Japonlardan İTO’ya ‘tarım’ çıkarması

Japan Agricultural Cooperatives tarım ve agroturizm ile Japon Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı yetkilileri, İTO’yu ziyaret etti. İzmir tarım alanlarını yerinde inceleyen heyet, alanlara hayran kaldı


  • Oluşturulma Tarihi : 10.10.2018 14:12
  • Güncelleme Tarihi : 10.10.2018 14:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Japonlardan İTO’ya  ‘tarım’ çıkarması

KENAN YEŞİL
Japan Agricultural Cooperatives tarım ve agroturizm yetkilileri ile Japon Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) toplantı düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya J.A. Tarım Kooperatifleri Kyoto Bölge Birliği Başkanı Nakagawa Yasuhiro, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İTO meclis üyeleri, Japan Agricultural Cooperatives tarım ve agroturizm yetkilileri ile Japon Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı yetkilileri katıldı. Toplantıda İzmir’in tarım potansiyeli, tarım yatırımları, fırsat ve işbirliği konuları konuşuldu. Tarım sektörünün yakın gelecekte dünyaya yön veren sektörlerden biri olacağına dikkat çeken İTO Başkanı Mahmut Özgener, “İncir, zeytin, zeytinyağı, süs bitkileri ve süt gibi ürünlerde İzmir, ülkemizde önemli bir model oldu. Buna bağlı olarak da kırsal kalkınmanın anahtarı olan kooperatifleşmede İzmir önemli örnekler sergiledi.  Bizim sadece tarımsa ürün üretmemiz yetmiyor. Bu ürünleri katma değeri yüksek ürün haline dönüştürmemiz gerekiyor. Bundan dolayı da buradaki meclis İTO meclis üyelerimiz ve misafirlerimizle birlikte tarım potansiyelini, tarıma dayalı sanayi ile en yüksek seviyeye çıkartmak için çalışıyoruz. Bu nedenle tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgelerinin kurulmasını çok önemsiyoruz” dedi.
TARIMA DAYALI 3 SANAYİ BÖLGESİ
İzmir’de 3 tane tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgesi kurma kararı aldıkları bilgisini veren Özgener, “Bir tanesi domates ve salatalık üretimi için jeotermal ısıtmalı seracılık organize sanayi bölgesi, bir tanesi süs bitkileri organize sanayi bölgesi, bir tanesi de süt besicilik organize sanayi bölgesi. Buradaki bizi en sevindiren gelişme ise Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yeni hükümetin kurulmasından sonra 100 günlük eylem planı içerisinde bu 3 projenin de yer almasıdır. Bu konuda Tarım Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü büyük destek veriyor ve çalışmalarımızı yakından takip ediyor. Hükümet ayrıca bu üç yatırımın altyapısı için yüzde 40 hibe veriyor. Yatırımcılara 2 yılı ödemesiz senelik yüzde 3 faiz ile 11 yıl kredi sağlıyor. İzmir’de 8 tane organize sanayi bölgesi kurulması 100 günlük eylem planında olan diğer projelerdir. Toplamda 11 tane organize sanayi bölgesi olacak. Tokyo 2020 Olimpiyatları yaklaşıyor. Tarıma dayalı ürünlerimizle Japonya’nın ihtiyacı olduğu ürünlerin ihracatını yapmaya hazırız” diye konuştu.
İZMİR’İN TARIM ALANLARI MÜKEMMEL
Daha önce 12 kez Türkiye’ye geldiğini, İzmir’e ise ikinci defa geldiğini belirten J.A. Tarım Kooperatifleri Kyoto Bölge Birliği Başkanı Nakagawa Yasuhiro, bu ziyaretlerinin ise Japonya Türkiye Büyükelçisinin yönlendirmesi ile yaptıklarını söyledi. Yasuhiro, “Büyükelçimizin tavsiyesi üzerine geldik. Büyükelçi tarım yatırımları yapmak için bizi İzmir’e yönlendirdi. İzmir’deki tarım alanlarını gezdik. Tarım gözüyle İzmir’e baktık ve mükemmel olduğunu gördük. Tarımda çalışan insanlarla bir araya geldik. Tarımda çalışan insanları anlamak için onlar gibi giyindik. Bu derece önemli bir toplantıya kıyafet olarak hazırlıksız geldim. Bundan dolayı çok özür diliyorum” dedi.

Haber Merkezi