İzmir olası bir depreme hazırlıklı mı?

17 Ağustos Depremi’nin üzerinden tam 17 yıl geçmesine rağmen yaşananlar hala unutulmadı. Ege Bölgesi olarak ise depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz kafalarda bir soru işareti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Deprem Yönetim Başkanı Prof.Dr. Atilla Uluğ, İzmir'de olası bir depreme karşı herhangi alınmış bir önlem olmadığını savundu


  • Oluşturulma Tarihi : 17.08.2016 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 17.08.2016 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir olası bir depreme hazırlıklı mı?

ONURHAN ALPAGUT

17 Ağustos Depremi’ni andığımız şu günlerde Ege Bölgesi olarak depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz kafalarda tam bir soru işareti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Deprem Yönetim Başkanı Prof.Dr. Atilla Uluğ, İzmir'de depreme karşı alınmış herhangi bir önlem olmadığını savundu.

Yapılacak pek çok işin olduğunu kaydeden Uluğ,“İzmir'de depreme hazırlık maalesef söz konusu değil. Kentin depreme hazırlanması gerekiyor, sizin ve benim değil. Tüm kentin yollarının, binalarının yenilenmesi gerekiyor. İstanbul'da afet yol haritası hazırlanmış. İnsanlara bunu gösteriyorlar. Evvela bu yolların genişletilmesi gerekiyor. Kaldı ki şu an bu yollardan geçemiyorsunuz, bırakında deprem de geçmeyi. Bunun için özel yollar hazırlanmalı. Kamu binaları ayrıca problemli ve defolu. Bunlar deprem anında ilk çökecek yerler. Oysa bu tür binaların dimdik ayakta durması gerekiyor” dedi.

“AFET TOPLANMA YERLERİ ŞEHRİN DIŞINDA”

İzmir'deki afet toplanma yerlerinin uygunluğu konusuna değinen Uluğ, “Valilik ve Belediyenin konu üzerine hazırladığı bir yer gösterim haritası var. Bunları bizimle de paylaştı. Bu tür şeyleri ben gerçekçi bulmuyorum. Örnek verecek olursak; Balçova'nın afet toplanma yerleri şehir merkezinde olması lazım. Halka şehir dışında bir yeri gösteriyorsunuz. İnsanlar bu tür yerlere ulaşamayacaklardır. Kısmen de olsa bazı yerler şehir merkezinde. Ancak çoğunlukla böyle şehir merkezleri dışında. Birçok yerde ayrıca afet toplanma yeri yok. Olanları da işgal altında ve ulaşılamaz vaziyette. Bu tür işlerin daha ciddi olması gerek” açıklamasında bulundu.

VATANDAŞ DA BİLMİYOR

Sokaktaki vatandaşlara yönelttiğimiz ‘Afet sonrası toplanma noktalarını biliyor musunuz?’ sorusunun cevabı ise çoğunlukla ‘Hayır' şeklinde oldu. Yaşanan bu durum deprem sonrasında bilgisiz olduğumuzu bir kere daha ortaya koydu. İzmirliler ise bu konu hakkında gerekli birimlerden yeterli bilgilendirme yapılmadığı kanaatinde. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valiliği ve AFAD işbirliği ile belirlenen afet sonrası toplanma noktaları hakkında yeterli bilgilendirme gerçekleştirilmediğini ifade eden vatandaşlar, “Belli bölgelerde, noktalarda bu yerler belirlenmiş ancak yeterli düzeyde bilgilendirme gerçekleştirilmemiş. Kimse bu noktaların tam olarak nerede olduğunu bu sebepten bilemez” diye konuştu.

İZMİR RAPORU

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 17. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında İzmir raporunu ortaya koydu. Raporu kamuoyuna açıklayan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, “1999 Marmara Depremi sonrası konuda olumlu çalışmalar yürütülmüştür. Özellikle İzmir ilimizde depreme yönelik gerek Valiliğin gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. 1999 yılında tamamlaman Radius Projesi, 2009 yılında Afet Sempozyumu ve 2012 yılında iki ilçede yapılan Yapı Stoğu Envanter Çalışması bunlara birer örnektir. Bu projeler, şehrimizi yöneten idarecilerimize yol göstermiştir. Depreme hazırlık bilincini geliştirme, afetzede ilk toplanma alanlarının ve çadır kentlerin belirlenmesi ve bu yerlerin broşürlerinin halkın bilgisine sunulması konusunda İzmir Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından oluşturulan danışma kurulu olumlu çalışmalar yürütmüştür. Ancak 2012 yılından beri bu kurulun çalışmasına ara verilmiştir. Valilik, üniversite, belediye ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bu topluluğun bilgi birikimlerinden faydalanılması ve sorunların tartışıldığı toplantıların en az ayda bir olarak düzenlemesinde faydalı olacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi