- Gündem
- 10.05.2025 16:46
Döviz kurlarındaki yükselişin yabancılar için Türkiye’nin konutlarını cazip hale getirdiğini belirten İMDER Başkanı Yıldırım, İzmir’de prestijli konutların yetersiz olduğuna dikkat çekti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları 2021’de önceki yıla oranla yüzde 43,5 arttı. Toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 3,9 oldu. İzmir ise yabancıya konut satışında iller arasında 7. sırada yer aldı. Konut sektörü temsilcileri bu durumun tanıtım eksikliği, plansız yapılaşma ve prestijli konutların yetersizliğinden kaynaklandığını dile getirdiler. İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
DÖVİZ KONUTLARI CAZİP HALE GETİRDİ
Döviz kurlarındaki yükselişin yabancılar için Türkiye’nin konutlarını çok cazip hale getirdiğini belirten Yıldırım, “Yabancıya konut satışları artıyor ancak toplam satılan konuta göre oranı düşük. Sektörü, yabacılara satılan konut hareketlendirir diye bir öngörüde bulunamayız. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 700 bin, buna yatırımcıları da eklediğimizde 1 milyon sınırına dayanıyor. 2021 Haziran’ında 3 TL olan demirin kilogram fiyatı 15 TL’ye çıktı, 1 metreküp beton 180 TL’den 550 TL’ye çıktı. Malzemelerin hepsine zam geldi, bu şartlarda inşaat yapmak çok zor” diye konuştu.
GÜVENLİKLİ KONUTLARA İLGİ
İzmir’de prestijli konut üretiminin yetersiz olduğunu söyleyen Yıldırım, “Orta Doğu ülkeleri, İngiltere gibi yerlerden gelen yabancılar prestijli, içerisinde sosyal alanlar olan, güvenlikli konutlara ilgi gösteriyorlar. Bu tarz projeler yetersiz olduğundan İzmir, yabancıya konut satışında 7’inci sırada kaldı. İzmir, geçmiş yıllarda körfezin etrafında bir hilal şeklinde dizilmiş ve nüfusun yüzde 75’i buraya çekilmiş. Sosyal tesisler, ulaşım olanakları gibi imkanlar buralarda kümelenmiş” ifadelerine yer verdi.
YAPILARIN YÜZDE 65’İ RİSKLİ
İstanbul, Ankara ve birçok Anadolu ilinde şehrin dışında da yaşam alanları kurulduğunu ifade eden Yıldırım, “Antalya, Konya, Eskişehir, Adana bizi geçti. İzmir bunu yapamadı. Yıllarca körfez etrafında konut ürettik. Bu yapıların da yüzde 65’i riskli. 1999’da yapılan deprem master planında hala bir çalışma yapılmadı. İzmir’in sadece barınma değil, alt yapı ve trafik sorunu da var. 2030’da şehrin nüfusunun 6 milyon olması bekleniyor. Öncelikle İzmir için planlama şart” diye konuştu.