İzmirlinin balkonunda tarım var “15 bin balkonda tarım yapılıyor”

İzmir kent merkezinde ücretsiz bir şekilde toplam 570 bin sebze fidesi desteği sağladıklarını belirten İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Özen, “Merkezde içinde tarım yapılan 15 bin balkona ulaştık” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.10.2022 10:26
  • Güncelleme Tarihi : 20.10.2022 10:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmirlinin balkonunda tarım var “15 bin balkonda  tarım yapılıyor” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Toprağın İçinden programının bu haftaki konuğu İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen oldu. Bugüne kadar hayata geçirdikleri projeleri anlatan Özen, en çok anlamlı bulduğu ve daha çok önemsediği sebze fidesi desteği projesine ayrı bir parantez açtı. İzmir merkezde ilk etapta ücretsiz bir şekilde 320 bin sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Özen, “Kentte, içinde tarım yapılabilecek 15 bin balkona ulaştık” dedi. Çiftçilerin desteklemelerden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları gerektiği hatırlatmasında da bulunan Özen, artan girdi maliyetleri konusunda da açıklamalarda bulundu.

İZMİR’İN 15 BİN BALKONUNDA TARIM VAR

Özen, “Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz sayısız proje var. Ancak bende yeri ayrı olan bir projemizden bahsetmek isterim. O da şu; 2020’nin sonunda başlayan, 2021 ve 2022’de de devam eden şehirde yaşayan ve pandemiden dolayı dışarı çıkması kısıtlanan özellikle ev kadınlarımıza ve çocuklarımıza yönelik, yerli-milli tohumlardan elde edilen sebze fidelerinin dağıtılmasıydı. Bu proje son derece önemliydi. Çünkü aslında pandemi bize tarımı daha iyi tanıtabilmemiz için bir fırsat oluşturdu. Kentte, içinde tarım yapılabilecek 15 bin balkona ulaştık. Sadece İzmir merkezde ilk etapta 320 bin fide dağıtımı gerçekleştirdik. Bunu Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle yapmıştık. Bu fide desteğimizin tamamı ücretsizdi. Fide desteğimiz çok fazla ilgi görünce Sayın Valimizin talimatları üzerine 250 bin fide daha yetiştirdik. Elbette fide desteğimizi kırsalda da yaptık ama ben kentteki fide desteğimizi çok çok önemsiyorum. Bir domatesin, patlıcanın, biberin fidelerinin nasıl bir şey olduğunu, bu fidelerin nasıl dikildiğini, ekildiğini ve büyütüldüğünü bir tarım ülkesi olmamıza rağmen maalesef çocuklarımız bilmiyor. Bu yüzden bu proje çok manalıydı ve bu yüzden bu projeyi çok önemsiyorum. Hatta bu projemiz Sayın Bakanımızın Kent Tarımı diye adlandırdığı bir projesine de altlık oluşturdu” diye konuştu.

HEPİMİZİN TARIMA SAHİP ÇIKMASI LAZIM

Tarıma sahip çıkılması gerektiğini belirten Özen, “Sayın bakanımızın ve bizim oldukça önemsediğimiz Kent Tarımı projesi ile artık kentin ihtiyacını o kentte üretilmesini önemsiyoruz. Elbette kentimizde 148 bin çiftçi ailemiz var ve tarım onlar tarafından yapılıyor ama tarım bu ilin sektörü. 4 milyon 500 bin nüfusuyla herkesin bu sektöre sahip çıkması gerekiyor” dedi.

DESTEK İÇİN ÇKS ZORUNLU

İzmir’de, İzmirli çiftçileri desteklemeye devam ettiklerini söyleyen Özen, “2021 yılında hem bitkisel hem de hayvansal üretim anlamında üreticilerimize bakanlığımızın vermiş olduğu destekleme 747 milyon TL civarında. Bir önceki yıl bu rakam 650 milyon TL civarındaydı. 2002’den son 20 yıla baktığımız zaman ise İzmir’de 6,5 milyar TL’ye yakın bir tarımsal destekleme verilmiş. Destekleme noktasında gerçekten herhangi bir problemimiz yok. Ancak şunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum: tarımsal desteklemelerden yararlanabilmesi için üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olmaları gerekiyor. Biz desteklemeleri bu sistem üzerinden gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bizim ilimizdeki 148 bin çiftçi ailesinin 50 bini ÇKS’ye kayıtlı. Bu şu anlama geliyor; biz üreticilerimizin hakkı olan, onlar için ayrılmış olan desteklemeyi ÇKS’ye kayıtlı olmadıkları için verememiş oluyoruz. Dolayısıyla bu sene e-dijital noktasında da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanımızın ve Bakanlığımızın da kamuoyunda paylaşmış olduğu artık ÇKS’ye kayıt noktasında bürokratik engelleri ve işlemleri ortadan kaldırma adına e-devlet üzerinden ÇKS kaydı yapılabiliyor. Üreticilerimize böyle bir kolaylığı da getirmiş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI AMA…

Artan girdi maliyetleri konusuna da değinen Özen, eskinde üreticilerin ürünlerini satamadığı için çöpe attığını, ürünlerin tarlalarda çürüdüğünü ancak şu anda böyle görüntülerin yaşanmadığını söyledi. Özen, “Girdi maliyetleri arttı ancak şunu da unutmayalım üreticilerimizin ürettiği ürünlerin fiyatları da arttı. Artık hiçbir üreticimizin ürünleri elinde kalmıyor, ürünlerini çok iyi fiyatlara satıyorlar. Geçmişte ürünlerini satamadığı için ürünlerini çöpe atan ya da tarlaya bırakan üreticilerimiz vardı ama artık böyle görüntüler yaşanmıyor. Çünkü ürünleri para ediyor ve üreticilerimiz ürünlerinden kazanç sağlıyor” dedi.

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script