- Gündem
- 22.04.2025 19:10
İZTO VE İzmir Ekonomi Üniversitesi Ortaklığında Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı başladı. 2 gün sürecek etkinlikte çocuk hakları odağında izlenecek yollar ele alınacak
TUNAY AFYON - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Çocuk Hakları Odağında Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı İzmir Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde başladı.
2 gün sürecek etkinlikte Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu’ndan Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Sevgi Usta, UNICEF Türkiye, Eğitimde Fırsat Eşitliği Program Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Kurtul, UNICEF Türkiye, Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan Koçyıldırım, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü’nü temsilen Prof. Dr. Figen Gürsoy, Bilişim Uzmanı Esra Beker, çok sayıda akademisyen katılımcı olarak yer aldı. Toplantının açılış konuşmalarını ise İEÜ Çocuk Üniversitesi Yönetim Kurulu adına Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener gerçekleştirdi. Temmuz 2021’den itibaren Çocuk Üniversiteleri için çalışmalara başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu, Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çocuklara bilim, sanat, dil, kültür, sağlık ve teknoloji alanında çok disiplinli bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Başlattıkları girişimde yalnız olmadıklarını kaydeden Üstünlüoğlu, anne-babalar, sivil toplum kuruluşları ve araştırma merkezlerinin, yürütecekleri çalışmalarda paydaşları olacağını belirtti.
Çalıştayın açılışında söz alan İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, çalıştayın üzerinde uzun süren, titiz bir hazırlık süreci geçirdiklerini dile getirdi. İEÜ bünyesinde, İzmirlilere açık bir anaokulu kurma hayalleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Abacıoğlu, “İzmir’de, vakıf üniversitesine ait ilk anaokulu olan Beyaz Köşk Anaokulumuzu, şehrimizin hizmetine açtık. Köklü değişimlerin olduğu, paradigmaların değiştiği bir dönemdeyiz. Değişimin odağındaki konulardan biri de eğitim. Çocuk üniversitesi kavramı, eğitim kurumlarının bu değişime verdiği yanıtlardan biri. İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak biz de bu yanıtı verdik ve merkezimizin öncülük ettiği projeler ile şimdiye kadar yüzlerce çocuğumuza ulaştık” dedi. Çalıştay kapsamında, dijital medyanın ve iklim değişikliğinin çocuk haklarına olan etkisi, olası bir afet sonrasında çocuklar için hangi çalışmaların yapılması gerektiği gibi birçok güncel konu da ele alınacağını aktaran Prof. Dr. Abacıoğlu, “İnanıyorum ki bu çalıştay, çocuk hakları konusunda kurumlar arasındaki iş birliğinin artması adına da örnek ve etkili bir adım olacak” diye konuştu.
İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de etkinlik açılışında konuştu. Çalıştay ile çocuk alanında yapılan çalışmaların mevcut durumunu değerlendirmeyi, sorunları anlamayı ve etkili çözümler üretmeyi amaçladıklarını belirten Özgener, “Ülkemiz nüfusunun %26,5’ini çocuklarımız oluşturuyor. Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranı ortalaması ise ,1. Görüldüğü üzere ülkemiz, çocuk nüfusu konusunda Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha yüksek bir orana sahip. Çocuklarımızı iyi yetiştirmeyi başardığımız takdirde bu potansiyelin ülkemiz için önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum” dedi. Dünya geneline bakıldığında çocuklara özgür düşünme ve kendilerini ifade etme ortamı sağlayarak gelişimlerine katkı koymayı hedefleyen başarılı örnekler bulunduğunu ifade eden Özgener, “Çocuk üniversiteleri de bu uygulama örnekleri arasında yer alıyor. Biz de bu düşünceyle, çocuklarımızın erken yaşlardan başlayarak iyi bir eğitim alması hedefiyle üniversitemizde Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. “İzmir’in tamamı bizim kampüsümüzdür” anlayışıyla hayata geçirdiğimiz “Çocuk Üniversitesi”nin hedefini, çocuklarımıza, ailelerine ve onlarla çalışan eğitmenlere yönelik seminerler, atölyeler düzenlenmesi, eleştirel düşünme ve sorun çözme gibi süreçlerinin geliştirilmesi, bilimin ve sanatın çok küçük yaşlarda tanınmasının sağlanması olarak belirledik” diye konuştu.