İzmir’deki kuvöz sayısı yeterli mi?

İzmir’de devlet hastanelerinde çocuk doğum oranlarına göre kuvöz bulunduruyor. Fakat zaman zaman yaşanan olaylar ‘Bu sayı acaba yeterli mi?’ sorusunu akla getiriyor. İzmir Kuzey ve Güney Kamu Hastaneler Birlikleri kuvöz sayısının ihtiyacı karşıladığını belirtirken İzmir Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant sayının yetersiz olduğu gibi uzman sağlık personeline de ihtiyaç olduğunu ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2015 09:40
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2015 09:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’deki kuvöz sayısı yeterli mi?

ANIL YIKGEÇ

İzmir’deki devlet hastaneleri sadece şehrimize değil bütün Ege Bölgesi’ne hizmet ediyor. Her gün birçok doğumun gerçekleştiği kentte devlet hastanelerinde kuvöz yani çocuk yoğun bakım ünitesi sayısı toplam 300’e yakın. Fakat yine de zaman zaman çevre il ve ilçelerden gelen hastalar sebebiyle yoğunluk yaşanabiliyor. İzmir’de Kuzey ve Güney Kamu Hastaneler Birlikleri’nden alınan bilgilere göre hastanelerin çocuk doğum oranlarına göre kuvöz bulunduruluyor. Yetkililer, ihtiyacın fazlasıyla giderildiğini ve kuvöz eksikliğinin yaşandığı hastane bulunmadığını söyledi.  

“300’E YAKIN ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ BULUNUYOR”

İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı Aliağa Devlet Hastanesi’nde 3 tane kuvöz, Bergama Dr. Faruk İlker Devlet Hastanesi’nde 6 tane, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 21 tane kuvöz bulunuyor. Dikili, Foça, Karşıyaka ve Kemalpaşa Devlet Hastaneleri’nde ikişer tane çocuk yoğun bakım ünitesi var. Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde 3 tane kuvöz varken Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 94 tane kuvöz bulunuyor. Böylece İzmir’in güney bölgesindeki hastaneler toplamda 137 tane kuvöze sahip. İzmir Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı ise toplamda 139 tane kuvöz bulunuyor. Fakat Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 101 tane kuvöz olmasına rağmen doğum servisi olmadığı için bu yoğun bakım üniteleri doğum amaçlı kullanılamıyor. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk polikliniği hizmeti verilmesine rağmen hastanede kuvöz bulunmuyor. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 adet kuvöz varken, Bayındır, Selçuk, Torbalı ve Çeşme Devlet Hastaneleri’nde üçer tane; Urla ve Kiraz Devlet Hastaneleri’nde ikişer adet; Ödemiş Devlet Hastanesi’nde 8, Tire Devlet Hastanesi’nde 7, Gaziemir ve Seferihisar Devlet Hastaneleri’nde ise birer tane çocuk yoğun bakım ünitesi bulunuyor.

“UZMAN SAĞLIK PERSONELİ YETERLİ DEĞİL”

Kuvöz sayılarını değerlendiren İzmir Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, çocuk yoğun bakım ünitelerinin yetersiz olduğunu ama sadece yatak sayısının değil uzman sağlık personelinin de arttırılması gerektiğini vurguladı. Yeni doğan uzman personel sayısının yeterli olmadığını söyleyen Güzelant, “Kuvöz sayıları yeterli değil ama yeni doğan konusunda uzman sağlık personeli de az. Yeni doğan uzmanları da yeterli değil. Bu konu önemli bir sorun. Hem kuvöz sayıları hem de uzman personel sayıları arttırılması lazım. Kuvöz gerekliyse sağlık bakanlığı nerede uygun kuvöz varsa hastayı yönlendiriyor” dedi.

Çocuk yoğun bakım hizmetin her şeyiyle bir ekip işi olduğuna dikkat çeken Güzelant,  “Kuvöz sayılarının yeterli olmadığını herkes biliyor fakat sorun sadece yatak olması da yeterli değil. Bu çocuklara bakacak uzmanlar da önemli. Sadece yatağı sağlamakla yetmiyor. Bu bir ekip işidir. Bu hizmeti verecek uzman doktor, hemşirenin ve diğer personelin de sağlanması gerekiyor. Bu bölümlerin temizliği de ayrı bir hassasiyet istiyor. Bu çocukların dirençleri zaten çok düşük. Çabuk enfeksiyon kapabiliyorlar. Küçük bir salgın bile onları olumsuz etkileyebiliyor. Çok sıkı bir şekilde sterilizasyonun sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Haber Merkezi