- Gündem
- 13.05.2025 19:15
Yıkılması gündemde olan İzmir Büyükşehir hizmet binasıyla ilgili basın açıklaması yapan İzmirli Mimarlar, süreci yargıya taşıyacaklarını vurgulayarak, söz konusu alanda ikinci bir Basmane çukuru vakası yaşanacağını söyledi
NURETTİN BAKİ
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, son İzmir depreminde aldığı hasar gerekçe gösterilerek yıkım kararı alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası hakkında açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden bir rapor istediğini ve bu raporda 309 kez güçlendirme ifadesinin geçtiğini belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, raporda güçlendirmenin mümkün olduğunun ifade edilmesine rağmen, yıkım kararındaki ısrarı anlayamadıklarını söyledi. Kahraman, Büyükşehir Belediye hizmet binasının sonunun da, Basmane çukuru gibi olacağını ifade etti.
YARGIYA GÖTÜRECEĞİZ
İBB hizmet binasının kentin önemli bir kültür varlığı olduğuna ve bu yapının kent belleğinden alındığına dikkat çeken Kahraman, “Bunun üzüntüsünü duyuyoruz. Ne yapılmalıydı? Şunu tekrar belirtmekte fayda var. Bir rapor hazırlandı, rapor sebepli yıkılması gündeme geldi. Raporda 309 kez güçlendirme kelimesi geçiyor. Rapor yapı güçlendirilemez demiyor. Binanın inşaat kalitesi yüksektir diyor raporda. Rapor kamuoyunda tartışıldığı gibi yıkılsın değil, güçlendirilmesi mümkün diyor” dedi. Yerel yönetimin, kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanı’ndaki temsili olarak düşündükleri binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını hatırlatan Kahraman, “Kurul 10.2021 tarih ve 12908 sayılı “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olmadığı” yönünde bir karar almıştır ve şubemiz kararı hakkında yüksek kurula itirazda bulunulmuştur. Yüksek kuruldan gelen uzmanlar 6 Aralık 2021 tarihinde binayı ziyaret etmişlerdir. Ne yazıktır ki yüksek kurul da 1’nolu koruma kurulunun kararını bozmamıştır. Bunun üzerine şubemiz kararı yargıya taşıma kararı almıştır.
MEYDAN MERKEZİ YÖNETİME KALACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin binanın yıkılmasıyla ilgili olarak 16 mimarın da yer aldığı bir danışma kurulu oluşturduğunu fakat bu kurula Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetiminden kimseye yer verilmediğini söyleyen Kahraman, kurulda yer alan mimarların da binanın korunması yönünde görüş belirtmesine rağmen, yıkıma dair bir karar alındığını ifade etti. Binanın bulunduğu alanın kentin en önemli meydanlarından birisi olduğunu dile getiren Kahraman, “Bu bina ortadan kalktığında Konak Meydanı’nda tamamen merkezi yönetime ait binalar orada yer alacaktır” dedi.
BÜYÜK BİR SORU İŞARETİ VAR!
Bina yıkıldıktan sonra, yerine ne yapılacağının büyük bir soru işareti olduğunu dile getiren Kahraman, “Bina yıkıldıktan sonra kıyı kenar çizgisi sebebi ile bu büyüklükte bir bina yapmak mümkün değildir. Kaldı ki arsa hazine arazisidir ve merkezi hükümetten izin alınmadan herhangi bir inşai faaliyet yapılamaz. Binanın olduğu yere iki kat bodrum yaparak otopark elde etme isteği vardır. Bilinmelidir ki bu otoparkı yapmak binayı güçlendirmekten çok çok daha maliyetli olacaktır. Yıkılıyorsa bir şey yapılacak demektir. Biz ne yapılacağın bilmiyoruz. Ne yapılacağını bilmeden yıkmak bize anlamsız geliyor. Yıktıktan sonra yenisini yapabilecek misiniz? İzmir’de az-orta hasarlı olarak geçen tek bina. Orta hasarlı denmeye çalışılmış, ama az hasarlı olduğu için az-orta hasarlı denmiş. Binada bulunan 5 bölümden biri orta hasarlı, diğerleri az hasarlı” değerlendirmesinde bulundu.
‘İKİNCİ BASMANE ÇUKURU OLACAK’ ÇIKIŞI!
Binanın altında 3 metrelik kazık temeller olduğunu ifade eden Kahraman, bu da Basmane çukuruna benze bir tablonun ortaya çıkmasına sebep olacağını düşündüklerini söyledi Kahraman, “Bu kazıklar kürdan değil, yerinden çıkarasınız. Onu çıkarmadan bu yeni binayı nasıl yapacaksınız? Yeni binanın maliyeti konuşuldu mu? O kürdan sandığımız şeyleri çıkarmak için ne kadar para ödeyeceğiz? Göreceksiniz Basmane çukuruna benzer bir tabloyla karşı karşıya kalacağız. Yıkacağız ama yerine yenisini yapamayacağız” dedi.
İBB, MALİYETİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMALI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu binanın yıkıldığındaki kazıkların çıkarılma maliyetlerini hesapladıysa kendileriyle ve kamuoyuyla paylaşması gerektiğini dile getiren Kahraman, “Kemeraltı bizim göz bebeğimiz. Kemeraltı’na verilen Büyükşehir desteği, hizmet binası o bölgeye taşınmasından dolayı Büyükşehir’e verildiği için tamamen gitti. Belediye Kültürpark’ta ne kadar kalacak? Hizmet binası nereye taşınacak? Bunlar öngörüldü mü? Bunlara cevap verilmezken, yıkım kararı neden alındı? Güçlendirme maliyetinin çok yüksek olacağı söyleniyor ama çok özel bir binadır bu. Güçlendirilme örnekleri de var. Çok önemli binalar var bu binanın çevresinde. Aynı zeminde ve eski binalar bunlar da. O zaman hepsini yıkalım, hepsi için tehlike var” ifadelerine yer verdi.