İzmir marka bir şehir

Enerji konferansında konuşan İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “İzmir, rüzgar enerjisi sektöründe öncü bir şehri olmuştur. İzmir, yenilenebilir enerji sektöründe artık marka bir şehir haline gelmiştir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.11.2018 12:03
  • Güncelleme Tarihi : 28.11.2018 12:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir marka bir şehir

NURETTİN BAKİ
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Danimarka Enerji Kamu Hizmetleri ve İklim Bakanlığı tarafından desteklenen; Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği, Danimarka Ticaret Ataşeliği ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel enerji konferansı olan ‘Sürdürülebı̇lı̇r ve Enerjı̇ Verı̇mlı̇ Bı̇r Gelecek İçı̇n Bölgesel Enerjı̇ Sı̇stemlerı̇ Konferansı’ dün gerçekleşti. Konferansta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu Anette Galksjot’un yanı sıra enerji sektöründen birçok katılımcı hazır bulundu. Konferansın açılış konuşmasını yapan İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, İZKA’nın yaklaşık olarak 372 milyon avro yatırımın yapılmasına aracı olduğunun altını çizdi. İzmir’in yenilenebilir enerji sektöründe son 10 yılda kayda değer bir gelişme gösterdiğini de söyleyen Yavuz, “İzmir her ne kadar çok sektörlü bir yapıya sahip olsa da özellikle yenilenebilir enerji sektörü ve bununla ilişkili yan sanayide son 10 yılda kayda değer bir gelişme göstermiştir. Özellikle yenilenebilir enerji ekipmanları üretiminde İzmir, Türkiye’nin kalifiye insan kaynağı anlamında en cazip şehir olarak karşımıza çıkmıştır” dedi. 1998 yılında Türkiye’de kurulan ilk rüzgar enerji santraline ev sahipliği yapan İzmir’in, rüzgar enerji santralleri bakımında kurulu gücünün bin 333 megavattan iki yıl sonra 15 bin megavata ulaşmasının beklendiğini söyleyen Yavuz, “Dünya çapında faaliyet gösteren üreticilerin üretim üssü olarak seçtiği İzmir, rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye’nin öncü bir şehri olmuştur. Jeotermal enerjide de gerek potansiyeli gerekse ekipman üretimi ve lojistiği avantajları anlamında Türkiye’nin en önde gelen şehirleri arasında yer almaktadır. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde İzmir, yenilenebilir enerji sektöründe artık yerini kanıtlamış marka bir şehir haline gelmiştir” diye konuştu.



“YÜZDE 14 DAHA AZ OLACAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ise yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin 2005-2015 döneminde Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) yüzde 65 oranında büyüdüğünü belirterek, birincil enerji tüketiminin de aynı dönemde yüzde 46 oranında artarak GSYİH artışından daha düşük oranda gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’de 2017’de yüzde 25’i konutlarda olmak üzere 53,3 milyar metre küp doğalgaz tüketildiğini, bununla birlikte 120 binden fazla konut eş değeri jeotermal kaynaklar ile ısıtma sağlandığını da sözlerine ekleyen Tancan, “Eylem planında tanımlanan 55 eylem ile 2023’e kadar kümülatif 23,9 milyon TEP enerji tasarruf sağlanması planlanmakta olup 2023’de birincile enerji tüketimimizin baş senaryoya göre, yüzde 14 daha az olacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu.



TÜRKİYE’NİN İLK ISI KANUNU
Son olarak kürsüye çıkan İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu Anette Galksjot, “Şu anda iki ülkenin birlikte çalıştığı en önemli konu Isı Kanunu. Taslak aşamasında olan bu kanun gelecek yıl Mart, Nisan aylarında tamamlanması bekleniyor. Bölgesel ısıtmada bu kanun içinde yer alacak önemli konulardan birisi. Bu konuyu Türkiye’nin ‘yerlileştirme ve millileştirme’ politikasının bir parçası olarak görmek gerekir. Birçok Danimarkalı şirket bu alanda Türkiye’ye yatırım yapmak için çok ilgili. Şu anda taslak aşamasında olan ısı kanunu Türkiye’nin ilk ısı kanunu olacak” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi