İzmir Kanser Kayıt Merkezi açıldı

Dünyada uluslararası kanser kayıt merkezlerinden biri olan İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan resmi törenle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline geldi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2016 08:40
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2016 08:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir Kanser Kayıt Merkezi açıldı

EMİNE YALÇIN

Dünyada 30’a aşkın ülkeye danışmanlık hizmeti veren İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan törenle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline gelirken, dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden de biri oldu. Törene başta İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Bediha Kızılkaya olmak üzere Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) İzmir HUB Bölge Sorumlusu Doç. Dr. Sultan Eser, Ulusal Kanser Enstitüsü Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Dr. Lisa Stevens, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Kalifornia Irvine Üniversitesi Genetik Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Hoda Anton Culver, Türkiye Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Nurhan İnce, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tülay Canda ve sağlıkçılar katıldı.

Etkinlikler danışmanlık, gereksinimlere yönelik eğitim, araştırma ve ağ kapasitesinin geliştirilmesini içermektedir. İzmir Bölgesel Danışma Merkezi, eğitim ve araştırma çalışmalarına büyük ivme kazandıracak.

PROBLEM ÇÖZÜCÜ OLACAK

Açılış konuşmasını yapan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin 1992 yılında ilk toplum tabanlı kanser kayıt merkezi olarak kurulduğunu belirterek, 2001 yılında ilk verisini yayınladığını ifade etti. 20 yılı aşkın tecrübesi olan İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin Türkiye’de ki diğer kanser kayıt merkezi için de danışma ve başvuru merkezi olduğunu da ifade eden Kızılkaya, Türkiye’de de kanser kayıt merkezinin gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğini anlattı. Kızılkaya, “9 Ekim 2013’te Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu arasında imzalanan protokolle Hindistan Mumbai HUB’tan sonra resmi olarak İzmir HUB belirlenmiştir. İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin azimli ve deneyimli ekibine teşekkür ediyorum. Ekibimiz sayesinde İzmir’imizin ve Türkiye’mizin adından söz ettirmeyi başardık” diye konuştu. Amacın, bölgedeki kanser kayıtçılığı yapan veya yeni başlayacak olan ülkeler için kanser kayıtçılığıyla ilgili destek, savunuculuk, danışmanlık ve eğitim alanlarında hizmet vermek olduklarını ifade eden Kızılkaya, ülkeleri tek tek sayarak “Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu ile bu ülkeler arasında iletişim sağlanacak ve problem çözücü olacaktır” dedi.

ÖNCE BİR FİDAN SONRA ERİŞKİN BİR AĞAÇ OLDU

İzmir HUB Bölge Sorumlusu Doç. Dr. Sultan Eser ise 24 yıl önce başlayan bir rüyanın son aşaması için bir araya geldiklerini açıklayarak, İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin 24 yıl önce çalışmalara başladığını hatırlattı. Eser, sözlerini şu şekilde bitirdi: “24 yıl önce atılan tohum önce bir fidan oldu. Sonrasında bir ağaç ortaya çıktı. Bugünse İzmir Kanser kayıt Merkezi’nin Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu’nun önderliğinde yürütülen kanser kayıtçılığının gelişimi için küresel projesi çerçevesinde kurulan 6 bölgesel merkezinde birisi olarak resmi açılışı için bir araya geldik.” 

YÜZDE 85’İNE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Kanserin 2035 yılında 2 katına çıkacağını öngördüklerini belirten Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray ise Türkiye’nin çok önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çekti. Bray, “Türkiye şu an IARC’a üye 25 ülkeden biri. Kanser araştırmalarına dahil olmuş ülkelerden biri. 2035 yılında kanserin 2 katına çıkacağını öngörüyoruz. Hükümetler buna göre politika geliştirmeli. Günümüzde kanser çok yüksek düzeyde kendisini gösteriyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ölümün en başta gelen sebeplerinden biri haline gelmiş durumda. Küresel gelişim projesinin amacı da bunun önüne geçmek. Ortaklarımızla çalışıyoruz, küresel koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Dünya nüfusunun yüzde 85’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Ülkelere neler yaptığımızı söylemek istemiyoruz ama her ülkenin kendisine ait kanser önlemleri alsın istiyoruz. Bu merkezin burada açılması çok önemli. Orta Asya’da birçok ülke kanser verilerini kaydetmede çalışmalar yapıyor. Bölgede bir örnek oluşturuyorsunuz bu çabalarını tebrik ediyorum. Bu merkez çok büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

A’DAN Z’YE DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin de bilimsel veri ve istatistiğin önemine vurgu yaparak, “Her ilin kendine göre kanserle ilgili verisi, politikası olsun diye bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. Bu noktada İzmir’de yapılan çalışmalar çok önemli. İzmir, Amerikan Kanser Enstitüsü'nün de desteğiyle İzmir kanser konusunda ciddi olarak parladı. İzmir, taramalar ve palyatif bakımda da ön plana çıktı. Bakanlık olarak A’dan Z’ye desteklemeye devam edeceğiz. İzmir’deki kanser çalışmaları, Türkiye’nin en çalışkan müdürlerinden birine emanet. Türkiye ve İzmir güvenilir ellerde” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NI TAKDİR ETTİ

Ulusal Kanser Enstitüsü Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Dr. Lisa Stevens, Sağlık Bakanlığı’nın duyarlılığını takdir ederek, diğer bakanlıklara rehberlik edebileceğini söyledi.

Haber Merkezi