“İzmir’den beklenti büyük”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizminde İzmir’den ciddi beklentiler olduğunu dile getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.06.2018 13:07
  • Güncelleme Tarihi : 27.06.2018 13:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“İzmir’den beklenti büyük” haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Haziran Ayı Meclis Toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. Mecliste konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilikle ilgili gündeme dair önemli bilgiler verdi. Seçimlerin sona ermesiyle birlikte turizm faaliyetlerinin artması beklenen bugünlerde özellikle İzmir’de kruvaziyer turizminin artmasını beklediklerini dile getiren Öztürk, bu konuda İzmir’den ciddi beklentiler olduğunu söyledi. Yusuf Öztürk, “Kuşadası’na düzenli olarak gemiler gidip geliyor. Kruvaziyerde gelecek olan ve planlanan hatlar var. Beklentimiz oldukça yüksek. Türkiye kruvaziyer turizminin azaldığı ve durduğu periyotların verimli kullanılması gerektiğini söylüyorduk. İzmir şube idaremiz bunu dikkate alarak, toplantılar düzenledi ve merkez yönetimimize bir taslak gönderdi. Umarım sonuçları da hayırlı olur” diye konuştu.

“REKOR ELLEÇME”

Önümüzdeki günlerde bir stratejik plan dahilinde Türkiye gündemdeki işleyiş başlayacağını dile getiren Öztürk, “ Kalkınma ortamı için zaman geldi. Küresel bir dalgalanma söz konusu. Birçok para birimi dolara karşı değer kaybetti. Ancak ülke turizmimiz iyi gidiyor. Geçen döneme göre turist sayısı yüzde 26 artarak ve 200 bin kişi oldu. Bu oldukça olumlu bir gelişme, daha önce turizmle ilgili öngörülerde bulunmuştuk. Çünkü gittiğimiz fuarlarda Türkiye için ön rezervasyonların yapıldığını biliyorduk” dedi. Limanlardaki rekor elleçlemeler konusuna da değinen Öztürk, 2017 yılında 10 milyon TEU’luk bir elleçme miktarı olduğunu aktardı. Öztürk, “2018’in ilk 5 ayında 4,5 milyon TEU’ya ulaştık. Yüzde 15 bir artıştan söz ediyoruz. Türkiye konteynırda güzel elleçlemeler yapmaya gayret ediyor. Bu rakamın içine transit konteynırlarda giriyor ve transitleri artırmamız gerekiyor. Limanlarımız bir istasyon haline gelmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TEK PENCERE SİSTEMİ”

Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Yusuf Öztürk, deniz kıyısında su sporları dahil, turizm sezonu içinde spor faaliyetlerinde bulunan kişilerin, bu konuyla ilgili daha önce sadece 1 senelik parkur izni alabildiğini söyledi. Öztürk, “Amatörce ve ticari amaçlı yapılan spor faaliyetleri diyebiliriz. 1 senelik izin, turizmcilerinde bildiği gibi; 1 yıl değil 3 ay anlamına gelir. Bu sıkıntılı bir durum, çünkü turizmde sezon 3 ay sürüyor. Her yıl sürekli evrak sıkıntısıyla beraber, maddi sıkıntılarda yaşanıyordu. Şimdi yeni yönetmelikle beraber, izin süresi isteyenler için 5 yıla çıkarıldı” dedi. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda pilot illerin ardından ülke genelinde de yürürlüğe girecek olan Liman Tek Pencere Sistemi konusunda özellikle Aliağa Bölgesi’nden olmak üzere çeştli tepkiler aldıklarını ve endişeler duyduklarını da belirten Öztürk, “Liman Tek Pencere Sistemi uzun süredir konuşuluyor. Pilot bölgelerde uygulamaya konuldu ve bunu bizim son dakika çözecek halimiz yok. Süreç 5 senedir işliyor, en başından takip edip, eleştirilerde bulunulmadan yönetimlere hakaret etmek doğru değil. Son dakikada çözümü beklemek yerine, takip edip ve yardımcı olmak gerekir” diye konuştu.

“HAKARET ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL”

Son olarak Deniz Ticaret Odası yönetiminin denizcilikle ilgili herkesi ilgilendiren sorunları çözmek için seçildiğinin altını çizen Öztürk, “Yönetimi yapıcı eleştirmek gerekiyor. Hiç kimse taşını elin altına koymuyor. Kanunu koyan ya da yönetmeliği yapanlar bizler değiliz. Mesleğimizi daha iyi nasıl yapabiliriz diye düşünüyor ve bir araya geliyoruz. Mesleği etik değerleriyle ilerletiyoruz. Ancak ahlaki ve etik değerleri aşmamak gerekiyor. Toplantılara  katılmadan, eksiklikler hakkında yorum yapmadan, yapıcı eleştirilerde bulunmadan başka yerlerde hakaret etmek bu işleri çözmüyor. İdare işi zorlaştırmak için değil, kolaylaştırmak için çalışır.  Bu konuda da gereken ve hakkım olan her şeyi yapacağımı belirtmek isterim” değerlendirmelerinde bulundu.

AZALTMASI BEKLENİYOR

Uygulamaya girecek olan Liman Tek Pencere Sistemi'yle,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarafından istenilen 16 kağıt belge ile Liman Başkanlığı'nca aranan 15 sertifika ve 406 veri elektronik ortamda sunulabilecek. Sistem ile sektörün maliyetlerinin azaltması ve sektörde uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.