- Gündem
- 22.04.2025 16:15
Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha rahat hizmet alabilmesi için Engelli Dostu Hastane uygulamasını hayata geçirdi
EMİNE YALÇIN
Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesinin hayata geçirmiş olduğu Engelli Dostu Hastane uygulaması görme ve işitme engelli olan hastaların cihazlar aracılığıyla yönlendirilmelerine yardımcı oluyor. Bu yöntemle engelli olan hastalar gitmek istediği bölüme kolay bir şekilde ulaşarak, işlemlerini kendi başlarına kimseye ihtiyaç duymadan halledebiliyorlar. Farklılıklar daha Engelli Dostu Hastaneye kapıdan girildiğinde görülüyor. Yerde bulunan yer gösterici çizgiler sayesinde danışmaya ulaşan görme engelli vatandaşlara bileklik takılırken, işitme engelli hastalar için cihaz veriliyor.
İHYTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA TALEPLER GELİYORDU
Konu hakkında görüşünü aldığımız Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Dr. Ömer Koçak, Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesinin Engelli Dostu Hastane olduğunu belirterek, bu hastaneye ister bedensel engelli ister görme engelli isterse de işitme engelli vatandaş geldiği zaman hastane sınırları içerisinde hiç kimseye ihtiyaç duymadan her yere ulaşabildiklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığından 81 ile 81 tane engelsiz hastane yapılacağı konusunda açıklamaların geldiğini de vurgulayan Koçak, Ülkemizde yayılacak olması bizi çok mutlu ediyor. Türkiyede ilk defa bizim hastanemizde uygulanan bir projedir Engelli Dostu Hastane projesi. Bu proje hastanemizde yaklaşık olarak 3 aydır uygulanıyor. Proje hayata geçmeden önce engelli vatandaşların ihtiyaç duyduğu konularda talepler geliyordu. Mesela işitme engelli bir vatandaş hastanemize geldiğinde işaret dilini bilen personelimiz o an yoksa mutlaka birilerine yazarak anlatmak zorunda kalıyordu. Yine talepler doğrultusunda ortaya çıkan kapılarda yazan isim levhalarının görme engelli vatandaşlar için ayrıca görme engelli alfabesi ile yazılıp asılması oldu. Gelen talepler doğrultusunda adım adım hazırlık aşamamızı bitirdik diye konuştu.
YÜZDE YÜZ İYİLEŞME VAR
Engelli bir vatandaşın engelsiz bir vatandaş olmasını istediklerini dile getiren Koçak, bölgede bulunan insanları geliştirmek ve o insanlara engelli vatandaşların sorunları ile ilgili farkındalıkları oluşturabilmenin kendileri için önemli olduğunu savundu. Attıkları her adımın olumlu bir şekilde kendilerine geri döndüğünü de anlatan Koçak, 3 ay önce otoparka girip engelli vatandaşlara ait yerlere park etmek isteyen engelsiz vatandaş sayısı ile şu anki sayı arasında ciddi bir fark var. Neredeyse yüzde yüz iyileşme var. Vatandaşlarımızda bilinçlendiği için artık birbirlerini uyararak, o yerin engelli vatandaşların hakkı olduğunu söylüyorlar şeklinde konuştu.
Koçak, amaçlarının hastane olarak Engelli Dostu Hastane olmak istemediklerini, asıl amaçlarının var olan toplumun bilinçlenmesi ve farkındalıklarının artırılması yönünde olduğuna dikkat çekti. Koçak, sözlerini şu şekilde bitirdi: Hepimiz bir gün engelli olabilir. Çocuklarımız engelli olabilir. Herkes bir kere engellilerin gözünden hayata baksın. Bir kere tekerlekli sandalyeye binerek işlerini halletmeye çalışsın. Bir kere gözlerini kapatıp aradığı yeri bulmaya çalışsın. Engelli vatandaşların beyinleri engelli olmadığı için hayata inanılmaz katkılar sunuyor. Türkiyede sadece birkaç hastanede olan hasta meclisimiz var. Hastalardan bir meclis oluşturuyoruz. Bu mecliste hastalarla birlikte yönetiyoruz hastaneyi. Bizim göremediğimiz ya da fark edemediğimiz şeyleri onlar görüp bize söylüyorlar. Hasta meclisimizin başkanı da bedensel engelli bir vatandaşımız.