- Gündem
- 11.05.2025 23:35
İzmir’de ilk kez düzenlenecek ‘We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım toplantısında konuşan Başkan Soyer, EBSO Başkanı Yorgancılar’ın talebine “Atık OSB arazisi bulunması için belediyeye döner dönmez arkadaşlarım ile görüşeceğim” dedi
NURETTİN BAKİ
İZFAŞ ve Efor Fuarcılık ortaklığında 12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek ‘We-Cycle Çevreve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’ tanıtım toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Başkan Soyer’in yanı sıraİzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da katıldı.Burada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Tunç Soyer, BaşkanTunç Soyer’den Geri Atık Organize Sanayi Bölgesi için yer tahsisi isteyen EBSO Başkanı Yorgancılar, “Geri Atık Organize Sanayi Bölgesi kurmamız gerekiyor. Bunun için her şeyimiz hazır. Sanayicilerimiz hazır, paramız hazır ama yer bulamıyoruz” diye konuştu. Başkan Tunç Soyer ise, "İzmir'in döngüsel kent olma hedefleri sadece geri dönüşüm ile ilgili değil tabii ki. Döngüsel kültür kavramı doğanın bir parçası olduğu bilinci ile gelişiyor ve insanlığa umut veriyor. Atık OSB arazisi bulunması için belediyeye döner dönmez arkadaşlarım ile görüşeceğim" ifadelerini kullandı.
DÜŞÜNME BİÇİMİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ
İnsanların doğanın bir parçası olduğunu unutarak hareket ettiğini ve bunun sonucunda iklim krizinin ortaya çıktığını söyleyen Başkan Soyer, şu cümleleri kullandı: “Doğayla birlikte yaşıyoruz, döngüsel doğanın bir parçasıyız ancak doğanın parçası olduğumuzu unutuyoruz. Böyle olunca yaşamın bir parçası olmaktan çıkıp bilinciyle doğaya zarar veren bir canlıya dönüşüyoruz. İklim krizini yaratıyoruz. Sonucunda, dünyamızla birlikte biz de hastalanıyoruz. Bu zihin tutulmasından, çok büyük gibi görünen bu sorundan aslında küçük bir eylemle kurtulabiliriz. Düşünme biçimimizi değiştirerek. We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarımız, işte böyle bir düşünce değişiminin örneği olan ‘döngüsel ekonomi’ kavramının bir sonucu. Döngüsel ekonominin değerini ancak tüketim sonucu ortaya çıkan atıkları tekrar üretimde kullanarak anlatabiliriz. Bu yüzden, We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, bizim için çok büyük bir fırsat. Sektörün önde gelen geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, atık su, kirlilik kontrol firmaları gibi birçok şirket fuarımızda yer alacak. Atık yönetimi, sıfır atık projeleri, geri dönüşüm teknolojileri, çevreye duyarlı ürün ve uygulamaların sergileneceği bu fuar, döngüsel düşünmenin bir ürünü. İnanıyorum ki bu güzel fuar, birçok iş birliğini ve anlaşmayı da beraberinde getirecek ve dahası bir uyanış farkındalık yaratacak.”
YÜZDE 10’U EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Başkan Soyer, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Geri dönüşüm endüstrisi, bugün milyonlarca insanın istihdamını sağlıyor. İzmir’de her yıl 700 bin tonun üzerinde ekonomik değere sahip atık üretiliyor, fakat bu atıkların sadece yüzde 10’luk kısmı ekonomiye kazandırılıyor. Sadece çevresel açıdan değil, ekonominin gelişmesi için de bu oranı artırmak zorundayız. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılması ve endüstriyel simbiyoz, İzmir’de daha çok atığı ekonomiye kazandırmak için iki temel önceliğimiz.”
DÖNGÜSEL EKONOMİ VURGUSU
Döngüsel ekonomi vurgusu yapan Başkan Soyer, “Döngüsel ekonomi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, İzDoğa, İzEnerji başta olmak üzere bağlı kuruluşlarımız çok sayıda yeniliğe imza atıyor. Biyogaz tesislerimizle İzmir’de çöpten elektrik üretimini başlattık. İZSU’nun çalışmaları sayesinde şehrimiz ileri biyolojik arıtma projelerinde Türkiye lideri. İZSU, arıtma sularının tarım ve hayvancılıkta yeniden kullanımı için önemli projeler yürütüyor. İzDoğa, 2022 içinde üç ayrı geri dönüşüm projesinin temellerini atıyor: Kompost Üretim Tesisi, Sintine Tesisi ve Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi. İzEnerji ise çok sayıda yenilenebilir enerji projesi yürütüyor. İzEnerji tarafından kurulan İzetaş şirketimiz belediye birimlerimize ucuz ve yenilenebilir enerji sağlayarak daha şimdiden yılda 300 milyon lira tasarruf yapmamızı sağladı” ifadelerini kullandı.
YORGANCILAR: TALEPTE BULUNUYORUZ
Fuarın sadece İzmir için değil dünya için de son derece önemli bir fuar olduğuna dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, fuarın yaratacağı kazanımlara vurgu yaptı. Başkan Yorgancılar,“Uluslararası fuarı ile marka yaratan İzmirimiz Fuar İzmir ile çok daha vizyoner adımlar atmaktadır. Bundan çok kısa süre önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in önderliğinde 2022 fuarlar lansmanını gerçekleştirmiştik. Gerçekleştireceğimiz fuar sadece İzmir içinde değil tüm dünya için çok önemli. Dünya değişiyor ve gelişiyor. Bizde görüyoruz ki kaynaklarımız sınırsız değil. Bu nedenle kaynaklara maksimum özeni göstermememiz gerektiği bir süreci yaşıyoruz. Sınırlı kaynakları ile sınırlı nüfus doğrultusunda artan tüketim, çevre ve doğa arasında yeniden uyumlu bir bağ kurmamıza neden olacak. Pandemi döneminde başarısını kanıtlayan sanayimizin hammadde sıkıntısı bu konuda önemli. Ürün gruplarına göre farklılık gösterse de sağlayacağı katkıları elde etme imkanı olan süreç yaşıyoruz. Öyle bir süreç yaşıyoruz ki ambalajından geri dönüşüm elde edilemeyeceği, tüketicinin buna göre tercih yapacağı bir sistem söz konusu. Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür. Bununla ilgili son yapılan ve uygulamaya geçen yeşil mutabakat çerçevesinde buna uygun çalışmayan firmalarımız günlük uygulamalara tabi tutulacak ve ihracatları daha geriden başlar durumda olacak. Biz bu farkındalık ile ESİAD olarak bir çevre grubu kurduk. Devletimiz tarafından sıfır atık projelerine verilen destekler ve belediyeler tarafından yapılan projelerde bu konuda farkındalığı oluşturacağı bir gerçek. Bu yönde adım atan ve Avrupa'nın en büyük katı atık bertaraf tesissini açan Sayın Soyer'e de çok teşekkür ediyorum. Bir tane eksiğimiz var. Geri atık organize sanayi bölgesi kurmamız gerekiyor. İzmir'imizin tüm Türkiye'ye örnek gösterilebilecek bir çalışmasıdır bu. Bunun için bize yer gerekiyor. OSB katılımcıları hazır, paraları da hazır, yeri bulduğumuzda hemen OSB'yi kuracak durumdayız. Bu konuda Sayın Tunç Soyer'den talepte bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
YEŞİL HAREKETİ TABANA YAYMALIYIZ
İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da şunları söyledi: “Üstlendiği misyon ile özel bir konumu olan bu fuarın kentte yapacağı katkıyı çok önemsiyorum. Dünyada kaynak ve hammadde talebi her gün artıyor ve ekoverimlilik üzerinde yoğunlaşıyor. TÜİK’in verilerine göre mevcut durumu incelendiğinizde 130 milyon ton atığın sadece 50 milyon ton atığı geri dönüşümde kullanılmıştır. Halbuki bunun daha fazla olması gerekiyor. Sıfır atık ve döngüsel uygulamaların yaygınlaşması için ‘Senin Atığın Benim Hammaddem’ projesini hayata geçirdik. Şiddeti ve etkisi her geçen gün artan iklim değişimi ve bu çerçevede yeşil dönüşüm ekonomisini hayata geçirmemiz gerekiyor. Hedefimiz, yürüteceğimiz çalışmaları KOBİ’lere ulaştırmak ve yeşil hareketi tabana yaymaktır. Tüm üyelerimizin karbon ayak izini rahatlıkla bulabileceği bir uygulama üzerinde çalışıyoruz.”
GERİ DÖNÜŞÜME DAİR HER ŞEY
12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek We-Cycle Fuarı’nda; atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atık su ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik hammadde satıcıları yer alacak.