Sayfa Yükleniyor...
Bodrum Gökovada önceki gece meydana gelen deprem, çevre illerde oldukça derinden hissedilirken gözler birinci derece deprem riski taşıyan İzmirin durumuna çevrildi
EMİRCAN IŞILDAK
Bodrum Gökovada meydana gelen ve çevre illerden oldukça derinden hissedilen deprem yine İzmirdeki deprem riskini ve kentin olası bir sarsıntıya hazır olup olmamasını akıllara getirdi. Gökovada gece yarısı gerçekleşen önce 6.3 daha sonra tescille birlikte 6.6 olarak açıklanan depremden sonra İzmirin afet durumunu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Atilla Uluğ gazetemiz için yorumladı. Batı Anadolu fay hatlarındaki hareketliliğin süreceğine dikkat çeken Uluğ, depremlerin hayatın gerçeği olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Uluğ, İzmirin olası bir büyük depreme ise hazırlıksız olduğu gerçeğini gözler önüne serdi.
DEPREMLER SÜRECEK
Önceki gece yaşanan deprem 6.6 olarak tescillendi. Tabi depremin boyutları hakkında farklılık gösteren sonuçlar olabilir. Bunlar farklı veri setlerinin kullanılmasından kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra Bodrumun bağlı olduğu fay hatları ve İzmiri etkileyen fay hatları farklılık gösteriyor. O bakımdan depremin kentimizle mekanik bir bağlantısı yok diyerek sözlerine başlayan Prof.Dr. Uluğ, son aylarda batıda yaşanan depremlerin uzun yıllar süreceğini de sözlerine ekledi. Uluğ, Batı Anadolu bu dönem en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. Sürekli bir hareket halinde. Bu depremler devam edecek, hareketlilik sürecek. Gezegenimizin 4 buçuk milyar yıllık ömrü var. Dünya artık soğumak istiyor. Bu hareketlilik 3 ya da 4 milyar yıl daha sürecek. Dolayısıyla depremler her zaman var olacak. Hayatımızda bir yeri olacak. Ancak korkuyla yaşamanın bir anlamı yok. Güvenli konutlar, güvenli yapılar inşa edersek depremi de en zararsız şekilde atlatırız. Hepimiz deprem olasılığını zararsız hale getirmek için çabalamalıyız. Kısacası tedbirli olmakta fayda var diyerek uyarıda bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SAĞLIKLI DEĞİL
Daha önce kent için deprem eşiğini 6.5lik şiddet olarak açıklayan Uluğ, bu sözlerini destekler nitelikte konuştu. Kentin yapı stokları bakımından da olası bir afete hazırlıksız olduğuna dikkat çeken Uluğ, İzmir depreme karşı son derece dayanıksız ve hazırlıksız. Bu kentin deprem için eşik noktası 6.5 şiddetidir. Bunun üzerinde bir deprem maalesef kötü senaryolara yol açar. Bu yüzden tüm konutların güvenli yapılar olması gerekir. Maalesef İzmirde yapı stokları oldukça eski. Kentin önemli birçok noktası elden geçirilmeyi bekliyor. Kentsel dönüşüm adı verilen işlerle her şey sağlıklı yürümüyor. Bunlardan bir kısmı gerçekten deprem için, afet riskine karşı yapılıyor ki bunlara bizler de her zaman destek veriyoruz. Ancak birçoğu da yalnızca rant için yapılıyor. Kötü yapıların samimiyetle yenilenmesi lazım. Çünkü depremler hayatımızın değişmez bir gerçeği şeklinde konuştu.
Haber Merkezi