- Gündem
- 14.05.2025 12:08
Ege Ekonomik Forumunda konuşan inşaat ve yapı malzemeleri sektörlerinin temsilcileri, İzmiri yatırım yapmak için cazip gördüklerini belirtirken, İzmirde ada bazlı dönüşüme ihtiyaç olduğuna dikkat çekti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Ekonomik Forumunun ikinci gününde Tarih Boyunca Egenin Muhteşem Kentlerinden Geleceğin Kentlerine Oturumu gerçekleştirildi. Dünün kentlerinden geleceğin kentlerine gidilen yolda nelerin yapılmasının gerektiğinin konuşulduğu oturumda açılış konuşmasını Prof.Dr. Hüseyin Kaptan yaptığı toplantını moderatörlüğünü ise Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur gerçekleştirdi. Oturumda konuşmaları gerçekleştiren isimler ise Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Başkanı İhsan Necipoğlu, İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Batı Anadolu İcra Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz oldu.
YENİ KENTSEL ALT BÖLGELER
Oturumun açılışı konuşmasını yapan Prof.Dr. Hüseyin Kaptan, Türkiyenin kentleşme hızının üç misli hızlı olduğunu belirtti. Bu hızlı sürece kurumların yetişemediğinin altını çizen Prof.Dr. Kaptan, Türkiye yeni bir maceraya başlıyor. Bir gecede yasalaşan yasa ile İstanbul 17 milyon oldu. İzmirde Karşıyakadan başlayıp da Bornovanın uzadığı leke de o yasanın ürünü. Yaşayan kentlerimizde sosyal donatı yok. Yağ lekesi ile büyüyoruz. Türkiyede 50 ile 55 milyon insan bu şekilde kentleşti. Bu yasa ile İstanbulda Kadıköy yıkılıyor. Dönüşüm adına tekrar edilemez yan yana getirilemez uygulamaları Türkiye yaşamaya başlamıştır. Bu daha tehlikeli bir mecradır dedi.
Çözümü yeni kentsel alt bölgelerin organizasyonunda gören Prof.Dr. Kaptan, Yeni kentsel alt bölgeler; sosyal ve coğrafi altyapı işgücünü de tanımlayan toplumsal çeşitliliği barındırıyor. Bütün dünyanın kıskandığı coğrafyada yaşıyoruz. Bu büyük bir zenginliktir. Ekoloji ve ekonomi bu dönüşümde savaş veriyor. Ekoloji hep yenik düşüyor gibi gözüküyor ama sonunda yine o kazanıyor diye konuştu.
PARSEL DEĞİL ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM
Batı Anadolu İcra Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal ise kentsel dönüşüm projelerinin ikiye ayrıldığını belirtti. Kentsel dönüşümün hızlandırılması için daha çok değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Ünal, Parsel bazında değil de ada bazında dönüşüm ile İzmirde kentsel dönüşümü gerçekleştirebiliriz. Enerji kaynaklarını daha iyi kullandığımız bir dönüşümü ele alıyor olmak gerekiyor. Parsel bazında değil ada bazında da kentsel dönüşümü hızlandırabilirsek daha çok yol alabiliriz şeklinde konuştu.
İZMİRDE ARZ TALEP DENGESİ ORANTILI
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İzmiri bir arenaya benzeterek 1 milyon nüfuslu illeri yatırım planlarına aldıklarını ancak İzmir bize daha çok cazip geldi diyerek şunları söyledi: İzmirin kendi içinde gerçekleri var. Arz talep dengesi çok orantılı. Ankara ve İstanbul öyle değil. Lüks konutlar geliştiriyoruz. İsmarina projemiz karma dalında dünyada en iyi proje seçildi. İzmir bize çok cazip geldi. İzmir gibi birbirine bu kadar bağlantılı şehir yok. Konut stoku İzmirin çok çok eski. İzmire kalıcı olmaya geldik. Yığınla arazi görüşmelerimiz oldu. Sitem edenler de oldu. Daha önce buraya niye bakmadınız diye. İzmirin 3 bin yıllık mimarisini inceledik. Balkonlu ve teraslı evleri sevdiğini gördük. Tasarımlarımızı da bu şekilde yapmaya çalıştık.
İZMİR VE BALIKESİR ÖN PLANDA
İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise İzmire 10 yıl evvel geldiklerini belirterek şunları söyledi: Şehircilik ilkeleri 5 bin yıldır 10 bin yıldır hiç değişmemiş. İnsanlar bunların etrafında toplanıyor. Biz büyük göçler nedeniyle kentlerin meydanlarını bozduk. Bütün kent devletleri Egeden çıkmış. İzmir halkıyla doğasıyla birbirini etkileyen bir şehir. İzmir sürekli medeniyetlerin kurulduğu bir şehir. Bu lokasyondan ve ekolojik durumdan kaynaklanıyor. Biz 2008 yılından beri İzmirin bu potansiyelini bir türlü ön plana çıkaramadığını gördük. Yıllar içinde İzmir Limanının Şanghay Limanının gerisinde kaldığını gördük. İzmirin dünyada en hızlı büyüyen iller arasında birinci sırada. Türkiyede ise bazen ikinci sıralara düşüyor. Tarihi destinasyonlar, tarım, sanayi, yatırımcı çeken lokasyonların olduğu yer bunların hepsi İzmirdedir. Çanakkale Köprüsü Osmangazi köprüsü, İzmir-İstanbul otoyolu gibi projelerden karlı çıkacak iller Balıkesir ve İzmirdir. İzmir artık lokomotif adayı olmaktan çıktı lokomotif oldu. İstanbul geçen yıl 98 bin göç vermiş. Bunların hepsi İzmir, Muğla ve etrafına geldi. Biz yeni kent merkezinde ilk kez İzmire karma proje yaptık. 1,5 ay önce de bu projeyi açtık. Ekonomik ve iktisadi dalgalanmalar rağmen İzmire yatırım yapmaktan memnunuz.
DÜNYANIN GÖZÜ İZMİRDE
Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, İzmir gerçekten özel ve güzel bir şehir olduğunu ve dünyanın büyük firmalarının gözünün İzmirde olduğunu dikkat çekerek şunları kaydetti: İzmirde birden çok şey var. Kentsel dönüşüm oldukça hızlı ilerliyor. İzmire yatırım gelecekte büyük fırsatlar yaratacaktır. Yeni teknoloji için neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde konut içinde standart yok. Her gün kullandığımız hangi ürünler var bu konuda bir standart var mı diye baktığımızda olmadığını gördük. Evde her zaman kullanacağımız kolaylıkları şıklıkları bir araya getirdik. Mutfak mesela yaşamın her anında kullandığımız yaşam alanından biri. Biz her şeyi standardize ettik. Kadının beğenisine göre konut içinde her şeyin sağlanması için çalışmalar yapıyoruz.
ÇÖZÜM GEREKTİREN HEDEFLER
Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Başkanı İhsan Necipoğlu ise konuşmasında 2023 Türkiyesine çözümler ve hedefler sundu. Enerji verimliliği, depreme dayanıklılık ve su konusunda çözüm gerektiren hedeflere ihtiyaç olduğunun altını çizen Necipoğlu, marketlerde ve sanayide yalıtım kaplamaları, serin rekleftif çatı kaplamaları, bina ve zemin uygulamalarının ise kentlere enerji verimliliği sağlayacağını ve karbon salınımına faydası olacağını söyledi.