişiklikler yapılmasına karşın, yürürlükte olan İFK başta olmak üzere birçok konuda doğru ve kalıcı adımlar atılması ve yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor” dedi.

ECZANELERE AĞIR YÜKLER

“Kayıt dışı gibi önemli bir sorun varken hemen her şeyi resmi ve kayıtlı olan eczanelere yönelik izlenimi veren yeni yaptırımlar bizleri bunaltıyor” diyen Sayılkan, “Entegrasyon, enflasyon muhasebesi, iş güvenliği, KVVK gibi düzenlemelerin eczanelere ağır yükler getirdiğini, diğer kesimlerin neredeyse haberdar bile olmadığı bu düzenlemeler eczacılar için oldukça yorucu hale gelmiştir. Hızla artan işletme giderleri ve sürekli azalan karlılıklar ile eczanelerden sunulan hizmetin sürdürmesi her yıl biraz daha zorlaşmaktadır. Birçok meslektaşımız ekonomik sorunlar yaşamakta, eczanesini banka kredileri ile ayakta tutmaya çalışmaktadır. Yılda bir kez ve enflasyon oranının çok altındaki oranlarda fiyat artışı getiren, güncelliğini tamamen yitirmiş İFK ısrarı nedeniyle özellikle de zam dönemlerine yaklaşıldığında vatandaşlarımız ilaca ulaşabilmek için eczane eczane dolaşıyor, eczaneler de ilaç bulabilmek için büyük çabalar gösteriyor. Biz eczacılar da günün önemli bölümünü telefon ya da bilgisayar başında ilaç temin etmeye çalışarak geçiriyor, ancak birçok ilaç için vatandaşa ‘yok’ demek zorunda kalıyoruz. Özellikle de nöbetler ilaç yokları nedeniyle tam anlamı ile çileye dönüşüyor” eleştirisinde bulundu.

İFK’DAN HIZLA VAZGEÇİP…

Mevcut fiyatlandırma yöntemi nedeni ile birçok yeni nesil ilacın ülkemize gelemediğini ve bazı firmaların ülkemizdeki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını aktaran Sayılkan, “Bu durum sağlık hizmetlerini ve tedavi süreçlerini ciddi anlamda olumsuz etkilemekte, halk sağlığına olumsuz yansımaktadır. Yapılması gereken güncelliğini çoktan yitirmiş olan mevcut İFK’dan hızla vazgeçip, enflasyon artışına endeksli, eczacı kar oranlarının günümüz koşullarına göre düzenlendiği, daha küçük oranlarda ama yılda 3-4 defa yapılacak fiyat güncellemelerini içeren sağlıklı ve kalıcı bir yönteme geçilerek yaşanan bu çileye son verilmesidir. Eczaneler birinci basamak sağlık hizmet sunucuları olarak halkımızın en kolay ulaştığı sağlık merkezleridir. Ülkemizin 30 binden fazla noktasında kesintisiz sağlık hizmeti sunmakta ve danışmanlık hizmetini sürdürmektedir. Eczanelerden sunulan sağlık hizmetinin sürdürülebilmesi için, bizlerin çabalarının yanı sıra siyasi otoritenin atacağı adımlar da çok önemlidir. Tasarruf yapılacak birçok alan varken sağlık hizmetlerinde tasarrufta ısrarcı olmak ilaç-eczacılık hizmetlerinde sıkıntılar yaratmaktadır” ifadelerine dikkat çekti.

SAMİMİ ADIMLAR ATILMALI

Ülke insanının nitelikli ve kesintisiz sağlık hizmeti alabilmesinin sadece eczacıların özverileri ile sağlanamayacağını vurgulayan Sayılkan, şunları ekledi: “Meslek örgütlerinin taleplerine kulak verilmeli gerçekçi ve kalıcı düzenlemeler için samimi adımlar atılmalıdır. Sağlık hizmetlerine, sağlık çalışanlarına, ilaç-eczacılık hizmetlerine bakışın değişmesi kaçınılmazdır. Her fırsatta sağlık harcamalarından ve ilaçtan tasarruf etmeyi önceleyen yaklaşımlar yerine, çok geç olmadan ‘yaşamın temeli sağlıktır ve sağlıktan tasarruf olmaz’ anlayışına uygun yasal düzenlemeler yapılmak zorundadır. Biz eczacılar yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, halkımıza kesintisiz sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Bu hizmetin sürdürülebilir olması için sesimize kulak verilmesini ve kalıcı çözümlerin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu yıl eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 186.yıl dönümü. Eczacılık günü etkinliklerimizde birlikte olacağız. Nerede görev yaparsa yapsın, ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar ülke insanımıza sağlık hizmeti sunan tüm meslektaşlarımızın Eczacılık Günü’nü en içten dileklerim ile kutluyor; başta sağlık çalışanları olmak üzere herkesin emeğinin karşılığını aldığı, sağlık ve mutluluk dolu aydınlık günler diliyorum.” 

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA