- Gündem
- 10.05.2025 12:48
İzmir'de gerçekleşen Mutfak Kültürü Çalıştayı'nda, kente özgü yemek çeşitleri farklı kurum temsilcileri tarafından gerçekleştirilen sunumlarla kamuoyuna tanıtıldı
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmire özgü mutfak kültürünün ve yemek çeşitlerinin tanıtılması ve turizm sektöründe yer alması amacıyla, 2013 yılından bu yana İzmir Kültür ve turizm Müdürlüğü ve İzmir Kültür ve turizm Derneği işbirliğinde akademik ve uzman bir kadro ile farklı kurum temsilcilerinden oluşan geniş bir işbirliğiyle İzmir Mutfak Kültürü konulu çalışma devam ediyor.
Bu çalışmayı yayına dönüştürmek ve gelinen son noktayı kamuoyuyla paylaşmak üzere, İzmir mutfağı ile ilgili konuların anlatılıp tartışıldığı iki gün süren İzmir Mutfak Kültürü Çalıştayı Key Otel'de gerçekleştirildi.
İZMİR MUTFAĞINA YOĞUN İLGİ
Etkinlikte, İzmir mutfak kültürünün kökenleri, Eski çağlarda İzmir ve çevresinde yeme içme kültürü" Göçler ve İzmir mutfağı, İzmir'in ayaküstü mutfağı, Gastronomi şehri olma yolunda İzmir gibi birbirinden farklı konu başlıkları altında uzman kişiler tarafından sunumlar yapıldı. İlginin yoğun olduğu çalıştayın soru cevap bölümlerinde katılımcılar merak edilenleri uzman kişilere sorarak bilgi edinme şansı yakaladı.
61 YILLIK LEZZET DURAĞI
Çalıştayın son oturumunda yapılan Kuşaktan Kuşağa Adil Müftüoğlu Lokantası başlıklı sunum büyük beğeni topladı. Dedesi Adil Müftüoğlunun İzmire kazandırdığı ve Türk mutfağının en güzel örneklerini sunduğu Uğur Lokantasının üçüncü kuşak işletmecisi olan Alpay Okyay, ilginç anılarla dolu lokantacılık hikayesini anlattı. Adil Müftüoğlunun iş ve aile yaşamında disiplinli bir insan olduğunu belirten Okyay, Mesleğindeki başarıyı yakalamasındaki en büyük etken buydu. Bende dedemin yanında komi olarak çalışmaya başladım. Yemekleri misafirlerimize sunana kadar işin her aşamasında bulunmamızı öğütlerdi. Yemek hazır olduğunda ise İlk sen tadacaksın eğer servise uygun görmüyorsan o yemeği kimseye yedirmeyeceksin derdi. Bugüne kadar meslekle ilgili ne öğrendiysem kendisinden öğrendim. Dedemden aldığım lezzet bayrağını şimdi ben taşıyorum" dedi.
ODAMIZDA GÖREV ALMAK İSTİYORUM
Böylesine usta bir ismin çırağı olmaktan her zaman gurur duyduğunu anlatan Okyay, lokantacılık mesleğinin ve Türk mutfağının geleceği için her türlü çalışmanın içinde olabileceğini belirterek, İleride bu mesleği çok sevip hizmet etmek istediğimden dolayı dedem gibi Lokantacılar ve Gazinocular Odasında görev yapmak istiyorum. Son yıllarda lokantacılık sektöründe yaşanan sıkıntıları biliyorum. Dedem gibi odada hizmet etmek istiyorum. Esnafımızı destekleyecek projeleri üreterek uygulamaya koymak istiyorum. Türk kültürünün bir unsuru olan mutfağımızın korunması için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Mutfağımızı yaşatmak için büyük bir mücadele veriyoruz" diye konuştu.