- Gündem
- 21.04.2025 19:27
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dünya Gurme Kentler Birliği ve Alsancak Dostlar Fırını işbirliği ile İzmir Boyoz Günleri düzenlenecek
EMİNE YALÇIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dünya Gurme Kentler Birliği (DELİCE) ve Alsancak Dostlar Fırını birlikteliği ile 11-13 Kasım arasında Geçmişten Günümüze Boyoz temasıyla İzmir Boyoz Günleri düzenleniyor.
İzmir Boyoz Günlerinin açılışı öncesi İTO Sergi Salonunda Geçmişten Günümüze Boyoz fotoğraf-afiş sergisi açıldı.
İZMİRİN SİMGE LEZZETİ BOYOZ
İzmir Boyoz Günleri ile ilgili bilgi veren Alsancak Dostlar Fırını sahibesi Berrin Akar Rasuli, İzmir Boyoz Günleri etkinliğinde İzmirin simge lezzeti olan boyuzun geçmişten bugüne hikayesini, anılarını ve ustalarını anlatmayı amaçladıklarını belirterek, destek veren herkese teşekkür etti.
KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise her platformda, her zaman İzmirin 8 bin 500 yıllık tarihi ve kültürü ile övündüklerini belirterek, bu köklü tarihin, zengin kültür mirasını çeşitli eserleri ve yapıları ile görmenin mümkün olduğunu söyledi. Bir de bu mirasın damağa hitap eden kısmı olduğuna da değinen Demirtaş, Yüzlerce medeniyetin mirası ile oluşmuş bir mutfak. Boyoz da İzmir mutfağının en öne çıkan lezzetlerinden birisi. 1492de İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi. İspanyolca bollos (bohça) kelimesinden türemiş. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Çay ve fırında pişmiş yumurtayı yabancı konuklara da sunuyoruz dedi.
ÇALIŞMALAR BOYOZ İLE SINIRLI DEĞİL
İzmirle özdeşleşmiş ürünlerin tanıtımı ve marka haline getirilmesi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını da anlatan Demirtaş, Bu amaçla İzmir Boyozunun coğrafi işaret tescili için girişim yaptık. İzmir Boyozu coğrafi işaret tescil başvurumuz 3 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı. 6 ay süresinde askıda kalacak. 2017nin ilk günlerinde onaylanacak. Çalışmalarımız boyoz ile sınırlı değil. İzmir tulum peyniri, İzmir şambalisi, İzmir lokması ve İzmir kumrusuna coğrafi işaret tescillerinin alınması için çalışıyoruz. Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize ürünlerin formüllerini ve hazırladığımız logoyu vereceğiz. İzmir ekmeğinin formülünü oluşturduk. Tahıllı İzmir ekmeği ve çeşnili İzmir ekmeği markasını aldık. İzmir ekmeği üretmek için odamıza başvuran üyelerimize formülünü veriyoruz. Ekmeğimiz ambalajlı olarak tüketime sunulacağından odamızca ambalaj desteği de sağlıyoruz. Tek hedefimiz, Güzel İzmirimizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmak. İzmirin Gurme Turizminde öne çıkabilmesi için bu değerlerimizi korumamız şart. Gurme turizminden pay alması için bunları yapmak zorundayız. Bu hedef doğrultusunda en son Dünya Gurme Kentler Birliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın imzası ile üye olduk şeklinde konuştu.
EGE MUTFAĞI PARİSTE
Avrupada İzmir mutfağını anlatan Ege mutfağı ismiyle restoran açmak için çalışmaların başlatıldığının müjdesini veren Demirtaş, sözlerini şu şekilde bitirdi: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir Aegean Restoranı açmak için çalışmalarımızı başlattık. İlk lokantamızı Pariste açacağız. Daha sonra diğer Avrupa şehirlerinde de açmayı hedefliyoruz.
İZMİRİN KALKINMASI SÖZ KONUSUx
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir ne yapmalı, nereye doğru gitmeli, hedefi ne olmalı? sorularına kısaca cevap vermeliyim. Bunun arkasında sadece boyoz değil, İzmirin kalkınması söz konusu. İzmire sanayicilere, öğrencilere, tüm sektörlere boyoz ne etki yapar? böyle düşünmek zorundayız. Bütünden özele, genelden boyoza giderek kente ne yapmak gerektiğini konuşmamız lazım dedi.
YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
İzmirin tanıtım çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Kocaoğlu, İZTAV, İZKA ve İZFAŞla fuarı tanıtıyoruz. Bu sene yurt içinde önümüzdeki sene yurt dışı tanıtımlarını geliştirecek İzmir artık tozlarını silktiği, geçmişten gelen zenginliklerini dünyaya tanıtacak bir duruma geldi. Eksiğimiz çok. Yapacak çok işimiz var. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezini yaptık. Aralıkın 15inde opera binası ihalesine çıkıyoruz. Fuar alanını yaptık kongreleri yapıyoruz. İyi tarımı organik tarımı destekliyoruz. Geldik boyoza. Esas burada işin özü bu bir boyozu parlatmak mesele diye konuştu.
İZMİR AYAĞA KALKTI, KOŞMAYA BAŞLAYACAK
Kocaoğlu, yönettiği şehide İzmirde her şeyim olduğuna da değinerek, sözlerini şu şekilde bitirdi: 81 vilayet içinde kendi gücüyle kendi zenginlikleriyle 5-10 senede kalkınabilecek ve insanlarıyla hepimizi çok şanslıyız. Başarmak için yola çıktık. Bugünkü dünyayı tanımak bugünkü dünya değerlerine göre çıkışlar bulmak değerler bulmak gençlerin görevi. İzmir ayağa kalktı, yürüyor, önümüzdeki günlerde de koşacak.
Hafta sonu boyunca, Alsancak Dostlar Fırınında canlı müzik etkinlikleri ve İTOda açılan fotoğraf sergisi devam edecek.