- Gündem
- 21.04.2025 09:16
E-ticaretle satışları yarı yarıya düşen esnaf, Ahilik Haftası’nı buruk kutluyor. Esnafla yüz yüze yapılan alışverişlerin e-alışverişe kaydığını belirten İzmir esnafı, “Teknolojinin ve inovasyonun gerisinde kaldık” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Esnaf ve sanatkârların bin yıllık geleneği, ilke edindikleri felsefeleri olan Ahilik öğretilerini topluma benimsetmek, genç nesile aktarmak için her yıl düzenlenen Ahilik Haftası bu sene de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Ancak esnaf ve sanatkârlar, Ahilik Haftası’nı buruk kutluyor. Zira internetin yaygınlaşması ve birçok firmanın e-ticarete yönelmesiyle insanlar alışverişlerinin büyük çoğunluğunu bu mecralarda yapmaya başladı. Bu durum başta küçük esnaf olmak üzere, sokak aralarında ve mahallelerdeki esnafların neredeyse sonunu getirdi. Türkiye’de, internetten alışveriş yapan kişi sayısının 39,3 milyona, harcama miktarının ise yıllık 11,5 milyar ABD dolarına ulaştığı belirlendi. ABD doları cinsinden hazırlanan rapora göre; 39,3 milyon kişi geçen yıl internetten 11 milyar 480 milyon dolar tutarında harcama yaptı. Dijital pazarlarda en fazla harcama 5 milyar 198 milyon dolar ile tatil/seyahat için yapıldı. Elektrikli ev aletleri, elektronik, cep telefonu gibi ürünlere 2 milyar 61 milyon dolar harcanırken, giyim, kuşam için harcanan para 1,3 milyar dolar oldu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, yapılan bu harcamaların önemli bir bölümünün insanların yüz yüze görüştüğü yerel esnaftan değil de bir sıkıntı yaşadıklarında muhatap bulmanın bile zor olduğu internetten yapmasının gelecek için kaygı verici olduğunu bildirdi.
TEKNOLOJİNİN GERİSİNDE KALDIK
Esnaflar olarak dünyada yaşanan teknolojik değişimlerin gerisinde kaldıklarını belirten Başkan Mutlu, yüz yüze alışverişi devrinin yok olmaya başladığını bildirdi. Başkan Mutlu, “Dünyadaki değişim mutlaka bilgi ve bilgiyi doğru kullanmaktan geçiyor. Biz de esnaf teşkilatı olarak dünyadaki teknolojiyi, bilgiyi ve inovasyonu takip etmeye çalışıyoruz. Ama geride kaldığımızı da belirtmek istiyorum. Çünkü bizim sektörlerimizde yani esnaf ve sanatkarlıkta bir yazılım programıyla artık alışverişin iş yerlerine giderek, yüz yüze sıcak alışverişin e-alışverişe kaydığını gözlemliyoruz. Biz de bu durumda ne yapabiliriz diye sürekli tartışıyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan araştırmada çalışan kadınların ve yeni yetişen gençlerin alışverişi daha çok internetten yaptığının belirlendiğini kaydeden Başkan Mutlu, özellikle çalışan kadınlar ve gençlerin yerel esnaftan ziyade internetten alışveriş yaptığının belirlendiğini kaydetti.
KENDİ ÇOCUKLARIMIZ BİLE
26 yıldır Kemeraltı’nda esnaflık yapan Ebubekir Sağlam, eskisine göre alışverişlerde yüzde 70’e yakın bir düşüş yaşadıklarını belirterek bunun en büyük sebebinin de insanların artık dükkanlarda değil internet üzerinden alışveriş yapmasının etkili olduğunu ifade etti. Bu gidişatla daha fazla ayakta kalamayacaklarını da sözlerine ekleyen Sağlam, dükkanın kirasını bile zar zor çıkardıklarını söyledi. Sağlam, “İnsanlar dükkana uğramıyor. Alışverişlerini internet üzerinden yapıyor. 26 yıldır burada ayakkabı satıyorum. Özellikle son 5 yılda satışlarımız yarı yarıya düştü. Kendi çocuklarımız bile bir bakıyorsun internetten ayakkabı sipariş etmiş. Maalesef bunun önüne geçemiyoruz” açıklamasında bulundu.
BENİM DE ADRESİM İNTERNET OLACAK
Yine 15 senedir ayakkabı esnaflığı yapan bir başka Kemeraltı esnafı ise internet üzerinden yapılan alışverişlerin satışlarını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyerek, yakın zamanda dükkanı kapatıp bir arkadaşıyla internet üzerinden alışveriş yapacağını vurguladı. Esnaf, “Satışımız eskisi gibi olmuyor. İnsanları, özellikle de gençleri dışarıda alışveriş yaparken görmek çok zor. Bunun en büyük sebebi kesinlikle internetten yapılan satışlar. Biz de bir arkadaşımla yakın bir zamanda internet üzerinden satış yapmak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çünkü burada ben kira ödüyorum. İşçi çalıştırıyorum. Faturalar ödüyorum ama kazancım geçmişe göre artacağına azalıyor. Para kazanmıyoruz. O yüzden dediğim gibi dükkanı kapatıp internete geçeceğiz çünkü bu işin başka yolu yok” ifadelerini kullandı.