Sayfa Yükleniyor...
Türkiye’nin yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandıran ve 2018 yılında ülkemize 4.7 milyar dolar döviz sağlayan Madencilik sektörü daha katma değerli ihracat için İzmir Çeşme’de ‘Sektör Toplantısı’ ve ‘Maden İhracatının Yıldızları’ ödül töreninde bir araya geldi
SULTAN GÜMÜŞ
2018 yılında Türkiye’ye 916 milyon dolar döviz kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ihracatına İzmir ve Manisa’dan en fazla katkıyı sağlayan 30 ihracatçı firmanın ödüllendirildiği ‘Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’ Çeşme’de gerçekleşti. 270 milyon doları aşan rakamla bölgenin maden ihracatına en büyük katkıyı sağlayan İzmir ve Manisalı ihracatçıların ödüllerini aldığı toplantı öncesinde ise, madencilik sektörünün sorunları düzenlenen ‘Maden Çalıştayı’nda masaya yatırıldı.
“ZOR VE RİSKLİ”
Toplantının açılışında konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, madencilik sektörünün ciddi ve zor bir alan olduğunu belirterek, “Riski büyük, derdi büyük, herkesin de yapmadığı, özellikle profesyonellerin holdinglerin girmediği bir alan. Araştırdığımda dünyanın her alanında aile şirketlerinin girdiği bir alan. Eğer bu sektörde yüreğinizle birlikte değilseniz başarılı olmanız zor. Mermere başlayıp da mermer den çıkan insanın sayısı bir elin parmağını geçmez. O koca yürekli insanlar burada onlardan başka kimse bu işi yapmıyor. Milli enerji dediğimiz sektörün öncüleriyiz” dedi.
“OCAK MALİYETLERİ DÜŞTÜ”
Geride kalan dört dönemde bu sektörü hep önemsediklerini dile getiren Kaya, “Gerçekten son Maden Kanunu’nda bunu başardık. 12 STK tek vücut, tek ses olduk. Bugüne kadar hiç olmamış bir şey, bir üst komisyondan bir alt komisyona havale ettirdik. Komisyonu bastık, sonuç aldık. Ortak payda ülke dedik paydaş sektör dedik. İkna etmeye çalıştık. İnanı şu ana kadar ki bütün yasalarda doğaltaş sektörüyle ilgili ciddi sıkıntılarınız var. Sayısal çoğunluk olan doğaltaş sektöründe istediğimizi elde edemiyoruz. Bu birliktelik şunu getirdi; 270 bin TL olan ocak maliyeti 56 bin TL’lere indi. Bunu ben değil, biz yaptık. Birileri gidip tek başına bir şey yapıyordu, bir şeyleri kendi elde ediyordu. Ama onu kolay yönetiyorlardı. Ama biz bölünmenin önüne geçtik” diye konuştu. Tüm mermer ve makinecilerin üst birliği olan, sektörün TÜSİAD’ına benzeyen Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği’nde (TÜMMER) daha önce hep tartışmalar olduğunu belirten Kaya, “Oy birliğiyle TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanımız’ı da belirledik. İbrahim Alimoğlu TÜMMER’in nisan ayında yapılacak seçiminde tek liste, tek aday olarak seçilecek. Bu da tüm paydaşlarımızın oy birliğiyle seçilmiştir” ifadelerini kullandı.
“BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ”
Madenciler olarak inanılmaz bir algı problemlerinin olduğunu ifade eden Kaya, “Binde 2 orman alanında tahribat yapıyoruz ama yüzde 58’lik bir harcamayı Orman Bakanlığı’na tahsis ediyoruz. Maalesef bu algıyı bir türlü yenemedik. Bugün de her birinizin ismine satın aldığımız birer adet fidanı size takdim edeceğiz” dedi. Hep ilkleri başaran bir il olduklarına vurgu yapan Kaya, “İlkleri devam ettirmek adına sizlerinde pozitif bir şekilde ellerimizi tutmak zorundayız. İran kendi doğal kaynaklarını korumak adına kendi içinde ithalata yasaklamalar getirdi. Ne olursunuz varsa projeleriniz sektör adına söyleyin, ben keyifle her platformda o katkıyı sununa arkadaşın ismini anarak destek vereceğim” diye konuştu.
EXİMBANK İHRACATÇILAR İLE BULUŞTU
Açılış konuşmasının ardından bilgilendirme sunumları ile devam eden etkinlikte Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz EİB’in madencilik sektörü ile ilgili faaliyetleri ve güncel sektörel durum gibi konularda dinleyicileri bilgilendirdi. İşbırakmaz’ın ardından Türk Eximbank uzmanı Vural Gökar Koyun ihracatın finansmanı hakkında bir sunum gerçekleştirdi ve krediler hakkında ihracatçıların sorularını yanıtladı. Turk Eximbank sunumunu, EİB Devlet Yardımları Şubesi çalışanlarınca Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan devlet destekleri hakkında bilgilerin paylaşılması ve eğitimci, yazar, danışman Serdar Çakır’ın ‘Dış Ticarette Değer Yaratma’ konulu sunumları takip etti. Bilgilendirme sunumlarının ardından ödül törenine geçildi.
22 FİRMA ÖDÜLE KAVUŞTU
Etkinlikte 2018 yılında İzmir ve Manisa illerinde 2 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştiren 6 maden ihracatçısı, 16 doğaltaş ihracatçısı toplam 22 firma ödüllerine kavuştu. Ödüllerin takdimi Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Alimoğlu ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Faik Tokatlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Ödül töreninin ardından etkinlik gala yemeği ile devam etti.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
*Madencilik sektörü 2 milyon ve üzeri ödül alan firmalar:
İNTER ABRASİV SAN. VE TİC.A.Ş
İPM ENDÜSTRİYEL MADENCİLİK A.Ş
TURKMEX ÇİNKO ÜRETİM VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
HARBORLITE AEGEAN ENDUSTRI MINERALLERİ SAN.A.S.
GRAFİT MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İPM İPERLİT MADENCİLİK VE İNŞ. LTD.ŞTİ
*Doğaltaş Sektörü 2 Milyon dolar üzeri ihracat yapan 16 Firma:
DÜNYA TAŞ İTHALAT İHRACAT MADENCİLİK TİCARET A.Ş
OLIMAR MADENCILIK ITH.VE IHR. SAN.VE TIC.LTD.STI
VEDAT ZOR ADAMER MERMER TEDARİK VE SAN.TİC.
SEZGİN İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ
BABOMAR MERMER SAN.VE TİC.LTD. ŞTİ
DIRECT CONTAİNER İNŞAAT D.TAŞ İÇ DIŞ TİC. SAN.A.Ş
İNTERTAŞ DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
İZKO İÇ VE DIŞ TİC.PAZ.LTD.ŞTİ
HUKA DOĞALTAŞ SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ
ARSLANLAR TAAHHÜT İNŞAAT HAF.MAD.SAN TİC.LTD.ŞTİ
TOLGA ÖNER İNŞAAT MERMER DIŞ TİC.SAN.LTD.ŞTİ
NİF DOĞALTAŞ DIŞ TİC.LTD.ŞTİ
LUDİ REİS MERMER SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ
OLİMAR DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
DORAMAR MERMER DIŞ TİC. SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ
MAVİDENİZ İTH.İHR.PAZ.TİC.A.Ş.
Haber Merkezi