İzmir'de depremzedelerin beklediği müjde meclisten geçti

İzmir'de depremzedelerin beklediği müjde meclisten geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, karara ilişkin olarak “Tüm İzmirli vatandaşlarımız bizi dinlesin. Daha önce yapılmış K sınırlarında yüzde 20 parsel, yüzde 30 emsal artışı getirmiş olduk. Hayırlı olsun" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2021 19:41
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2021 19:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir'de depremzedelerin beklediği müjde meclisten geçti haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı olağan meclis toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi. Mecliste gündem Bayraklılı depremzedelerin talebi olan emsal artışı oldu. Depremzedelerin istediği yüzde 10’luk emsal artışı talebi nedeniyle depremzedeler meclis başlamadan önce meclisin yapılacağı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi önünde eylem yaptı. Uzun tartışmalar sonrasında meclis üyelerinin onayına sunulan emsal artışı önerileri oy birliği ile acil kaydıyla İmar, Hukuk, Kentsel Dönüşüm ve Deprem ve Afet komisyonlarına gönderildi. İlgili maddenin görüşülmesi için oturuma 15 dakikalık ara verildi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Komisyonlarda görüşülen ilgili gündem maddesine AK Parti ve MHP ‘ret’, CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyonlardan alınan karara göre sadece Bayraklı ilçesi sınırlarındaki K sınırları içerisindeki alanlar olmak kaydı ile parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30’luk emsal artışı kararı Meclis gündemine geri gönderildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, karara ilişkin olarak “Tüm İzmirli vatandaşlarımız bizi dinlesin. Daha önce yapılmış K sınırlarında yüzde 20 parsel, yüzde 30 emsal artışı getirmiş olduk. Hayırlı olsun" dedi.

68 BİN AİLE KARAR BEKLİYOR

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise mecliste alınan karar sonrasında söz alarak şunları söyledi: “Siz tüm İzmir’in duymasını istediniz, ancak herkesin bazı gerçekleri duyması için konuşma yapacağım. 30 Ekim’de bir deprem yaşandı ve herkesin içini yaktı. Ancak üzerinden 10 ay geçti ve bir reaksiyon alınmasını bekliyorduk. Bizim söylediğimizden çok daha fazlasını depremzedeler söyledi. Bunu Bayraklı’da tartıştık, 2-3 ay önce merkezdeki ilçe meclislerinde emsal artışının verilmesi yönünde önergeler okuduk. Çok zaman geçmeden Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emsal artışı talimatı sonrası bir çalışma yapıldı. Bayraklı Belediyesi’nde yüzde 10’luk emsal artışı söz konusu oldu ve itirazlar sonrası burada bir revizyon yapıldı. Biz az önce önergeleri verirken yapmış olduğumuz tartışma buydu. Biz içeride 3 dakika süren komisyon toplantısından çıktık. Tüm İzmirli vatandaşlarım bizi dinlesin dediniz ancak hepsi sizi dinlediğinde bir sonuç çıkmıyor. Karşıyaka’da az hasarlı bağımsız bölüm sayısı 14 bin, Bornova’da 6 bin 130. Bunlar az hasarlılar: Bayraklı ile kısıtlamanız eşitlik ilkesine karşı bir durum. İzmir’de 68 bin aile bu kararı bekliyor. Bu kararı bekleyen ailelerin tamamı Bayraklı da mı yaşıyor? Yarın meydana gelecek deprem sadece Bayraklı’yı etkilemeyecek, tüm kenti etkileyecek” dedi.

İYİLİKTE YARIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Gündem dışı konuşmalarda söz alarak Dünya Bankası kredisi ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Soyer 340 milyon dolarlık kredi finansmanı hazır. Cumhurbaşkanımızın önüne koymayan Hazine ve Maliye Bakanlığı. Dolayısıyla Dünya Bankası ile 4 ay sürdürdüğümüz müzakereler tamamlanmıştır. Bu müzakerelerde sadece biz Büyükşehir bürokrasisi olarak sürdürmedik. Hazine ve Maliye Bakanlığının bürokratları da vardı, İller Bankası bürokratları da vardı. Ve hep beraber 4 ay boyunca gece gündüz devam etti. 340 milyonu İzmir’e ödenmesi için İzmir’e mutabakat sağlandı. Bu para ne yazık ki Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi olmadığı için orada bekliyor. Sonuçta bir kredi var. Hazır, fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı garanti vermediği için gelemiyor. Ben başka bir paranın hesabını sormak istiyorum. Yaklaşık 37 milyar 585 milyon dolarlık bir rakamın nereye gittiğini merak ediyorum. Marmara Bölgesi ve civarında meydana gelen depremin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla bazı mükellefiyet ihtası ve bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması amacıyla kanun özel iletişim vergisi adıyla çıkmıştır. 1999 yılından beridir toplanan rakam yaklaşık 37 milyar 585 milyon dolar ediyor. Ben depremi yaşamış şehrin bir vatandaşı olarak soruyorum. Bizim bu vergi de hakkımız yok mudur? Genel Başkanımız çok güzel bir sözü var: ‘İyilikte yarışalım’ Biz iyilikte yarışmaya devam edeceğiz” dedi.