Sayfa Yükleniyor...
Bu yıl ilk kez düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapılarını büyük bir katılımla açtı. Fuarın açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, “Ambalaj atıklarını çöp yerine geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik edeceğiz. Bu çalışmayla ekonomiye 160 milyon TL katkı sağlayacağız” dedi
NURETTİN BAKİ
Bu yıl ilk kez 12-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliği ile düzenlenecek We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı görkemli bir açılışla kapılarını ziyaretçilerine açtı. We-Cycle Fuarı; T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği, İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliğinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği (Ege PLASDER) ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (GEKSANDER) destekleriyle gerçekleşiyor. Fuarın açılış törenine CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı…. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Karalar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
ÇÖPÜ EKONOMİYE ÇEVİRİYORUZ
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de çöpü ekonomiye kazandıracaklarını söyleyerek, çöpü daha kaynağındayken dönüştüreceklerini ifade etti. Başkan Soyer, “İklim krizi yaşıyoruz. Hepimiz bu büyük felaketle yüz yüzeyiz. Doğamızla, geçmişimizle uyumu temel alan döngüsel şehir anlayışının hayat bulduğu İzmir için canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin 13 farklı kenti, yurtdışından ise 14 farklı ülkeden katılım var. İzmir'in döngüsel ekonomisini büyütmek için kırsal alandan başlayıp hanelere kadar uzanan çok farklı bir program uyguluyoruz. Artık çöpü bir hammadde olarak ekonomiye ve doğaya geri kazandırıyoruz. İZDOĞA tarafından başlatılan proje sayesinde atıkları henüz kaynağındayken ayrıştırıyoruz. İzmir nüfusunun 3'te 1'ni çöpe gitmeden ekonomiye kazandıracağız. Ambalaj atıklarını çöp yerine geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik edeceğiz. Bu atıklar günde 420 bin tona kadar dönüştürülebilecek ve ekonomiye kazandırılacak. Bu oranla 160 milyon TL ekonomiye katkısı olacak. Sokak toplayıcısı kardeşlerimizi istihdam etmeye başladık. Onlara sadece iş imkanı değil, çöpleri karıştırmalarını engelliyor ve sağlıklı iş imkanı sağlıyoruz. Kısacası bundan sonra İzmir'de çöp deyip geçmeyeceğiz. İzmir'de dönüşüm başlıyor. Doğamızı tüketmeden hayatımızı sürdürmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.
GERİ DÖNÜŞÜME ÖNEM VERMELİYİZ
Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: “Hem sanayimizi geliştirmek ve ticaret hacmimizi büyütmek, hem de çevremize sahip çıkmak için endüstriyel süreçlerimizde doğa dostu dönüştürülebilir malzeme kullanmalı, etkin bir atık yönetimi politikası oluşturmalı, geri dönüşüme önem vermeliyiz. Yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için sürdürülebilirlik kavramını çok iyi anlamalı; konuyu çevresel, ekonomik ve sosyal boyutu ile ele almalı ve yapmamız gerekenleri vakit kaybeden hayata geçirmeliyiz” dedi.
ULUSLARARASI KİMLİĞE KAVUŞTURACAĞIZ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, “Kentimiz çok hızlı bir şekilde uluslararası kimliğe kavuşacağına inandığımız çok özel bir fuar kazandı. Tüm paydaşlar fuarın oluşum fikrinden itibaren çok güzel bir işbirliğine imza atarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katılımcı sayısını yüzlerle ifade edeceğimiz bir organizasyonun temelini oluşturdu. AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi başlıklarında farkındalık oluşturmak amacıyla biz de Oda olarak fuarda yerimizi aldık. Tüm üyelerimizi görüşmelerini yapmak için standımıza bekliyoruz” diye konuştu.
18 İL 120 KATILIMCI
12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen fuar, geri dönüşüme dair pek çok konuyu gündeme taşıyacak. Geri dönüşüme dair her şey Türkiye’den 18 il ile Almanya ve Romanya’dan toplam 120 katılımcı ile kapılarını açan fuarda atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atık su ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik hammadde satıcıları yer alıyor.
ÖZEL SEKTÖR VE YEREL YÖNETİMLERİ BULUŞTURUYOR
Özel sektör ve yerel yönetimleri buluşturan ilk fuar We-Cycle Fuarı, geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimleri buluşturan ilk fuar olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda yürütülen ziyaretçi çalışmalarında Türkiye genelindeki Belediyelere ulaşılarak ilgili daire başkanları fuara davet edildi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile iş birliği yapıldı ve kapsamındaki tüm firmalara ulaşıldı. Yurtiçi tesis, sanayi ve geri dönüşüm firmaları fuarda bir araya gelecek. Yurt dışı çalışmaları kapsamında ise Avrupa, Balkanlar ve yakın coğrafya ülkelerinden profesyonel ziyaretçilere ulaşıldı. Avrupa’da sıfır atık belediyesi unvanını almış olan 445 belediye, ilgili ulusal ve uluslararası 205 birlik, dernek ve oda fuardan haberdar edildi. İzmir’in temsili, geri dönüşüm sektöründe uluslararası platforma taşındı. Fuarda ayrıca, İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık tarafından Alım Heyeti Programı düzenleniyor. Yurt dışından gelecek profesyonel satın alıcılar, İzmir ve Türkiye’nin geri dönüşüm teknolojilerini yerinde görerek ticari anlaşmalara imza atacak.
.
Haber Merkezi