İzmir Teknoloji Üssü Urla’da kurulacak

Bakan Faruk Özlü, “Teknoloji Üssü’nde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam sağlanması planlanmaktadır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.02.2018 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 10.02.2018 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir Teknoloji Üssü Urla’da kurulacak

E. ÇAĞLA GENİŞ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir’deki kamu kurumlarının, üniversitelerin, teknoloji geliştirme bölgelerinin ve iş dünyası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı’na katıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) düzenlenen çalıştayda konuşma yapan Bakan Özlü, bir yıldan fazla bir süre önce başlayan çalışma kapsamında, üssün, Urla’da yaklaşık 9,5 milyon metrekare arazi üzerinde yapılmasını planladıklarını kaydederek, “İzmir Teknoloji Üssü’nde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturulması, 15-20 milyar lira GSYİH yaratabilecek kapasitede olması planlanmaktadır. Bahsedilen hedeflere ulaşılması için yönetim modelinin tasarlanması dahilinde yeni bir ortaklık yapısı üzerinde de çalışılmaktadır” diye konuştu.

5 MİLYON METREKARE ALAN

Bakan Özlü, EBSO’da düzenlenen İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı’nda, kentin sahip olduğu sanayi potansiyelinin bütün unsurlarıyla harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Teknoloji Üssü ile ilgili 1 yıldır devam eden çalışmalar kapsamında muhtemel yatırımcılar, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunduklarını dile getiren Özlü, üssün Urla’da 9,5 milyon metrekare alana yapılmasını planladıklarını, arazinin jeolojik etüt çalışmalarının tamamlandığını, imar çalışmasının ise devam ettiğini ifade etti. Bakan Özlü, şunları kaydetti: “Üssü oluşturan ekosistemde global büyük yatırımcıların, lider Türk şirketlerinin, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatıların olmasının planlandığını aktaran Özlü, şunları söyledi: “İzmir Teknoloji Üssü’nde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturulması, 15-20 milyar lira GSYİH yaratabilecek kapasitede olması planlanmaktadır. Bahsedilen hedeflere ulaşılması için yönetim modelinin tasarlanması dahilinde yeni bir ortaklık yapısı üzerinde de çalışılmaktadır.”

“KAYBEDECEK BİR SANİYEMİZ YOK”

Burada üretilecek teknolojilerin kopya değil diğer ülkelerin peşinden koştuğu bir “Türk teknolojisi” niteliğinde olması gerektiğini vurgulayan Bakan Özlü, “Bu üs sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olmalıdır. Tüm bu çabalarımız ‘Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye’ hedefimize ulaşmak içindir. Türkiye bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele inanmak ve gayret göstermektir. Biz hükümet olarak, bilimi ve teknolojiyi stratejik alanlar olarak görüyoruz. Sanayi savaşında elimizi güçlendirecek en önemli aracın bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi, bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi küresel dönüşüme ve Sanayi 4.0’a hazırlamak için hamleler yapıyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Zamanla yarışmak hatta zamanın önüne geçmek zorundayız. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken diğer yandan sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizle, rekor kıran patent sayımızla, organize sanayi bölgelerimizle, bilim merkezlerimizle, mega endüstri bölgelerimizle büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi