Sayfa Yükleniyor...
İzmirin simge değerlerinin başında gelen İzmir Enternasyonal Fuarı 83üncü kez kapılarını açtı. İsmet İnönü Sanat Merkezinde gerçekleşen törene açılış töreni bu yıl ilk kez protokolün katılımıyla gerçekleşti.
A. FEYZİ MİRHANOĞLU
Odak ülkenin Mariutus, onur konuğu illerin de Diyarbakır ve Malatya, an temasının ise Lojistik olduğu fuara toplam 303 tanesi yabancı toplam 1132 firma katılıyor. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Açılışını gerçekleştireceğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı, alelade bir fuar organizasyonu değildir. İzmir için, Ege için, Türkiye için bir yaşam biçimidir Fuar. Ülkemizin kültür mozaiği, ekonomimizin barometresi. Bayramımız, eğlencemiz, kahkahamız; hasretimiz, vuslatımız, sevdamız dedi.
LİBERAL EKONOMİYİ SERBEST PİYASAYI BURADA TANIDIK
Kocaoğlu; Fuarın tarihinin önemine vurgu yaparak, Astronotların uzaydan getirdiği ilk ay taşını 3 metre uzaktan da olsa ilk kez Fuarda gördük. 68 kuşağının barış ve özgürlük haykırışlarına, dünyada duvarların, modada kalıpların yıkılmasına, hep burada şahit olduk. Darbeleri, muhtıraları, sıkıyönetimleri burada yaşadık. Liberal ekonomiyi, serbest piyasayı hep burada tanıdık. Çalkantıları, yoklukları, kesintileri gördük. Filtreli sigaraların karaborsa olduğu yıllarda, Fuardaki Tekel Pavyonunun önünde kuyruk olup az mı bekledik? Ama ekmeğin vesika ile satıldığı yıllarda bile, ekonomik krizlere inat, daha fazla üretim sloganıyla açıldı fuarımız. Türkiyenin ilk otomobilini, ilk yürüyen merdivenini, ilk buzdolabını; ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce, İzmir Fuarını gezenler gördü radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı diye konuştu.
FUARI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCU
Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: İyi günde de, kötü günde de, Fuarımız hep bizimleydi. Her açılışı içimizi ne kadar coşturduysa, kapanış günü de bizler için bir sevgiliden ayrılış gibiydi. Bugün ne mutlu bize ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürkün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan İzmir Enternasyonal Fuarını 83. kez açıyoruz. Böylesine zorlu bir yolculukla bugünlere gelen Fuarımızı ve fuarcılığımızı büyüterek yaşatmayı, bir görevden de öte, boynumuzun borcu olarak biliyoruz.
KÜLTÜRPARK GENÇLİK MERKEZİ OLACAK
Kocaoğlu, Gaziemirde yapımı devam eden yeni fuar alanının inşaatı bittikten sonra Türkiyenin en büyük fuar kompleksi olacağına dikkat çekerek, ihtisas fuarları Gaziemire taşındıktan sonra İzmirliler için önemli bir yeri olan Kültürparkın yeşiliyle, eğlence, spor ve gösteri alanlarıyla, sergi ve kongre merkezleriyle baştan sona İzmirli hemşerilerimizle yenileyeceğiz dedi.
KIŞANAK: FUAR DOSTLUKTUR KARDEŞLİKTİR
Fuarın ticari ekonomik işbirliğine kapı açan organizasyon olduğunu belirten onur konuğu il Diyarbakırın Eş Belediye Başkanı Gülten Kışanak, İzmirde gerçekleşen 83üncü Enternasyonal Fuar dostluktur kardeşliktir. Gönüllerimizi açmaktır. Bende bu güzel organizasyon da emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Nezaketleri nedeniyle kendimizi evimizde hissediyoruz. Ben kendimi bir parça İzmirli sayıyorum üniversite yıllarım ve çalışma hayatımın başlangıcı burada geçti. Güzel anılarla buradan ayrıldım. Bütün bu Fuar vesilesi ile bu kentte olmaktan memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum dedi.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ ÇOK ÖNEMLİ
İzmir ile Diyarbakır arasında ki gönül köprüsünün çok önemli Türkiye büyük bir ülke, Orta Doğuya, Orta Asyaya açılan kapıları tarih boyunca ekonomi ulaşıma katkısı olmuş bir ülke olduğunu vurgulayarak şunları söyledi, İzmirle yer alan birliktelikte büyük bir köprüye ev sahipliği yapıyoruz. Diyarbakır Orta Doğuya kapılarını açan önemli bir ihracat kentidir. Bu nedenle bu büyük köprünün iki güçlü kent olarak bir arada olmanın güzel duygularını yaşıyoruz. İzmir ile Diyarbakırın birlikteliği, İzmirin Diyarbakırı onur konuğu il olarak davet etmesinin 1 + 1in her zaman iki olmadığını gösterdi. Bu iki kent yan yana birlikte geleceğe hazırlanmayı başarırsa hiçbir sorun kalmayacağına inanıyorum. Diyarbakır Şehir Tiyatrosu Hamlet oyununu Kürtçe olarak 2012de İzmirde sergiledi. 2013te İzmirden Diyarbakıra barış köprüsü kuruldu. Bizim kalkınmaya ticarete gelişmeye, ekonomik büyümeye ihtiyacımız var. Ben bu güzel ortamın ülkemizde ve bölgemizde kalıcı barışlara vesile olmasını umuyorum kalıcı barışı ancak halk yapabilir.
2023TE DÜNYANIN EN BÜYÜK ON EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiyenin 2023 hedefine ilerlerken, İzmir Fuarının oldukça önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi ve şunları aktardı: Türkiye için önemi büyük, İzmir ve türk ekonomisine, sanayiye çok önemli geleneğe sahip bir etkinliktir. Fuar vesilesi ile kente gelen tüm konuklara İzmirliler adına hoş geldiniz için diyorum. Dünya ekonomisi ve dünya barışı için hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum. İzmir fuarı sadece ekonomik kararlar açısından değil, ülkeler arası sosyal ve kültürel ilişkiler açısından da önemlidir. Dünyanın en önemli fuarlarından bir tanesi olan İEFye 83 yıldır ev sahipliği yapan İzmirlilere teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye son on yılda çok büyük ilerleme kaydetti. On senede en önemli inşa edilen şey Türk halkının kendine güvenidir ve dünyadaki diğer ülkelerle birlikte dünya barışına kalkınmasına ve kardeşliğine katkıda bulunabiliriz yönündeki özgüvenidir. Biz 2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisinden bir tanesi olacağız. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkaracağız. Ve Türkiye büyümeye devam edecektir. Türkiyenin yükselme si ve kalkınması iyi haberdir. Türkiye her zaman dünyadaki barışın, kardeşliğin göstergesi olacaktır.
LOJİSTİK TEMASI ÇOK ÖNEMLİDİR
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, Kent ile özdeşleşen İEFin kapılarını 83üncü kez kapılarını açmasının mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Tanıtım ve iletişimi bir arada yapan fuarımız ilişkilerin gelişimde de önemli role sahiptir. İzmirle özdeşleşen bu dev organizasyon kentin temel dinamiklerinden bir tanesidir. Fuarımız, İzmirin fuarcılıktaki başarısını bir kez daha kanıtlamakta ve hem İzmir, hem de Türkiye ekonomisine büyük hizmetler etmektedir. Fuarda bu yıl tema olarak lojistiğin seçilmesi çok önemlidir. İzmir coğrafi konumunun verdiği sayısız avantajları ile önemli bir lojistik merkez olma konusunda büyük aşama kaydetmiştir. Fuarın kentimize, ve hem yerli hem de yabancı katılımcılara hayırlar getirmesini diliyorum. İzmirin ticaret, sanayi, kültür ve turizm merkezi olarak tanınmasında önemli rol üstlenen bu organizasyonun düzenlemesinde emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum diyerek yerli ve yabancı katılımcıları selamladı.
FUAR, ÜLKE EKONOMİSİNİN AYNASIDIR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, bu yıl 83üncüsü düzenlenen fuar organizasyonun Türk ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek, Bu fuar ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. Her sene bu fuara gelmeye çalışıyorum ve kentin gelişimini birebir görme fırsatı yakalıyorum. İzmir Enternasyonal Fuarı ülkemiz ekonomisinin de aynası konumundadır. İzmir ekonomisinin kanaat önderleri, sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın ortak çalışmasını görmek bize umut veriyor. Fuar, İzmir ve Türkiye ekonomisinin dünya yıldızı olma yolunda önemli bir göstergesidir. Fuarın teması olan lojistik ise bir adım öne çıkmamızı sağlayacaktır. Sadece ekonomik olarak değil, sosyal ve kültürel anlamda da ülkenin gelişimini sağlayan, sosyal bir misyona sahip dev bir organizasyon söz konusu diye konuştu.
KİMLER KATILDI?
83üncü İzmir Enternasyonal Fuarının resmi açılış törenine; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Eks.Cader Sayed-Hossen, Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eks. Rahul Kulshreshth, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı,Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel,İzmir Valisi Mustafa Toprakve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Haber Merkezi