- Gündem
- 26.04.2025 13:25
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, ilk demiryolu hattının bulunduğu il olan İzmir’den talep olduğu sürece Türkiye’nin her yerine turistik tren seferlerinin yapılabileceğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk demiryolu 1860 yılında bir İngiliz şirketi tarafından kurulan İzmir-Aydın hattının bir bölümüdür. Bu bakımdan demiryolları İzmir için ayrı bir öneme sahiptir. Tarihi iki gar binasına sahip olan İzmir’de 1876 yılında inşa edilen Basmane Gar ve 1857 yılında Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılan İzmir-Alsancak-Aydın Demiryolu’nun başlangıcında yer alan Alsancak Garı, 1858 yılında hizmete girdi. Demiryolları açısından bu kadar önemli bir noktada bulunan İzmir’de demiryolu turizminde alternatif olacak rotalar arasında pek fazla yer alamıyor. Son yıllarda insanların en çok merak edip seyahatini deneyimlediği Doğu Ekspresi’yle birlikte İzmir’de demiryolu turizminden daha fazla pay almak istiyor.
TALEP HER YERDEN VAR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, Türkiye Cumhiyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) fazla tren ve vagonunun olmadığını ve daha yeni yeni geliştiğine dikkat çekerek, “Yeni vagonlar alınıyor. Aynı uçak filosu gibi düşünün bunu. Bundan 15 yıl önce THY’de 100 uçak vardı şimdi 350 uçak var. Ne kadar çok talep artmaya başlayınca hatlar yenilenecek, hatlardaki vagon sayıları artacak. Her yerden de turistik tren seferleri başlayacak. Şu anda olmamasının nedeni teknik nedenlerden dolayı. Talep her yerden var. TCDD ile görüşmelerimizde trenlerin artık turizmin bir parçası olmaya başladığını artık ulaşımı da trenlerle yapmak istiyoruz ve turlarda kullanmak istiyoruz dedik. Havayolları şirketleri gibi demiryolları da turizmin bir parçası olacak. Özel şirketler bu ulaşım araçlarını kullanıp satmaya başlayacaklar. 3-5 sene içinde havayolundaki ulaşım ağı gibi bir sisteme dönecek demiryolları” dedi.
DEMİRYOLLARI TURİZMİN BİR PARÇASI
İzmir’den talep olduğu sürece Türkiye’nin her yerine turistik tren seferlerinin yapılabileceğini ifade eden Gencer, “Talep piyasayı her zaman yönetir. İzmir’e özel diye talebimizi bildirmiyoruz. Biz artık demiryollarının sadece kısır bir döngüde ulaşım aracı değil, turizmin de bir parçası olduğunu ve turistik bölgelere de hatların açılmasını, seferlerin olmasını ve ayrı vagonların olmasını söyledik. Onlar da bunu değerlendiriyorlar. TÜRSAB olarak biz hem vatandaşımızın hem de seyahat acentalarımızın seferlerin açılmasını trenle Türkiye’nin her yerine ulaşılmasına öncülük etmiş oluyoruz ve bunun da hayata geçirilmesi için planlamaları yapıyoruz” diye konuştu.
KIŞIN EN GÜVENLİ ULAŞIM ARACI
İzmir Turist Rahberleri Odası (İZRO) Macit Şaşzade de turizmin gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa onun yapılması gerektiğine işaret ederek “İzmir’de demiryolları çok önemli ama demiryolları İzmir’de uzun zamandır ihmal edilmiş durumda. Altyapı düzelmeden bu işlerin imkan dahilinde olup olmadığını teknik olarak bilmiyorum. Ama bu zamana kadar yapılmıyorsa teknik olarak bir sebebi vardır. Olursa o kadar büyük fayda sağlar ki turizmin gelişmesi açısından... Kışın en güvenli seyahat edilecek ulaşım aracı trendir. Hem de tren yolculuğunun ayrı bir keyfi vardır. İzmir’den belli yerlere daha konforlu tren seferlerinin olması için İzmir’in tren yolunun ve trenle seyahatin altyapısının hazır olması ve ondan da sonra acentaların devreye girmesi gerekiyor. Biz de bu konuda her türlü desteği veririz” şeklinde konuştu.
İZMİR-ANKARA BAĞLANTISI DÜZENLENMELİ
İzmir’den Ankara’ya sehayat çokta uzun bir süre olmadığını Ankara’dan da Doğu Ekspresi’ne binilebileceğini dile getiren Şaşzade, “Ancak insanlara bu şekilde renkli gelmiyor anladığım kadarıyla. İzmir-Ankara-Kars arasında iki ekspresin sefer saatleri arasında koordinasyon yapılabilir. TÜRSAB-TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı ile bir araya gelip bunu devreye sokabilirler. Bu karşılıklı belli garantiler isteyen bir konu. Altyapısı hazır oldukan sonra trenlerin uçuyor olmasına gerek yok. Doğu Ekspresi’nin hızı gayet iyi. Sadece İzmir-Ankara arası bağlantılarının bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Sabah Ankara’ya varınca, akşam Doğu Ekspresi’nin kalkmasına kadar geçen sürede insanları orada tutmanız zor olabilir” ifadelerini kullandı.
İKİ EKSPRES ARASI 9 SAAT
İzmir ile Kars arasında teknik olarak demiryolu hattı bulunuyor. İzmir-Kars arası iki ekspres ile yaklaşık olarak 39 saatte kat edilebiliyor. İzmir Mavi Treni ile Ankara’dan da Doğu Ekspresi ile devam edilen yolculukla; 14 il, 79 tren istasyonu geçilerek 2 bin 190 kilometre yol kat ediliyor. İzmir Basmane Gar’dan 19.05’de kalkan Mavi Tren Ekspresi Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerini geçerek ortalama 13 saat 40 dakika sonra sabah 09.00’da Ankara’ya ulaşıyor. Doğu Ekspresi de her gün Ankara’da 17.55’te, Turistik Doğu Ekspresi de Çarşamba ve Cuma günleri 15.55’te hareket ediyor. Her iki ekspreste de tahmini yolculuk 24 saat sürüyor. İzmir ve sonrasındaki illerden trene binen demiryolu seyahati tutkunları sabah 9.00 gibi vardıkları Ankara’dan, Kars’a giden Doğu Ekspresi için yaklaşık 9 saat bekleyerek 17.55’te kalkan trene binebiliyor. Turistik Doğu Ekspresi’ne bilet alanlar ise Çarşamba ya da Cuma Günü Ankara’da olmaları gerekiyor. Seyahat planlamasını o günlere denk getirenler de yaklaşık 7 saat sefer saatini beklemek durumunda kalıyor.
İZMİR’DEN YAPILAN ANA HAT TREN SEFERLERİ
İzmir Mavi Treni Ankara-İzmir arasında düzenli olarak her gün sefer yapıyor. Konya Mavi Treni her gün Konya-İzmir Konya arasında seyahat etme imkânı sunuyor. Ege Ekspresi İzmir (Basmane)-Eskişehir arasında her gün sefer yapmaktadır. Isparta (Burdur)-İzmir (Basmane) hattında her gün karşılıklı olarak işletiliyor. Göller Ekspresi’ni kullanacak olan Burdur yolcuları için Gümüşgün durağı ile Burdur arasında otobüslerle aktarma yapılıyor. 6 Eylül Ekspresi İzmir Basmane ile Balıkesir Bandırma’yı birbirine bağlıyor. Bu yolcukların en uzunu 14 saat en kısası da 8 saat sürüyor.