- Gündem
- 09.07.2025 11:36
İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade, İzmir’in kumsal, deniz ve güneş olarak tanıtılmasının yanlış olduğunu ve inanç turizmi ile şehrin tanıtılması gerektiğini söyledi
ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade, İzmir’in tanıtılması ve marka haline gelmesi amacıyla birçok çalışma yürütüldüğünü söyledi. İzmir’i sadece deniz, kumsal ve güneş olarak tanıtmanın çok yanlış bir tutum olduğunu söyleyen Şaşzade, inanç turizmi, gastronomi ve farklı turizm dallarına yönelinmesi gerektiğini vurguladı. İzmir’in tanıtılması hususunda ciddi çalışmalar yapıldığını kaydeden Şaşzade, “Şehrin tanıtılması konusunda sürekli toplantılar düzenleniyor. Belli fuarlara İl Turizm Müdürlüğü, YİKOP, İZKA, Yatırım Kalkınma Vakfı ve benzerleri maddi destek vererek İzmir’in Türkiye standı haricinde temsilini sağlamaya başladılar. İzmir’in belli konularda konsept olarak markalaşması için çalışmalar yapılıyor. Bunlar, eko turizm, inanç turizmi ve çok sayıda turizm türü. Bütün bunlarla İzmir’in tanıtılmasını hedefliyoruz. Özellikle İnanç Turizmi yıllarca ihmal edilmiş. Burası Hristiyanların ibadet ve hac merkezi. Katolikler için Meryem Ana, Evangelistler ve Protestanlar için Yedi Kiliseler. Ben şimdi buna ağırlık veriyorum. Bütün bunlarla İzmir’de turizmi kalkındıracağız. Sadece İzmir’in fuarlarda deniz ve kumsal olarak tanıtılmasında ciddi olarak yorulduk. Her toplantıda inanç turizmini gündeme getiriyorum. İzmir’i sadece deniz, kumsal ve güneş olarak tanıtmak ucuz turizm. İnsanlar artık kültürel seyahatlere yöneliyorlar. Buna göre para harcıyorlar. Para harcayan turistte ciddi uzmanlık gerektiren turizm türleri için geliyor. Bunun başını inanç turizmi çekiyor. İzmir inanç turizmidir, gastronomidir, şarap bağlarıdır, sağlık turizmidir. Bunlar para bırakıyor. Şehirler bunlar ile güç kazanıyor. Bizim bunlara ağırlık vermemiz lazım. İZRO olarak birçok komisyonun içerisindeyiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçilir seçilmez Turizm Konseyi’ni kurdu. Bunun içerisinde İZRO, ETİK, TÜRSAB var. Beraber çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Rehberlerin alanlarında daha uzman hale gelmesi için çalışmalar sürdürdüklerini de kaydeden Şaşzade, “Farklı eğitim programları yapıyoruz. İZRO olarak bu konuya çok önem veriyoruz. İnanç turizmi programımıza 50’ye yakın kişi katıldı. Bir hafta sürdü. Yurtdışından hoca getirdik. Bu ders sadece İngilizce bilenlere verildi. Bunun haricinde bazı vilayet ve ticaret odalarıyla o bölgede rehberin bölgeye hakimiyetini artırmak adına yoğun eğitim seminerleri vermeye başladık. Bu çalışmalarımıza daha çok ağırlık vereceğiz. Kış boyunca her hafta bir seminer veya konferans düzenliyoruz. Hepsi farklı konularda. Kendimiz üniversiteler ile işbirliği yapıyoruz. Sürekli çalışıyoruz. Mesleğin doğrulunun artırılması ve rehberin ehemmiyetinin artırılması adına ne gerekiyorsa yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
SAHTE REHBERLER
Şaşzade, artan sahte rehberlerle ilgili oda olarak ciddi mücadele verdiklerini söyledi. Şaşzade bu konuda son 2 yılda denetimleri iyice artırdıklarının altını çizerek şunları söyledi: “Birçok noktadan çıkan turları denetliyoruz. Bu denetimler başladığından beri sahte rehber sayısında kademeli olarak bir düşüş var. Kaçak rehberlik ve acente konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye’de yaşanan bu durum haksız bir rekabete sebebiyet veriyor. Sonucunda acente istediği fiyattan rekabete girip tur satamıyor. Birçok rehberde iş bulamıyor. Çünkü birçok rehber olmayan kişi rehberiz diye ortada çıkıp dolanıyor. Bu kişiler etrafındaki kişileri toplayıp, tura çıkıyor yakalandıklarında da çeşitli bahaneler uydurup, serbest kalıyor. Bunları önlemek adına bir takım önlemler alınıyor. Yakın tarihte Çeşme Festivali yapılacak, ora da bir denetim yapacağız. Rehberler olarak en büyük sıkıntımız bu sahte rehberler.” Rehberin gerçek ya da sahte rehber olup olmadığını anlamak için rehberin kokartına bakılması gerektiğini söyleyen Şaşzade, uyarılarda bulundu. Şaşzade, “Müşterinin bilinçlenmesi önemli. Bununla ilgili Türk Radyo Televizyon Kurulu’nun radyo programlarına katıldım. Orada gerekli uyarıları yaptım. Müşteri, rehberin üzerindeki çalışma kartının resmi olup olmadığına bakmalı” dedi. İzmir’de rehber sayısının yeterli olduğunu da söyleyen Şaşzade, “İki senedir rehberler boş oturuyordu. Birçoğu farklı işler yaptılar. Bizde istikrarlı bir iş yok ki. Rehberler işsiz kalıyor. Bu durumda siyasetin ciddi bir etkisi var. Artık Avrupalı, Amerikalı, Kanadalı turist gelmiyor. Katılım çok düşük düzeyde. Esas parayı bırakan turistler bu ülkelerden gelen turistlerdi. Şimdi tamamen Uzak Doğu ve Arap ülkelerine döndük. Çok iyi İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Almanca bilen arkadaşlarımız işsiz. Bir sürü arkadaşımız yurt dışında çalışmaya başladı. Acentalar işlerine dışarıya kaydırmaya başladıl. İzmir’de zaten cruz turizmi yok. Bu ciddi kayıp. Piyasada iş yokken rehber sayısı az demek haksızlık” diye konuştu.