İzmir esnafından ‘hibe’ çıkışı!

Pandemi nedeniyle esnafa verilen kredi desteklemelerinin yetersiz kaldığını dile getiren İESOB Başkanı Mutlu, esnaf sanatkârlara ‘hibe’ şeklinde desteklerin düşünülmesi gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.10.2020 07:48
  • Güncelleme Tarihi : 01.10.2020 07:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir esnafından ‘hibe’ çıkışı! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kredi kullanan, ödeme zamanı geldiği için de dara düşen esnaf, hükümetten acil çözüm beklerken, Ticaret Bakanlığı ise “esnaf ve sanatkârların uğradıkları zararların telafi edilmesi için çalışma yapıldığını” ifade etmişti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çeşitli kentlerdeki esnaf ve sanatkârlara ilişkin son tescil ve terkin sayılarını paylaştı. Bakan Pekcan’a göre; 1 Ocak 2019 ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında 3 büyük ildeki durum şu şekilde: “İstanbul’da bu sürede 68 bin 393 esnaf işyeri açtı. Buna karşın 14 bin 778 terkin işlemi gerçekleşti. Ankara’da 27 bin 524 yeni işyeri kuruldu. 8 bin 807 işyeri kapandı. Açılan işyerine göre en fazla kapanan işyeri ise İzmir’de gerçekleşti. 30 bin 880 tescil, 11 bin 278 terkin işlemi yapıldı. Bu süre içerisinde sadece 3 büyük kentte kapısına kilit vurulan, esnaf ve sanatkâr işyeri sayısı 35 bine yaklaştı.” Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, hükümetin pandemi döneminde esnafa verdiği destek için teşekkür ederken, bu desteklemelerin de yetersiz olduğunun altını çizdi. Halkbank’tan destek kredisi kullanan esnafın yakın zamanda geri ödemelere başlayacağını da hatırlatan Mutlu, Giresun felaketinde olduğu gibi esnaf sanatkârlara ‘hibe’ şeklinde desteklerin düşünülmesi gerektiğini vurguladı.



TEŞEKKÜR EDERİZ AMA YETERSİZ!
Pandemi döneminde yapılan desteklemelerin doğru ama yetersiz kaldığını ifade eden Mutlu, esnafın halen eski çalışma koşullarını yakalayamadığını söyledi. Mutlu, şu bilgilere yer verdi: “İzmir esnaf sicil resmi rakamlarına göre yılbaşından bu yana açılış yapan esnaf sayısı kapanış yapan esnaf sayısından fazla. Ancak bu durum piyasalardaki durumu tam ifade etmiyor. Çünkü açılış işlemlerini yasal zorunluluklar ve desteklerden faydalanmak isteyen her işletme yerine getirse de, gerek muhasebecilerin ihmali, gerek ayrı bir maliyet getirmesi gibi nedenlerle işletmeler kapanış işlemlerine aynı hassasiyeti göstermiyor. Ayrıca özellikle Halkbank ve esnaf kefalet kredilerinden yararlanmak isteyenlerin açılış işlemlerini yapmaları, açılışların kapanışlardan fazla olduğunu gösteren rakamlara ulaşmamıza neden oluyor. Netice itibariyle bazı meslek kolları hariç, pandemi sürecinde çok sayıda meslek kolunda faaliyet gösteren esnaf sanatkârlarımız iş yapamamış, halen de eski iş potansiyelini yakalayamamıştır. Hükümete pandemi sürecindeki desteklerinden ve ertelemelerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak bunun yetersiz olduğunu da her platformda dile getiriyoruz. Yasal vecibelerin ödemeleri 6 ay ertelenmiştir ancak bu altı ayın da sonuna gelinmiştir. Aynı şekilde Halkbank’tan destek kredisi kullananların geri ödeme vadeleri de sonbaharda gelecektir. Giresun felaketinde olduğu gibi esnaf sanatkârlara ‘hibe’ şeklinde destekler düşünülmeli, mevcut ödemelerin yeniden ertelenmesi gündeme getirilmelidir. Çünkü pandemi süreci devam etmektedir, piyasalardaki kırıklıklar sürmektedir, dolayısıyla esnaf sanatkârlara desteklerin de sürdürülmesi gerekmektedir.”



NEFES ALMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ!
Sorun ve çözüm önerilerini birlik olarak her platformda dile getirdiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Mutlu, “İzmir Birliği esnaf sanatkarlarımız adına bu düşüncelerimizi, önerilerimizi yetkililere, Ankara temaslarımızda ilgililere, gerekse Birliğimizi ziyarete gelen siyasilerimize yazılı ve sözlü olarak ifade etmekte, bu konuda hazırladığımız raporları ve kitapları sunmakta, yapılan çalışmaları da takip etmekteyiz. Bizim asli görevimiz, üyelerimizin refahını, gelişimini sağlamak, onlarla birlikte nefes almak, her zaman onların yanında olmaktır” diye konuştu.