İzmir’in şansı var

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil konusunda İzmir’in şansı olduğunu söyledi. Özlü, “İzmir her bakımında ön planda. İzmir’in yerli otomobilin üretimi konusunda önemli bir şansı var” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.02.2018 07:29
  • Güncelleme Tarihi : 10.02.2018 07:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’in şansı var haberinin görseli

KENAN YEŞİL

Bir takım temaslarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege Genç İşadamları Derneği’ni (EGİAD) ziyaret etti. Burada genç iş adamlarının sorularına da cevap veren Bakan Özlü, Sanayi 4.0 konusunda bakanlık olarak çalışma yürüttüklerini söyledi. Türkiye’nin dijital dönüşümü ile ilgili platform oluşturduklarını belirten Özlü, yatırımcılara belli alanlarda görevler verdiklerini, raporlar hazırlandığını ve bu raporlara son şeklini vereceklerini belirtti. Dijital dönüşümün yol haritasını çıkarttıklarına da değinen Bakan Özlü, “Sanayi 4.0 için hangi alanlarda eksiğimiz var dediğimizde bütün yollar eğitime çıkıyor. Dijital dönüşüm için eğitim diyoruz. Türkiye’nin 4. Sanayi dönemindeki en büyük önceliği eğitim olacak” diye konuştu. Türk sanayisinin dijital dönüşümünün Türkiye için bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Özlü, “Sıçrama yapacağımız tek alan sanayi ve teknoloji alanı. Bizim petrollerimiz, doğalgazımız yok. Türkiye akıllı üretimle, teknoloji üreterek sıçrama yapabilecek. Türkiye’nin sıçrama yapabilecek alanlarının başında sanayi ve teknoloji görüyoruz. Bir yıldır çalışıyoruz, bu çalışmalar sonucunda da Türkiye’nin bir sıçrama yapabilmesi, ‘sanayi kapasitesinin yanına bir sanayi daha nasıl ilave edebiliriz’ diye çalıştık. Yaptığımız çalışmalarda belli alanlara odaklanılması lazım. Bunlar; yüksek katma değer mi, ithal ikamemi, istihdam mı, yatırımcı cazibesi mi istiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ALICI DEĞİL ÜRETEN OLACAĞIZ

Türkiye’nin bir, iki ve üçüncü sanayi devrimini geriden takip ettiğini, birinci ve ikinci sanayi devriminin 100 yıl, üçüncü sanayi devriminin de 30 yıl geriden takip edildiğini belirten Özlü, “4. Sanayi Devrimi olan Sanayi 4.0’da 3 yıl gerideyiz. Bunu ıskaladık gibi bir düşünce olmasın. Öncü ülke olacak ülkelerden biriyiz. Çok yakından takip edeceğiz. Türkiye’nin iki ila üçüncü sanayi devrimi arasında denilmesine bakmayın. İlla üçü tamamlayıp dördüncüye geçmek gibi anlaşılmasın. Bu bir sıçramadır. O bakımdan yüksek bir özgüvenle dünyadaki diğer ülkelerle beraber bu devrimi tamamlayacak potansiyelde olduğumuzu inanmamız gerekiyor. Sanayi 4.0’da bazı ülkeler bunun gerektirdiği makine ve teçhizatı üretecekler. Biz aslında bu uygulamaları geçtiğimizde bu makinaları hazır almak zorunda kalacağız. Bizim erkenden Sanayi 4.0’ın gerektirdiği uygulamaları çalışmamız gerekiyor. Alıcı bir ülke değil sanayi 4.0 teknolojilerini üreten bir ülke olacağız” şeklinde konuştu.

YERLİ OTOMOBİL KONUSU

Türkiye’de ilk defa büyük şirketler ortak bir hedef noktasına bir araya geldiğini ve 5 babayiğidin bir araya gelerek yeri otomobil için kolları sıvadığını söyleyen Özlü, “Yerli otomobil konusunda işler çok iyi gidiyor. Şu anda şirketleşme ve tasarım aşamasındayız. Teknik ve mali analiz çalışması yapıyoruz. Hangi segmentte araç olsun, hangi pazarlarda hangi açığı bulalım bunları araştırıyoruz. Tasarım ne olmalı konusunu ortaklar birlikte belirleyecek. Tasarım aşamasında sonra üretileceği yer belli olacak. Bunun için daha zaman var. Ortakların tercihleri de çok önemli olacak. Yer seçiminde limanlara yakınlık ciddi bir kriter. Yine yan sanayi burada önemli kriterler arasında. İzmir’in bu konuda şansı var. İzmir her bakımında ön planda olan şehir. İzmir’in yerli otomobilin üretimi konusunda önemli bir şansı var” diye konuştu.

İZMİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

Türkiye’nin bilim merkezi, teknoloji üssü, ileri sanayisi ile güçlü bir ülke olmasını istediklerine vurgu yapan Bakan Faruk Özlü, İzmir için özel bir çalışma yaptıklarını belirterek, “İzmir’i teknoloji üssü yapmak istiyoruz. Bunun için özel bir çalışma içerisindeyiz. İzmir’de uluslararası ölçekte bir merkez kuracağız. ABD’den bir heyet geldi ve bana ‘İzmir’de nasıl bir merkez kurmak istiyorsunuz’ diye sordu. Sadece biz değil onlarda burayı takip ediyor. İzmir’de inşallah uluslararası ölçekte bir teknoloji merkezi kuracağız. Türkiye’nin bölgesel bir güç, küresel bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Bu faaliyetler sonucunda bölgesel bir güç ve küresel bir oyuncu olduğumuzu göstermiş olacağız” dedi.

“TÜRKİYE SANAYİ 4.0’DAN GERİ KALMAMALI”

Dünyada bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında bir değişim rüzgarı esmekte olduğunu söyleyen EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter ise, gelişmiş ülkelerin 4. Sanayi Devrimi, akıllı büyüme, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme gibi kavramlara kafa yorarken Türkiye’nin bundan geri kalmaması gerektiğini belirtti. Endüstri 4.0 ile ilgili özel bir çalışma grubu oluşturduklarını da belirten İlter, “Yeni sanayi devrimi olarak tanımlanan dijital dönüşümün tüm sektörleri etkisi altına aldığı son on yılda yaşanan değişimler, üretim sistemlerinde de bir paradigma değişikliğine yol açtı. Endüstri 4.0 ekonominin tüm alanlarında köklü bir değişimin habercisi. Bu değişimin doğru okunması ve doğru yönetilmesi gerekiyor” dedi. Türkiye olarak dünya ekonomisi ile bütünleşmenin temel gerekliliklerinden biri olan rekabetçiliğin geliştirilmesi öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini değinen İlter, “İş dünyasının genç temsilcileri olarak ülkemizin rekabetçiliğinin arttırılması için iki ana unsurunun olduğuna inanmaktayız. İnovasyon iklimini oluşturacak öngörülebilir, özgür bir çalışma ortamı ve eğitim” diye konuştu.

5 ANA ALANA YATIRIM VE TEŞVİK GEREKİYOR

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde 5 ana alanda yatırımı ve teşvikleri artırması gerektiğini belirten Bakan Özlü, “Türkiye’nin büyük açık verdiği alanların başında Petro kimya ve ilaç alanı geliyor. İkinci alan olarak motorlu taşıtlar var. Gıda ve içecek, makine ve teçhizat var. 5 alan var. Bu 5 ana alanda Türkiye, önümüzdeki dönemlerde yatırımların ve teşviklerin artırması gerekiyor” dedi.