Kadın mücadelesinde ‘kolluk birimlerinin’ yeri

Mor Çatı, yeni raporunu kamuoyuyla paylaştı. Aktarılan bilgilere göre, kadına yönelik şiddetle mücadelede kilit bir rolü olan kolluk birimleri ‘cinsiyetçi bakış açısı’ ile hareket ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 17.08.2023 11:18
  • Güncelleme Tarihi : 17.08.2023 11:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kadın mücadelesinde ‘kolluk birimlerinin’ yeri

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, ‘Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları’ raporunu yayımladı. Rapora öncelikli olarak 1 Mart 2022 – 1 Mart 2023 tarihleri arasında Mor Çatı dayanışma merkezinden ya da sığınağından destek alan kadınların ve çocuklarının deneyimleri ve onlarla dayanışma kuran gönüllülerin tanıklıkları kaynaklık ediyor.

kadın-ilkses-1

Raporda ayrıca Mor Çatı’da ve belediyelere bağlı kadına yönelik şiddet birimlerinde şiddete maruz kalan kadınlara bire bir destek sunan kadınlarla yapılan odak grup toplantısının sonuçlarından, ilgili Bakanlıklara yönelik olarak yapılan bilgi edinme başvurularına verilen yanıtlardan ve Dissensus Araştırma şirketinin Mor Çatı için yürüttüğü ve henüz yayınlanmamış olan ‘Türkiye’de Devletin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelesinin İşleyişi’ isimli kamuoyu araştırması kapsamında edinilen bilgilerden faydalanılıyor.

mmmor çatııı-ilkses

KADES ÇAĞRISINA KOLLUK BİRİMLERİ YANIT VERİYOR

Rapora kaynaklık eden deneyimler kadına yönelik şiddetle mücadelede kilit bir rolü olan kolluk birimlerinin cinsiyetçi bakış açısı ile hareket etmesinin yanı sıra sistemde konumlanış biçiminin temel bir sorun olduğunu ve bu durumun bir dizi kötü uygulamayı tetiklediğini gösteriyor. Kolluk birimlerinin görevlerine bir sosyal hizmet uzmanının sunabileceği hizmetleri tanımlamak, sistemin işlemesini en başından imkansız hale getiriyor. Benzer şekilde kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici çözüm olarak sıklıkla işaret edilen araçlardan biri olarak KADES’in uygulamasını da kolluk birimlerinin işleyişindeki sorunlardan ayrı düşünmek mümkün değil. KADES çağrısına yanıt veren görevliler de yine kadınların sorun yaşadığı kolluk birimleri oluyor.

Rapor ayrıca bütüncül bir izleme ve değerlendirme sistemi ve denetim eksikliğinin de kötü uygulamaları ortadan kaldırmaya engel olduğunun altını çiziyor.

Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz:

https://morcati.org.tr/wp-content/uploads/2023/08/kolluk-kades-rapor-web.pdf

Haber Merkezi