"İzmir örnek bir kent"

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Bediha Salnur, yapılan faaliyetlerle organ bağışının arttığını ama hala büyük oranda organ bağışına ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, atılacak adımlar konusunda yön gösterdi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2016 09:36
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2016 09:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, organ bağışını artırmak amacıyla yıl boyunca tiyatro, konser, sağlık personeline, okullardaki öğretmen ve öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları, muhtarlarla vatandaşlara, imam ve müftülerle cemaate ulaşacak projeler yaptıklarını anlattı.

Organ bağışını artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduklarını vurgulayan Salnur, “İzmir, organ bağışı konusundaki duyarlılıkla Türkiye'ye örnek bir kent. Bu nedenle de gurur duyuyoruz. Organ bağışı konusunda sanatsal faaliyetler yapıyoruz, tiyatro, konser gibi aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Cami cemaatine ulaşma noktasında müftüler, imamlar, müezzinlerle işbirliği halinde çalışarak vaazla evlere kadar ulaşmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe organ bağışı konusunda arzu ettiğimiz, istediğimiz noktaya geleceğiz” dedi.

İNTERNET ÜZERİNDEN DE BAĞIŞ YAPILABİLİYOR

Organ bağışının nasıl yapıldığı konusunda bilgi veren Salnur, internet üzerinden dahi bağış yapılabileceğini söyledi. Organlarını bağışlamak isteyen vatandaşların karar verdikten sonra her şekilde organlarını bağışlayabileceklerini belirten Salnur,  “Aile hekimine ya da bir hastaneye, İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne gidebilirler. İlçelerde toplum sağlığı merkezleri sorumlularımız var, onlara da başvurabilirler. Hatta internet üzerinden Sağlık Müdürlüğü'nün sitesinden organ bağışı yapabilirler. Fakat bu formun ıslak imzalı olması gerekir, bu süreci de biz tamamlıyoruz. İlçe sağlık müdürlerimiz o formu çıkarıp, bağış yapan kişinin bağış kartıyla birlikte evlerine götürüyor ve ıslak imzalarını alıyorlar, bağış kartlarını veriyorlar. Organ bağışı yapmış bir kişinin organları ancak beyin ölümü gerçekleştiğinde alınabiliyor. Bu aşama hastanelerin yoğun bakım ortamlarında gerçekleşen bir durum. Yani bir hastanenin servisinde tedavi görüyorken gerçekleşen bir ölümde organı alınıp bir başka hastaya nakledilemiyor. Yoğun bakım şartlarında, beyin ölümü dediğimiz tıbben ölümün gerçekleştiği ama cihazlara bağlı olarak 24-48 saat daha kan akımının sağlanabildiği, geri dönüşün olmadığı durumlarda organların alınması lazım” dedi.

BAĞIŞ YAPANIN VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUYOR

Bağış yapmış bir kişinin organlarının titizlikle ve ölüye büyük bir saygıyla, bağış yapanın vücut bütünlüğü bozulmayacak bir şekilde alındığını kaydeden Salnur, “Cerrahi uzmanlarımız tarafından bir canlıya yaklaşır gibi bir hassasiyetle, ceset parçalanmadan, ameliyat kesiğiyle; organ büyük bir özenle alınıyor. Çünkü organın sağlam alınması lazım ki takıldığı kişiye faydası olabilsin. Bu işi yapan organ nakil koordinatörlerinden uzman hekime kadar her çalışan organ bağışının ne kadar kıymetli olduğunun bilincinde bir grup. Titizlikle ve ölüye büyük bir saygıyla, bağış yapanın vücut bütünlüğü bozulmayacak bir şekilde organları alınıyor. Yüz bağışlandığında yerine maske yapılıyor, kol bacak gibi bağışlarda protez takılıyor bağış yapan kişiye. Kornea bağışı biraz daha farklı. Gözün yerinden çıkarılıp bir başkasına takılması gibi algılanabilir. Korneanın alınması dışarıdan fark edilmeyecek bir operasyon. Gözün üzerindeki saydam tabaka ölüm gerçekleştikten 24 saat içerisinde alınabiliyor. Onun dışındaki bütün organların beyin ölümü aşamasında alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İLK SIRADA KİM VARSA ONA ORGAN ULAŞTIRILIYOR

Bağışlanan organların hastalara nasıl ulaştığı konusunda bilgi veren Salnur,  şunları söyledi: “Çoğu zaman şehirlerarası nakil gerçekleşebildiği için, helikopter ambulansımızla organları ulaştırıyoruz. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Ulusal Organ Bankası var. Organ bekleyenleri orası listeliyor. Organ nakilleri pek çok testin yapılmasını ve bu testlerin uyumunu gerektiriyor; doku uyumundan kan uyumuna kadar. Bir hastanın organ beklediğini takipli olduğu hastane talep ediyor ve Ankara'da Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü nakil bekleyen hastayı listeye alıyor, bilgilerini de kaydediyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin testleri yapıldıktan sonra, listede ilk sırada kim varsa ona organ ulaştırılıyor. Hakkaniyetle ve aciliyet gözetilerek nakil işlemi gerçekleşiyor.”

Haber Merkezi