Sayfa Yükleniyor...
İlkokula giderken okulun koridorlarında ilk kez piyanoyla tanışan Arda Ayhan, burada çalınan piyanoyu kulaktan dolma bir şekilde öğrenerek öğretmenlerinin dikkatini çekti. Daha sonra kendini geliştiren 12 yaşındaki Ayhan, uluslararası başarılarıyla İzmir’in gururu oldu
BURCU YANAR - RÖPORTAJ
İzmir’in genç yeteneklerinden Arda Ayhan piyanoda uluslararası alanda elde ettiği başarılarla ailesini ve okulunu oldukça gururlandırıyor. 9 yaşında piyano çalmaya başlayan genç yetenek henüz 12 yaşında olmasına rağmen İtalya’da birincilik ve ikincilik ödülleri, Belçika’da ise üçüncülük ödüllerine layık görüldü. 26 ülkeden 50 katılımcının olduğu Cesar Frenck piyano yarışmasında üçüncülük elde eden Arda, her geçen gün dikkat çekmeye devam ediyor. Bir gün okuldaki müzik öğretmeni arayana kadar Arda’nın piyano çaldığını bilmeyen ailesi için de öğrendikten sonra durum bir hayli şaşırtıcı ve sevindirici olmuş. Arda’nın annesi 23 yıllık sınıf öğretmeni Özlem Ayhan tüm süreci bakın nasıl anlatıyor.
Arda’nın piyano ile tanışma hikayesini anlatır mısınız?
Arda şu an 12 yaşında 7. sınıf öğrencisi ve piyano çalmayı çok seviyor. Arda’nın piyanoya başlama hikayesi çok ilginç oldu. 9 yaşındayken Arda kendi kendine arkadaşlarından görerek çalmayı öğrendi. Sadece kulaktan. Bir gün okuldaki müzik öğretmeni bizi aradı Arda’yı yılsonu gösterisine çıkaracağım diye. Bizde koroda şarkı söylemesini beklerken Arda’nın piyano çalmasını istediğini söyledi. O zamana kadar biz Arda’nın piyano çalabildiğinin farkına varmamıştık. Sonrasında öğretmeninin söyledikleri bizi çok şaşırttı. İnanamadık ve Arda’yı piyano olan bir yere götürdük. Ve orada oturup çaldı.
ÖZEL EĞİTİM ALDI
Müzik eğitimine devam etmesini nasıl sağladınız?
Okullarında normalde piyano eğitimi yok fakat her katta koridorlarda bir piyano var. Arda orada çalan arkadaşlarını dinlemiş, yanlarına oturmuş ve sadece kulaktan dolma olarak çalmaya başlamış. Biz bunu fark edince müzik öğretmeni Arda’nın ders alması gerektiğini söyledi. Bir piyano öğretmeni olan Laçin Işık Hanım’ı bulduk. 2-3 ay kadar haftada bir gün bir saat eğitim yaptık. Laçin Hanım’la beraber Arda çok çabuk ilerledi. Notaları ve el tutuşlarını öğrendi. Kendi kendine öğrendiği için de tekniği henüz oturmamış durumda. Bir süre devam ettikten sonra Laçin Hanım, Arda’nın daha da ilerleyebilmesi için sadece özel derslerle değil, ciddi bir müzik okuluna yönlendirmemiz gerektiğini söyledi. Sonrasında Alsancak’ta Özel Maria Rita Epik Müzik Okulu’na gittik. Okulun dolu olduğunu ve alamayacaklarını söylediler. Sonrasında Arda’yı içeri götürüp piyano çaldırdılar ve iki öğretmen de Arda’yı ben alabilirim dedi. En sonunda Arda’nın şimdiki hocası da olan Gülnare Özdemir’e karar verdik.
Arda’nın yarışmalara katılma süreci nasıl başladı?
İlk önce İtalya’nın Lovere kentinde her yıl yapılan Tadini İnternational Music Competition’da kendi kategorisinde 2. oldu. Oraya ekip haline 8 çocukla gidilmişti. Elde ettiği ikincilik başarısından sonra kendisine bir güven geldi. Yarışma öncesinde oradaki jüri üyelerinden Master Class dedikleri 1’er saatlik eğitimler aldılar. Arda jüri üyelerinin düzeltmesini söylediği her şeyi eksiksiz yaptı. En son 14-16 Aralık 2018’de Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Cesar Frenck İnternational Piano Competition’da 3. oldu. Arda’nın birinci olduğu yarışmada jürinin dikkatini çekti. Piyanoya geç başladığını hemen anladılar. Buna rağmen çok yetenekli olduğunu söylediler. Sonra içlerinden bir tanesi ve bu organizasyonu düzenleyen Belçikalı Philippe Raskin, Arda’ya bir mektup gönderdi. 2018’in Ağustos ayında bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Cesar Frenck piyano yarışmasına Türkiye’den tek katılımcı olarak Arda’yı davet etti. Ama bu mektup sadece Arda’ya geldi. Mektup gelince oturup konuştuk Arda’nın müzik öğretmeniyle beraber hazır mı değil mi diye. Ve Gülnare Hanım bu insanların çok önemli kişiler olduklarını söyledi. Biz önce göndermemeyi düşündük fakat Arda’nın oraya gitmemesinin ilerideki müzik kariyeri açısından çok önemli olduğunu söylediler. Biz de şartlarımızı zorladık.
50 KİŞİ ARASINDAN 3. OLDU
Sonrasında neler oldu?
Eşim izin alamadığı için Arda’yı ben götürmek zorunda kaldım. Ve benim yabancı dilim hiç yok. Oralarda ne yapacağız diye düşünürken kız kardeşim izin aldı ve o bizimle birlikte geldi. Bu yarışmaya 26 ülkeden farklı yaş gruplarında 50 çocuk katıldı. 10 adet jüri üyesi tarafından değerlendirildiler. Bu jüriler çeşitli ülkelerin değerli sanatçılarıydı. Arda’nın 3. olduğu bu son yarışmada sonuçlar açıklanırken sahnede Philippe Raskin şöyle bir şey söyledi: ‘Bu sene katılan tek Türk yarışmacımızı kutluyoruz.’ Ödül töreninin sonrasında kokteyl sırasında Arda ile tüm jüri üyeleri özel olarak ilgilendiler. Arda’ya Fazıl Say’ı sordular. Bilgi aldılar. Bizim için en önemli ödül Philippe Raskin’den ders hakkı kazanmış olmasıydı fakat biz bu hakkımızı kullanamadık. Raskin buna çok üzüldü ve Arda’ya ‘Seni unuttuğumu zannetme. Burada kalamayacağını biliyorum. İstanbul’a geldiğimde seni mutlaka çağıracağım ve o dersi yapacağız’ dedi. Ve sosyal medyada Arda’yı takip etti.
BIRAKIRSA ÇOK ÜZÜLÜRÜZ
Arda’nın müzik piyasasında nereye gelmesini istersiniz?
Arda yaş itibariyle ergenlik çağına yeni girmiş bir çocuk. Yeteneği var fakat bu işe ilgisi devam edecek mi onu bilemiyoruz. Başarı bir çocuğa motivasyon sağlar. Arda’ya da sağlıyor. İleride de devam etmek isterse biz sonuna kadar arkasında olacağız. Liseye geçtiğinde yurt dışında bir müzik okulunda okumasını çok isteriz. Bizim ülkemizde bu şartlarda Arda’nın bu işten ekmeğini çıkarabilmesi için çok çok üst düzeylerde olması lazım. Olur da bırakmak isterse tabi ki çok üzülürüz.
Anne Özlem Ayhan’dan sonra başarının mimari olan genç Arda Ayhan’a sözü bırakıyoruz.
Arda senin piyanoda ilgini çeken şey ne oldu?
Okulun koridorlarında piyano bulunması ve arkadaşlarımın onları çalmasına çok özeniyordum. Onlardan birkaç melodi öğrendim ve kendim çıkardım. Sonra zaten ailem beni denemek için bir yere götürdü ve orada çaldım. Herkes çok şaşırdı. Şu anda başarılarımdan dolayı çok mutluyum. Arkadaşlarımda genellikle beni tebrik ediyor. İtalya’da ikinci olduğumda arkadaşlarım ve anneleri benim için piyano şeklinde bir pasta kesmişlerdi.
Peki hangi müzisyenleri takip ediyorsun?
Aslında çok takip ettiğim bir müzisyen yok doğrusu. Çünkü bu bir basketbol veya futbol gibi değil onlarda daha iyisi vardır. Fakat müzikte herkesin farklı bir tarzı var. Ben kendi çaldığım parçaları kim çalıyorsa onlara bakıp dinliyorum. Fakat illa söylemem gerekirse dünyanın en hızlı piyanisti olarak geçen Peter Bence isimli müzisyen klasik müzik yerine daha özgün parçalar çalıyor. Onun konserine gittiğimde kendisinden çok etkilendim. Bir farklılık olduğu için hoşuma gitti.
kutututuututut
4 PARÇA ÇALDI
Yarışmada nasıl müzikler çaldı?
Kategorilere göre değişmekle birlikte Arda’nın bulunduğu kategoride ne eksik ne fazla tam olarak 12 dakika boyunca süre tutuldu. Ve 4 parça da ayrı ayrı değerlendirildi. Arda’nın çaldığı parçalar:
G. F Handel – Capricco in G Minor,
L.v Beethoven – 6 Variations on “Nel cor piu non mi sento”,
D. Shostakovich – Prelude op. 34 no. 15 in D flat major,
J. Polunin – Scherzo.
CESAR FRANK ULUSLARARASI PİYANO YARIŞMASI
Belçikalı piyanist Philippe Raskin tarafından 2013 yılında kurulan CFIPC heyeti ile yarışmanın misyonu yeni nesil genç piyanistlere uluslararası platformlar sunarak kendi yeteneklerini aşmalarını teşvik etmek amacı olarak belirlenmiştir. 26’dan fazla ülkeden gelen 50 katılımcı ve 2017’de uluslararası saygın bir jüri olan Cesar Franck, dünya çapında genç müzisyenler için önde gelen bir yarışma olarak kendini kanıtlamıştır. Arda’nın üçüncülük derecesini aldığı bu yarışmaya Philiipe Raskin tarafından özel bir mektupla davet edilmesi ise dikkatleri nasıl üzerine çektiğinin en büyük kanıtı olarak gözler önüne seriliyor.
Haber Merkezi