İzmir’de 200 bin kişi barıştı

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İmar Barışı’nın Türkiye’de önemli bir sorunun giderilmesi konusunda çok önemli olduğunu belirterek İzmir’de yaklaşık 200 bin kişinin müracaatta bulunduğunu belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2018 09:01
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2018 09:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’de 200 bin kişi barıştı

KENAN YEŞİL
24 Haziran’da yapılan seçimlerde AK Parti İzmir 2. Bölge 3’üncü sıradan milletvekili seçilen Necip Nasır, İzmir’de katıldığı programlar sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Hem inşaat sektörü, hem de İmar Barışı ile ilgili son durumlar hakkında bilgi veren Nasır, 2019 yerel seçimleri için de değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerin erkene alınmasının inşaat sektöründe ve konut satışlarında artışların olumlu yönde gelişmesini sağladığını belirten Nasır, “Seçimlerin yaklaşması iş dünyasında tedirginlik yaratıyordu. Seçim sürecine girildiğinde projeler askıya alınır ve sonuçlara göre hareket edilir. Seçimin erkene alınması piyasalara rahatlık getirdi. İş dünyası projeksiyonunu yapabilme imkanı buldu. Haziran ayında inşaat sektöründe ve konut satışlarında canlanma oldu. Bu artışlar olumlu yönde gelişti. Türkiye’de inşaat sektörü aslında durağan bir döneme girdi. Haziran verileri iyi olsa da konut stokundaki arz fazlalığından kaynaklı sorun var. Konut stokunun nedeni ise İstanbul’da arz fazlası konut üretildi. Bunun yanında fiyatların artması da yatırım anlamında konuta yönelenleri engelledi. Tüm bunların yanında baktığımızda gelecek 10 yıl İzmir’in olacak diyebilirim” diye konuştu. Türkiye’de en önemli sorunların giderilmesi konusunda İmar Barışı’nın çıkmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Nasır, bugüne kadar Türkiye genelinde 2.3 milyon, İzmir’de 200 bin kişinin müracaatta bulunduğunu belirterek “İmar Barışı’nın önemini toplum tam anlayamadığını düşünüyorum. Çünkü, Türkiye’nin yüzde 85’inde dönüşüme ihtiyaç var. Sağlıklı konut oranı ülke genelinde yüzde 15 seviyelerinde. İmar Barışı ile bugüne kadar Türkiye genelinde 2.3 milyon kişi müracaatta bulundu. İzmir’de ise yaklaşık 200 bin kişi barıştan yararlandı. 2012 yılında kentsel dönüşüm yasası çıktı ama eksikleri vardı. Bu eksiklikler doğaldı. Kentsel dönüşüm bölgelere etnik yapıya göre değişim gösterir. Anayasa mahkemesi bazı maddeleri iptal etti iyileştirmeler yapıldı. Bakanlık bir çalışma yaptı önümüzdeki günlerde hayata geçirecek. Kentsel dönüşüm daha da hızlanacak” dedi.
MÜLKİYET SORUNU
Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin mülkiyet sorunu olduğunu dikkat çeken Nasır, “Geçmişte çıkan imar aflarından dolayı imar affına girmiş ancak mülkiyet sahibi olduğunu ispat edememiş gecekondular mevcuttu. Belediyeler planlama yaptıkları zaman normal bir arsadan yüzde 40 ortaklık katılım payı dediğimiz sosyal donatı alanlarıyla ilgili hakları alabilirken imar affına uğramış yerlerden ortaklık katılım payı alabilmesi mümkün değildi. Çünkü yasalar buna izin vermiyordu. Planlama da yapılamıyordu. Türkiye’nin geçmiş yıllarda sosyal siyasal ekonomik nedenlerle doğusundan batısına göç yaşandı. Barınma hakkı için hazine arazileri üzerinde gecekondular türedi. Nüfusun çoğalmasıyla kat üstüne kat çıkıldı. Siyasi olarak yerel yöneticiler mevcut yapı içinde bu yapıları yıkmaları mümkün değildi. İmar Barışı ile bu mülkiyet sorunu ortadan kalktı” diye konuştu.
YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI
Vekil Necip Nasır, ilk yasama meclisinde yeni kentsel dönüşüm yasasının çıkabileceğinin mesajını verdi. Artık planlamanın da önündeki sorunların ortadan kaldırılacağını vurgulayan Nasır, “Ekim 2017’de planlı alanlar imar yönetmeliği yetkilerin birçoğunu yerel yönetimlere bıraktı. Ama belediyelerin önünde mülkiyet sorunu vardı. Bu sorun giderildi. İlk yasama meclisinde yeni kentsel dönüşüm yasası çıkabilir. Artık planlamanın önündeki sorunlar da ortadan kalkacak” dedi. Yerel yönetimlerin kentleri planlaması gerektiğini vurgulayan Nasır, İmar Barışı ile süreçlerin daha hızlı olacağını söyledi. İmar Barışı’ndan elde edilecek gelirin kentsel dönüşüme aktarılacağını ve belediyelerin kentsel dönüşüm yapmaları halinde devletin inşaat süresince sıfır faizli kredi imkanı tanıyacağı bilgisini veren Necip Nasır, şöyle konuştu: “Yerel yönetimler illerini planlamalı. İzmir’de alt ve üst ölçekli planlamalar uyumlu değil. Yeni revizyon planları yapmaya kalktığınızda kanun önünde yasal olmayan bir şey yapıyorsunuz. Şehrin gelişimi engellenmiş oluyor. İmar Barışı’nın çıkmasıyla bundan sonraki süreçte çok daha hızlı yol almamızı sağlayacak. Elde edilecek gelirin büyük bölümü yeni kentsel dönüşüm yasasında bir fon olarak kullanılacak. Belediyeler kentsel dönüşüm yapmaları halinde devlet inşaat süresince sıfır faizli kredi imkanı tanıyacak. İnanıyorum ki bu yasa çok daha hızlı hareket edilmesini sağlayacak. Yerel yönetimler de çözüm üretmelerinin önünde hiçbir engel kalmayacak.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dikey mimari yerine yatay mimari’ ifadelerinin ardından planlı alanlar imar yönetmeliğinin çıktını belirten Nasır, “Bu ifadede bir tezatlık yok. Cumhurbaşkanımızın ifadelerinden sonra planlı alanlar imar yönetmeliği çıktı. Bakanlık kırmızı çizgiler koydu. Buna göre yüksek yapıda kriterlere uymalısınız ve ona uygun çok geniş arazi bulunması gerekir. Tabanda daha önce yüzde 40 izin verilirken yüzde 60’a getirildi” diye konuştu.
VATANDAŞLA DEVLET BARIŞTI
İmar Barışı’ndan 2017 Aralık ayına kadarki yapılan mevcut yapıların yararlandığını dile getiren Nasır, vatandaşların bu kuralı ihlal etmesi durumunda tüm haklarını kaybedebileceğini belirterek, “Kanun iki şartı beraberinde getiriyor. Bulunduğunuz evi yıkarsanız mevcut imar planına göre yapmanız lazım. Kentsel dönüşüm yapıldığında planları kabul etmek durumundasınız. Zaten imar uygulamalarında vatandaşa güvenildi. Beyanları esas aldı. Vatandaşların yanlış bilgi verme durumu ortadan kalktı. Vatandaşlar yanlış bilgi verirse kazanmış olduğu hakları da kaybedebilir. Bakanlıkta bütün illerin görüntüleri var. Noktasal, bölgesel, mahalle ve sokak bazında uydu görüntüleri var. Devlet, babanın oğluna yapmadığını yaptı. Vatandaşla devlet barıştı. Bu kanun devrim niteliğinde bir kanun. Türkiye’nin büyük bir sorunu çözüldü. Ne gün evimi yıkacaklar korkusuyla yaşayanlar vardı. Bunu legal haline getirmek gayrimeşruyu azalttı” şeklinde konuştu.
OTOPARK YÖNETMELİĞİ İÇİN ÖNERİ
Otopark yönetmeliği konusuna değinen Nasır, önümüzdeki günlerde bakanlığa bir öneride bulunacağını belirterek, “Otopark yönetmeliği çok doğru ve mutlaka uygulanmalı. Ama burada bir sorun var. İzmir’de küçük parseller var. İmar adasında yüzde 90’ı yapılanmış ortada küçük arsalar var. Bu otopark yönetmeliğini buna uygulamak mümkün değil. Yönetmeliğe göre otopark yapıldığında bina çıkılmıyor. Yüzde 50’den fazla yapılanmış binalarda bir önceki yasaya göre otopark yönetmeliği devam etmesi gerekiyor. Bunu önümüzdeki günlerde bakanımızla görüşerek, değerlendireceğiz” dedi. ‘Otopark yönetmeliği konusunda belediyeler üzerine düşen görevi yapıyor mu?’ sorusuna da cevap veren Nasır, “Daha önceki yıllarda yönetmeliklerde belli kriterler sağlanamayınca belediyelere otopark bedeli yatırılarak genel otoparkta çözüm sağlanması yönünde yönetmelik vardı. Belediyeler paraları aldı ancak gerektiği şekilde harcayarak otopark yapmadılar. Yeni yönetmelik bunun da sıkı takipçisi olacak. Güçlü hükümet sisteminde bürokraside hızlı hareket edilecek. Sorunun giderilmesi için çözüm adımı atılacak” ifadelerini kullandı.
İZMİR’İN EN BÜYÜK SORUNU
İzmir’deki en büyük sorunun plansızlık olduğuna dikkat çeken Nasır, “Bütün illerin bölgeleri ile bütüncül planların yapılması ile ilgili illere süre verilmeli. Bu süre içinde planların yapılmadığı taktirde bakanlık yetkili olacak. Bu bütün Türkiye için geçerli. İlçe belediye büyükşehir sınırları içinde işlevsiz kalabiliyor. İzmir’deki en büyük sorun plansızlık” dedi. İnşaat sektörün artık global bir sektör olduğunu ifade eden Nasır, “İnşaat sektörü dünyada ilaç gibi, silah gibi önemli bir sektör oldu. Dünya krizle boğuşurken biz 26 milyar dolar inşaat sektöründen katma değer sağladık. 330 bin müteahhidin bulunduğu ülkede bu sektörün çok daha güçlendirilmesi gerekir. Ekonominin diğer enstrümanlarını da kullanmak gerek inşaat sektörünü de kullanmak gerek. İnşaat sektörüne bağlantılı 3 bin tane malzeme sektörü var. İhracata yönelik katma değer sağlanıyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ FİYAT
İnşaat sektöründeki fiyat farklarına değinen Nasır, “2017’nin başından beri inşaat sektöründe kalem malzemelerde fiyat artışları oldu. Bazıları haklı bazıları ise spekülatif artışlar. Dövizin yükselmesinde Avrupa’daki olumsuz gelişmelerin etkisiyle fiyat artışları, daha önce anahtar teslim iş alan arkadaşları zor durumda bıraktı. Özellikle demir ağırlıklı inşaat yapanlar fiyat farkı alamadıkları için işi yapamaz hale geldiler. Bir mühendis olarak biliyorum ki müteahhit iflas ederse başka biri daha büyük maliyet isteyecek. Bunun çözümü fiyat farkı verilmesidir” dedi.
AK PARTİ İZMİR ADAYI
2019 yerel seçimlerine ilişkin sorulara da yanıt veren Nasır, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayının nasıl biri olması gerektiği konusunda aday profilini çizdi. Nasır, “Şu an belirli bir isim yok. AK belediyeciliğin nasıl yapıldığını biliyorsunuz. Mevzuata hakim vizyonu olan çözüm üreten bir adayımız olacak. Partimizde görevler verildiğinde sorumluluk alan kişi başarılı olmak zorunda. O şuurla görevi alacak arkadaş AK belediyeciliği uygulamak zorunda. İnanıyorum ki 2019 İzmir için güzel olacak” diye konuştu.

Haber Merkezi