İzmir’e 4,7 milyonluk üs

Türkiye’de tek olan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin tanıtımı yapıldı. Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Toplam 4,7 milyon liraya kurduğumuz merkezde, yurtdışında yapılmak zorunda olan çeşitli testler ve üretimler teknik tekstil üssü olan İzmir’de yapılacak” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.10.2015 08:50
  • Güncelleme Tarihi : 15.10.2015 08:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’e 4,7 milyonluk üs

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

2002 yılından bu yana düzenlenmekte olan 6. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’nde, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye’nin tekstil alanındaki yüz akı olarak nitelendirilen merkezi de tanıtıldı. Tanıtım toplantısı ve kongre açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ateş Demirkalkan ile akademisyen ve işadamları katıldı.

Açılışta konuşan EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, merkezin kurulması için 2,5 yıl kadar önce fizibilite çalışmaları başlattıklarını ve İZKA ile yola çıktıklarını aktardı. Bu süreçte 50 firmaya ulaşıp bölgenin potansiyelini anlamaya çalıştıklarını kaydeden Ünlütürk, “Koruyucu tekstiller alanında bir merkez fikri oluştu. İZKA’ya bunu bildirdik ve destek istedi. Bu güdümlü projemizin toplam yatırım miktarı ise 4,7 milyon TL. Bunun yüzde 75’ini İZKA karşılarken yüzde 25’ini EİB karşıladı. Üniversitemiz ise bize yer sağladı” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE OLMAYAN CİHAZLAR”

Ünlütürk, daha önce kurulmuş olan bu tür merkezlerde savurganlıklar yapıldığının görüldüğüne değinerek, “Biz ise, o bölgede yapılan testlerin hiçbirini kurduğumuz laboratuvarda yapmama kararı aldık. Onun yerine Türkiye’de olmayan Ar-Ge ve üretimin yapılması için çalışacağız. Bu amaçla Türkiye’de olmayan lif çekim cihazı gibi cihazları merkezimize getiriyoruz” şeklinde konuştu.

“TEKNİK TEKSTİLE YATIRIMA ÇAĞRIYORUZ”

Projenin aynı zamanda önemli bir dönüşüm projesi olduğuna da dikkat çeken Ünlütürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konvansiyonel (geleneksel) üretim yapan firmalara da teknik tekstile yatırım yapmaya çağırıyoruz. Kendi firmalarına yapacakları çok az bir yatırımla yüksek katma değerli ürünler oluşturabilecekler. Bu projemizin diğer sektörlere de yayılmasını umuyoruz. Firmalarla da temaslara başladık. Bazı projelerimiz de yürüyor. Ar-Ge çalışmalarımız da hayata geçti.”

“ÜNİVERSİTELER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA BAŞLADI”

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Mehmet Füzün ise, üniversitelerin artık üzerine düşeni geç de olsa yapmaya başladığını belirterek, “Bugüne kadar doçentlik için hazırlanan bilimsel yazılar yayımlanır ama bunlar ticarileşemezdi. Kurduğumuz teknoparklar ve uygulama merkezi ile artık katma değerli üretimin önü açıldı. Teknoparkımızı kurulduğunda Türkiye sıralamasında 35’inci sıradayken geçtiğimiz gün Ankara’da yapılan bir toplantıda Genç Teknoparklar kategorisinde 1’inci olduğu açıklandı. Türkiye teknoparkları arasında ise 7’ncisi sıradayız. Kısa sürede 28 basamak birden yükseldiğimiz için gururluyuz” diye konuştu.

“İZMİR TEKSTİLDE ÖNEMLİ ALTYAPIYA SAHİP”

İzmir Valisi Mustafa Toprak da, İzmir’in teknik tekstil konusunda önemli bir altyapıya sahip olduğunu ve bundan böyle bu alana daha fazla odaklanacağını söyledi. Ülkemizin 10. Kalkınma Planı’nda tekstil ve derinin de desteklendiğini hatırlatan Toprak, “İzmir’de yüksek teknoloji kapasitesinin arttırılması da öncelikli konudur. Bunun için fiziki altyapının geliştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında insan kaynakları güçlendirilmelidir. Artık geleneksel ürünlerin yerine katma değerli ürünler meydana getirmeliyiz. Bunun için de sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliği, yenilikçi anlayış bunun en önemli kısmıdır” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi